Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

waga w ciazy z blizniakami

Polecane posty

Gość gość

Dziewczyny, mam pytanie do mam bliźniąt. Jestem na początku 26 tc, na początku ciazy schudłam 4 kg przez ciagle wymioty (nie martwilo mnie to bo "na starcie mialam o jakies 5 kg za duzo). Ale teraz zaczynam się martwic, bo dopiero odrobiłam te straty i waże tyle co na pierwszej wizycie lekarskiej w ciazy. W 24 tc stwierdzono u mnie lekka cukrzyce ciazowa, przeszlam na bardziej restrykcyjna diete (slodycze, fast food, puste kalorie i smazone odstawilam na poczatku ciazy). Dzieci w 25tc wazyly 690g i 750g lekarz stwierdził, że to bardzo ładny wynik. Jak było u Was z wzrostem wagi w ciazy? Pamiętacie ile przybrałyście na tym etapie a ile do dnia porodu?

Gość gość
26tc 697 gram a drugie 740 gram jak się urodziły to ważyły jedna 1200 a druga 1320 urodzone w 30 tc a u ciebie wszystko jest w normie

Gość gość
Dziękuję. A jak było z przyrostem Twojej wagi? Bo wszyscy strasza mnie, że 20 kg to mam jak w banku a ja tak na prawdę jeszcze nie zaczęłam.

Gość gość
Przejmujesz się, że mało przytyłaś? Wyluzuj, tym bardziej, że lekarz mówi, że jest ok.

Gość gość
Nie przejmuję, bo dzieci rosna prawidlowo. Ciekawi mnie tylko czy rzeczywiście i tak dobije do tych slawnych 20kg i chcialam poznac doswiadczenia innych Mam.

Do wagi zerowej dobiłam w okolicach 20tc, ale nie wymiotowałam wtedy (bardzo symbolicznie), po prostu nie miałam apetytu. Dopiero potem zaczęłam przybierać na wadze, ostatecznie było to ok. 12-14kg (w zależności od wagi - w środę u lekarza było +12, w sobotę podczas porodu +14, a nie przytyłam 2kg w trzy dni :) ). Ciąża donoszona do skończonego 38 tygodnia, waga dzieci 2300 i 2500 (szacowane na 200g więcej).

Gość gość
Może jest tu jeszcze jakaś mama bliźniąt? :)

Gość gość
Ja przytyłam dużo w 1 i 2 mc( ok 6 kg) do 30-32 tyłam tak normalnie a potem to juz byłam tak skopana i powciskana ze marzyłam tylko by wziąć głęboki oddech, by zjeść coś i nie zwymiotować, by nie mieć zgagi :-) do porodu szlam z 13 kg na plusie.

Gość gość
A i jeszcze dopisze poród cc ( ułożenie poprzeczne obydwaj nawet sobie nie wyobrażaj jak mnie zebra naiwanialy) w 37 tc. Chłopcy ok 2400 2550. Autorko nic sie nie martw jeszcze przytyjesz ;-) dużo zdrówka wam życzę... Jak coś to pytaj :-)

Gość gość
ja pitole. dwójka bachorów

Gość gość
Dziękuję Dziewczyny, uspokoiłyście mnie, że to min 20 kg to bardziej ludowa legenda niż prawda :) a same wiecie ile takich bzdur trzeba się w ciąży nasłuchać :) moje maluszki maja na razie ułożenia główkowe więc kopia po żołądku ale wcześniej upodobały sobie nerki to tez myślałam, że oszaleję. A jeszcze tak z ciekawości, ile kg "zostawia się" w szpitalu przy bliźniakach (moje są dwuowodniowe i dwukosmówkowe)?

Nie pamiętam, ile kg zostawiłam w szpitalu, ale wiem, że w dorosłym życiu nie byłam tak chuda, jak po kilku miesiącach zajmowania się bliźniakami ;) Co do 'koniecznych 20kg' - kiedyś to każda babka miała tłuczone do łba, ze musi jeść za dwóch (a z bliźniakami to za trzech), to się tyło po 20-30kg. Teraz jest większa świadomość i takie 'przybory' to tylko, jak się ktoś bardzo stara i obżera non-stop, ew. ma zaburzenia hormonalne. Normalna ciąża nie musi być po tyle, nawet bliźniacza :)

Gość gość
Moje w 26tyg.wazyly 720 i 820 g-wiem na pewno bo wtedy sie urodzily.Sama przytylam do tego czasu 8kg.ale wiekszosc to byla woda. Zdrowka i szczesliwego porodu

Gość gość
Dziewczyny, jestem Wam dozgonnie wdzięczna :) uspokoiłyście mnie, bo wśród znajomych i części rodziny już zostalam wyrodna matką co w połowie ciąży nadal może chodzić w butach z tamtego sezonu i obrączka na palec się mieści więc dzieci głodzę :) no i jeszcze moje fanaberie, że smażonego czy torciku nie zjem (bo cukrzycę ciążową to mi lekarz dla żartu wpisał). Najgorzej, że nawet ludzie w moim wieku czyli ok 30 zarzucają mnie takimi tekstami. A jak Wasze bliźniaki się miewają?

Gość gość
To ja gość 17,41 wczoraj napisałam ci jako 1 moje córki mają obecnie 7 lat są jednojajowe czyli taki same nie łatwo je odróżnić nawet mój mąż się gubi ola i gabrysia są obecnie zdrowe a ty jak się czujesz w ciąży? :-)

Gość gość
Do 17 tc było okropnie bo ciągle wymiotowałam, ale teraz jest super. Brzuszek nie jest jeszcze jakiś bardzo duży, nie mam problemu z żadnymi czynnościami tylko czasem boli mnie kręgosłup i muszę trzymać dietę cukrzycową (+5 dziennie badać cukier) a to trochę uciążliwe. I z zapałem kompletuję wyprawkę :) Też się bałam czy maluszki da się odróżnić,a le moje są dwujajowe to może nie będą tak bardzo podobne i ich nie pomylę :) Pozdrawiam i dużo zdrówka dla Twoich córeczek, no i dla Was :)

Gość gość
To ja od chłopców, pisałam tam wyżej. U mnie chłopaki maja juz 8 mc, sa zdrowi i bardzo ładnie sie rozwijają... no i rosną kurczę jak na drożdżach :-) Tez sa dwujajowe i wszyscy sie śmieją ze jeden jest moim odbiciem a drugi cały tata :-) ale sa tez troszkę do siebie podobni. To twoja pierwsza ciąża? Ja nie mam porównania jak to jest z jednym maluszkiem ale z dwoma to człowiek sie napewno nie nudzi no i mamy dwa razy więcej szczęścia ;-) powodzenia...

Gość gość
Jestem w 24tyg ciazy blizniaczej dwujajowej. Startowalam przy wzroscie 167cm z waga 70kg. Na poczatku schudlam 1 kg przez mdlosci. Teraz w 24tyg waze 76kg (+6kg). W sumie zaczelam przybierac i brzuszek zaczal sie pojawiac dopiero w 18 tygodniu. Nie jem "za dwoch ani trzech" ale tygodniowo przybieram ostatnio miedzy 0,5kg a 1kg. Waga dzieci w normie.