Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy wiecie że możecie żądać od pracodawcy wypłaty pensji w gotówce ?

Polecane posty

Gość gość

Tak mówi prawo pracy, pracodawca nie ma prawa was zmusić do posiadania jakiegoś konta, nie chcecie mieć lub nie chcecie podawać ? pracodawca musi zapewnić wypłate w gotówce, koniec kropka. ''Odmowa wypłaty wynagrodzenia w takiej formie przez pracodawcę i nie przekazanie pracownikowi stosownej kwoty pieniężnej do rąk stanowi wykroczenie przeciwko prawom pracowniczym o którym mowa w art. 282 § 1 pkt 1 k.p., podlegające karze grzywny do 30.000 zł. Ponadto stanowi przesłankę do rozwiązania przez pracownika umowy o pracę bez wypowiedzenia na podstawie art. 55 § 11 k.p. (wyrok SN z dnia 8 sierpnia 2006 r., I PK 54/06, OSNP 2007, nr 15-16, poz. 219).''

Gość gość
A na huj to piszesz nikogo to nie interere

Gość gość
no i co z tego. Znam ten przepis, ale nie przeszkadza mi wypłata na konto. A poza tym po co mam księgowości robić kłopoty przez widzimisię- wypłata w gotówce wymagałaby pójścia do banku, nie jednej osoby, bo musi być jakaś ochrona- więc przynajmniej dwie, wypisywania druków kp, rozliczania tego osobno. Ja bym sie bała ze po drodze do domu ktoś mi np wyrwie torebkę i ukradnie całą kasę. Za duzy kłopot dla wszystkich