Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość gość

Przepis na auszpik po staropolsku

Polecane posty

Gość gość

Bierze się 4 do 6 nóżek cielęcych starannie oczyszczonych, — z nich wyjąć grube kości; osobno wziąć kości cielęcych drobnych 1 kilo i potłuc je drobno, opłukać w zimnej wodzie i dać do garnka tak nóżki jak i kości cielęce, nalać 2 litry wody i gotować przez 2 godziny, aż nóżki zmiękną i płynu pozostanie tylko 1 litr. Przecedzić ten płyn przez sitko włosienne, niech tak stoi, aż ostygnie, potem zebrać z wierzchu starannie tłuszcz. Następnie zlać ten rosół do innego naczynia — zlewając ostrożnie, aby fusy i szumowiny pozostały na spodzie — postawić na gorącym blacie, dać szklankę dobrego, austriackiego wina białego, tyleż winnego octu, jedną pietruszkę, jeden seler, 2 grzybki suszone, 6 ziarnek angielskiego pieprzu, 1 bobkowy liść, 4 gwoździki, laseczkę tymianku, 1 cebulę i niech się to razem gotuje przez 20 minut. Następnie wlewa się filiżankę wina białego, 3 białka z jaj i łupki z tychże, a mieszając ciągle, wlewa się do tego płynu i wstawia się do gorącej bratrury. W pół godziny białko i szumowiny spłyną na wierzch. Rosół wyglądać będzie żółto-mętnie — odstawić na 10 minut, a gdy się ustoi, przecedzić ostrożnie przez gęste płótno, niech tak powoli płyn zcieka; gdy już należycie oczyszczony, bierze się foremki, wylewa zimną wodą. Galareta poprzednio oczyszczona farbuje się: Jedną część karmelem, drugą część alkiermaszem lub koszenilą (którą w każdej aptece dostać można), a trzecią część na żółto szafranem, potem wlać do foremek i postawić na zimnie, aby zgalareciała. Gdy już dostatecznie ostygła, krajać foremkami różne figurki i ubierać auszpiki, majonezy, szynki, rolady itd., do czego będzie potrzeba. Do ryb używać żelatyny i smaku z ryby, zamiast nóżek cielęcych. Więcej starych przepisów na http://przepisybabci.com bo nasze babcie i prababcie gotowały najlepiej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×