Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Prąd razi w wodzie

Polecane posty

Gość gość

Od kilku tygodni zalewają nas sąsiedzi z góry cos im przecieka mieli nie odkręcac wody dopoki nie wezwa hydraulikow ale robia to. Czy to od tego w wodzie jest prąd? Wcześniej tego nie było pomóżcie

Gość tumiwisizm
ten opis sytuacji jest dziwny , czyli nie zrozumiały ale z punktu widzenia elektryczności woda jest 'przewodnikiem' fantastycznym pod warunkiem, że woda styka się z przewodem, który jest pod napięciem , bywały przypadki, że do wanny z wodą wpadła włączona suszarka do włosów - tak zginęła Polska Miss Polonia kilka lat temu , zginął Polski aktor , który grał w komedii J. Machulskiego , zatem : kabel pod napięciem w wodzie równa się prawie pewna śmierć człowieka !

Gość gość
ale jesli w instalacji są wyłaczniki przeciwporażeniowe to ludzie sa zabezpieczeni, przy dotknieciu przedmiotu pod napieciem wyłącznik powinien odciąć zasilanie

Gość tumiwisizm
gdy wanna , brodzik pod prysznicem jest wykonany z PVC to 'uziemienie' , czyli PE nie istnieje i milion wyłączników różnicowo-prądowych nie pomoże !

Gość gość
17:04 To stare budownictwo wiec nie wiem jak tam z zabezpieczeniami pewnie ich nie ma. Prawda jest taka ze mam w brodziku prysznica wode (zakorkowany jest ten otwór) i nie mam jak jej wylac bo wkładając reke razi mnie prąd. I dotykajac nawet samego zlewu tak samo. Teraz boje się cokolwiek dotknąć a sąsiadom zrobię taka awanture wieczorem ze cały blok się zatrzesie.

Gość tumiwisizm
nie ma żartów ! proponuję : zaproś jakiegoś elektryka aby wykonał pomiary elektryczne , czyli skuteczność ZEROWANIA i UZIEMIENIA , być może jest inny numer : w starych budynkach tak robili , oczywiście to jest bez sensu ale do instalacji wodnej lub centralnego ogrzewania, czyli do rur stalowych podpinali PRZEWÓD elektryczny licząc, że to będzie UZIOM a to jest totalna bzdura , wystarczy, że u sąsiadów jest przebicie na takim przewodzie i napięcie FAZOWE , czyli prawie 230 Volt masz na swoim kranie a dotykając palcami wody czujesz napięcie ! natychmiast dzwoń po elektryka albo do elektryka dyżurnego w swoim mieście , sąsiad za to powinien zapłacić