Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

w XIX wieku ludzie już wiedzieli że bóg to fantasmagoria i narzędzie manipulacji

Polecane posty

Gość gość

politycznej. Ale Polacy do dziś w tą plotkę o rzekomym istnieniu boga wierzą. Jesteśmy jak widać wyjątkowo ciemnym ludem i jak Rosjanie bardziej jesteśmy Azjatami niż Europejczykami.

Gość gość
polska to ciemnogród i niewolnictwo

Gość gość
Nauka nie obala jednoznacznie istnienia Boga, więc tak nie podskakuj. Wcale to nie jest oczywiste.

Gość gość
nauka nie obala też krasnoludków ... ale brzytwa Ockhama obala i boga i krasnoludki tyle że w Polsce wyznaje się Tomasza z Akwinu a Zachód poszedł za Ockhamem i to był strzał w 10

Gość gość
każdy kto sra ze starchu chce mieć swojego boga który jak gangster da mu ochronę za podporządkowanie się i profity

Gość gość
Podejrzewam , że CIEMNOGRÓD to jesteś Ty autorze tematu. Czy Ty miałeś kiedyś różaniec w ręku i wiesz jak się go odmawia? Czy znasz przykazania Boskie i Biblię? Czy posiadasz w swym zbiorze ksiąg Biblię? Jeżeli chociaż na jedno moje pytanie padnie Twoja odpowiedź Nie to jesteś CIEMNOGRÓD. A wiesz dlaczego? Bo ponad 90% Polaków na wszystkie moje pytania odpowie TAK.

Gość gość
Polska to ciemnogród i dlatego podała w zabory i jak ją Amerykanie oleją - a więc już niedługo - to znowu popadnie w zabory bo światowe mozarstwa nietolerują ciemnoty

Gość gość
boga można wyznawać tylko po pijaki i dlatego kler się ciągle upija

Gość gość
bóg to produkt chorej wyobraźni

Gość gość
Bóg jest dla frajerów których się doi tym bogiem.

Gość gość
dla boga ludzie się zabijają i to jest najlepszy dowód na to że bóga powinno nie być !!!

Gość gość
racja, bogowie mają ręce unurzane we krwi !

Gość gość
ateizm to jedyne racjonalne wyznaie wiary !

Gość gość
Nietzche wiedział że bóg jest martwy a religia zabija !

Gość gość
Nietzche: Bóg jest martwy Gott ist tot God is dead Dieu est mort Dios ha muerto

Gość gość
Nicze sricze

Gość gość
'Nicze sricze' pierdnął polski ciemnogród ...

Gość gość
Polacy wolą wierzyć w zabobon katolicki niż być ludźmi wolnymi od zabobonów

Gość gość
Nie przezywaj juz tego Niczego bo cie zapierdze :-D

Gość gość
zamiast klepać paciorki warto czytać Nietzchego ! To dobra lektura dla polskiej młodzieży zaczadzonej tak zwaną nauką katolicką. Nietzche przywraca wolność i zdrowy rozsądek.

Gość gość
Przeczytałam trzy książki Nietzschego w gimnazjum (i setki innych autorów), potem wiele lat byłam agnostykiem, a teraz dopuszczam istnienie Wyższej Inteligencji (nie mylić z osobą), Inteligentnego Projektu. Bóg mrówek byłby mrówką, bóg psów - psem, itd. dlatego ludzie utożsamiają bogów z ludźmi. Bardzo mało czytacie a kozaczycie, skoro tylko Nietzschego potraficie podać jako argument na poparcie swoich ateistycznych tez. Strasznie mnie wkurzają takie osoby, które nie mają ani grama pokory i nie stawiają znaków zapytań przy swoich poglądach. To właśnie takie osoby wszczynają wojny na tle światopoglądowym, tu chodzi o mentalność.

Gość gość
to na wierzących spoczywa obowiązek dowiedzenia że bóg istnieje ! Inaczej świat ludzkiej wyobraźni zaludnią miliardy bogów których nikt nigdy nie widział a politycy każa nam w nich wierzyć. Wiara w Latającego Potwora Spaghetti na ten problem właśnie wskazuje.

Gość gość
'Przeczytałam trzy książki Nietzschego w gimnazjum' i pewnie dlatego nic z tego nie zrozumiałaś !

Gość gość
Ty wyżej, Twoim bogiem jest Nietzsche, bo wyznajesz kult myśli jednego człowieka i bronisz go równie zaciekle, co katolicy Maryję. Uwielbiam takich oddanych wyznawców, właśnie takie osoby mają sekciarską mentalność. :D Ja nie uznaję autorytetów w takich sprawach, bo ich po prostu nie ma, a świat jest różnorodny. Nie będę oddawać pokłonu ani myślom Nietzschego, ani poglądom żadnego innego domorosłego filozofa, proroka czy świętego. Twoja agresja, pewność siebie i mania wielkości jest równie śmieszna, co agresja katolików. I właśnie dlatego najbardziej cenię agnostyków.

Gość gość
A myślałam, że to tylko w niedzielę takie tematy...:) Tak po lewacku.

Gość gośćagnostycznaala
ja jestem agnostyczką mającą jednak pokorę wobec życia,religie mnie tłamszą,duszą,natomiast jestem dosyć uduchowioną osobą,drazni mnie przesadny materializm i konsumpcjonizm,jakis mega hedonistyczny styl życia

Gość gość
A jeszcze dodam coś odnośnie autorów tych śmiałych, agresywnych, pozbawionych dystansu postów. Niektórzy z Was byliby doskonałym materiałem na mięso armatnie, gdyby pojawił się nowy charyzmatyczny przywódca. Nie trzeba do tego żadnej religii, wystarczy właśnie taka mentalność wyznawcy. Tacy agresywni ateiści są w grupie wysokiego ryzyka do łykania jak pelikan różnych ideologii, a jako przynęta np.: - idea zwalczania starego porządku, - wycięcie w pień teistów, - motywy polityczno-gospodarcze ... i rozpierducha gotowa. Historia się kłania. Współwinnymi wojennych dramatów są ludzie, którzy ślepo podążają za jakimkolwiek przywódcą, niekoniecznie religijnym. Może być polityczny, wszystko jedno.

Gość Furiosa
"Bóg mrówek byłby mrówką, bóg psów - psem, itd. dlatego ludzie utożsamiają bogów z ludźmi." x Nie do końca, jesteśmy gatunkiem wyjątkowym, bo możemy niszczyć inne gatunki, w sumie na tej planecie jesteśmy półbogami. I ciągle się rozwijamy.

Gość gość
Nie zgodzę się. W przyrodzie można zaobserwować ten sam mechanizm, są np. skupiska zwierząt i jeden władca, na którego robią podległe mu istotki (produkują żarcie, oddają się seksualnie, itd.). Te podległe istotki idealizują swojego przywódcę i są przez to karne, podporządkowane, itd. Realizują wbudowany program posłuszeństwa, a czubek ich piramidy jest ich bogiem.