Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy to normalne u 3 miesięcznego dziecka?

Polecane posty

Gość gość

Dziecko na początku października skończy 4 miesiące. Podnosi się do pozycji siedzącej a nawet stojącej. Łapie za palce i siup do góry. Łapie za dranki a łóżeczku,za boki bujaczka. Nie chce leżeć płasko ani w łóżeczku ani w wózku. Nawet na rękach przy karmieniu musi być w pozycji półsiedzącej bo inaczej wielki krzyk. Dodatkowo zaczął prostować nogi i podnosić tyłek do góry. Coś w rodzaju mostka. Czy to nie za szybko ? Czy to oznacza że niedługo sam usiądzie?

Gość gość
Wszystko jest OK. Niedługo zacznie chodzić :)

Gość gość
Proszę o normalne odpowiedzi.

Gość gość
Za tydzień wstanie i pobiegnie w maratonie :-D Głupie maciory. Ha ha

Gość gość
To mi wyglada na problemy ze wzmozonym napięciem miesniowym. Skorzystaj z porady fizjoterapeuty. Nie dawaj dziecku okazji do podnoszenia sie za rece i bron Boze wstawania bo mu kregoslup zniszczysz !

Gość gość
Wygląda na problemy z napięciem, chociaż moja starsza corka w tym wieku tez rwala się do siadania, ale nie do stanie. Ten mostek może wskazywać na wzmożone napiecie.

Gość gość
Też mi to wygląda na wzmożone napięcie mięśniowe.

Gość gość
Byłam z tym u lekarza już wczesniej jak mały zaczął przekręcać sie z brzucha na plecy i z pleców na brzuch jak miał miesiąc. Nie stwierdzili żadnego wnm.

Gość gość
A byłaś z tym u pediatry czy u neurologa?

Gość gość
Moja córka też tak robiła jak miała 3-4.miesiące nawet byliśmy u neurologa i nic nie stwierdził. Zaczęła chodzić jak miała 9miesięcy ,teraz ma 2lata i wszystko jest ok..widocznie nie które dzieci tak mają :) ale do neurologa zapisz dziecko dla świętego spokoju.

Gość gość
Byłam wcześniej u neurologa. Dziś byłam u ortopedy na usg bioder. Biodra są ok ale w jednej nóżce w udzie nie skostniała jakaś kostka i powiedział żeby nie sadzać dziecka. Aczkolwiek jeżeli samo sie podnosi to niech sie podnosi.

Gość gość
Mój synek siedział już sam bez podtrzymywania jak miał 5 miesięcy. Teraz mu idzie 10 miesiąc i zaczyna dreptac. Jeśli lekarz nie widzi żadnych problemów to wszystko jest ok.

Gość gość
Jeżeli dziecko samo próbuje to ja tak nie martwiłabym się. Na pewno nie motywować do siadania ani tym bardziej stania. To zdecydowanie za wcześnie. U mnie też etap siadania i chodzenia rozpoczął się bardzo wcześnie. Teraz dziecko ma 4 lata i mamy niestety problemy z kręgosłupem. Lekarze mówią, że może to być spowodowane właśnie zbyt wczesnym wstawaniem, ale nie potwierdzają. U Ciebie autorko wcale tak nie musi być. Ale szczerze monitorowałabym sprawę. Niestety zbyt wczesny etap siadania, chodzenia jest tak samo nie dobry jak zbyt późny. Mogą wiązać się z tym różne negatywne konsekwencje.

Gość Mama małej Kasi
Zdolny dzieciak.Niedługo zacznie biegać w maratonie:D

Gość gość
Autorko Najprawdopodobnie jest to wnm tak jak pisano wczesniej.U nas lekarz pediatra nie stwierdzil nic niepokojacego ale neurolog zauwazyl wyginanie ciala w charakterystyczna odwrocona literke c, prezenie ciala i mocne zaciskanie piastek - niestety bylo to wnm.Przez 4 miesiace bylismy rehabilitowani raz w tygodniu w domu przestrzegalismy rad co nam wolno a co jest zabronione. Dzis mamy tylko wspomnienie wnm ,ale dalej przestrzegamy zalecen rehabilitanta(nie wymuszamy na dziecku rzadnej pozycji siedzacej,stojacej itp) Popros o skierowanie do neurologa lub idz na wizyte prywatna( ja zaplacilam z usg glowki 120 zl),czym wczesniej rozpoczeta rehabilitacja tym lepiej dla dzidziusia a moze jest jednak wszystko ok i bedziesz spokojniejsza o zdrowie swojego maluszka.Pozdrawiam

Gość gość
autorko to jest na pewno wzmożone napięcie dziecko robi tak nie dlatego że jest tak wygimnastykowane ale dlatego że jego mieśnie tak pracują. uważam że powinnaś udac się do poradni rehabilitacyjnej i dziecko powinno być rehabilitowane a także stymulowane przez psychologa bo inaczej może mieć w przyszłości kłpoty.

Gość gość
Napięcie jak nic, do lekarza idz