Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy długość szyjki macicy 33mm w 17tc to bardzo mało?

Polecane posty

Gość gość

Jak w temacie , bo sie strasznie martwie :-( i czy moze sie jeszcze "wydluzyc""

Gość gość
A ile miała wcześniej?

Gość gość
ja w tym czasie miałam ponad 4cm, ale pytanie ile miałaś długości od początku bo może Twoja szyjka normalnie ma 35mm:)

Gość gość
Myślę że w normie. Ja w 17 tc miałam 15 mm ( zagrozenie porodem przedwczesnym). Może sie wydłużyć jak będziesz non stop leżała i sie nie przemęczała. Najlepiej zapytaj lekarza. Skoro nie powiedzial Ci że masz leżeć i nie dał Ci leków to jest ok.

Gość gość
No wlasnie w tej ciazy jeszcze nie mialam mierzonej, a przynajmniej nic mi lekarz nie miwil . Nie wiem czy to ma jakies znaczenie, ale w poprzedniej ciazy pamietam,ze raz mi lekarz piwiedzial ze ma 4cm to bylo gdzies kolo 24 tc.

Gość gość
To nie jest bardzo mało, to jest w normie. Szyjka przeciętnie ma od 5 do 2,5 cm, i te 2,5 to dalej jest w normie jeśli to jest wartość stała, niektóre kobiety taką (albo nawet krótszą) mają całą ciążę i niczemu to nie zagraża. Gorzej jak na początku ciąży jest 5 cm, a w połowie- 2,5, o krótszej już nie mówiąc. Niektóre źródła podają do 3 cm, ale mam akurat problemy z szyjką, stałe kontrole i każdy z lekarzy twierdził że takie wartości to norma. Lekarz zwrócił uwagę na to że się skraca? Albo w ogóle coś niepokojącego sugerował? Bo wynik jest naprawdę dobry. Na kolejnej wizycie powinien skontrolować i tylko jeśli się wyraźnie skraca- obserwować dalej,ewentualnie interweniować.

Gość gość
nie jestem w polsce, tutaj oczywiscie chodze do mojego lekarza gin, ale do 12tc trzeba sie zapisac w szpitalu na porod i jak cos sie dzieje mozna w kazdej chwili przyjsc na kontrol. Zlapalam infekcje grzybicza i poniewaz mojego lekarza nie ma przyszlam do szpitala i lekarz ktory robil usg stwierdzil ze mam krotka szyjke 33mm ,mam sie oszczedzac i brac leki.

Gość gość
Pytanie ile miała wcześniej? Jeśli tego nie wiesz to należy (na wszelki wypadek) założyć, że się skróciła. A niewydolność ciśnieniowo szyjkowa przebiega właśnie bezobjawowym skracaniem szyjki i może się stać tak, że dziś masz 3,5 cm a jutro 2. Dlatego na tym etapie konieczne jest żebyś odpoczywała jak najwięcej, nie podnosiła niczego, brała leki. Zrób też wymaz z szyjki żeby sprawdzić czy nie masz infekcji (infekcje też mogą skracać szyjkę i powodować poród przedwczesny). Do tego w razie skurczy bierz magnez (ale lek nie suplement). I skontroluj tą szyjkę. Co do wydłużenia: ona się raczej nie wydłuży od leżenia. Jeśli się skróci (a nie będzie infekcji) lekarze zalecą Ci pessar albo szew mcdonaldsa, a przynajmniej powinni. 17 tydzień to jeszcze o wiele za wcześnie żeby ryzykować, więc naprawdę się oszczędzaj, względnie bezpieczne urodzenie dziecka jest po 28 skończonym tygodniu, to jeszcze sporo czasu. Powodzenia.

Gość gość
Tu autorka-dzis inny lekarz robil mi usg i stwierdził , że szyjka ma 4,5 cm. Jak tu wierzyc lekarzom?

Gość gość
Nie wiem kto tam pisał wcześniej że szyjka się nie wydłuży i skąd takie informacje- ale owszem, wydłuży się. Zwłaszcza przy leczeniu infekcji i braku wysiłku (co nie musi być jednoznaczne z leżeniem plackiem). Leżałam na patologii ciąży z niewydolną szyjką, przy przyjęciu miałam 2,2 cm, przy wypisie- 3,5 cm i założony na wszelki wypadek pessar. Oczywiście że może się wydłużyć, tak jak rozwarcie może się zamknąć. Zależy co powoduje skracanie się jej, u autorki to może faktycznie być infekcja. Jedynym wiarygodnym sposobem oceny długości szyjki jest usg dopochwowe, nie przezbrzuszne i nie na fotelu, i powinna być za każdym razem mierzona w ten sam sposób.

Gość gość
Cóż, ja usłyszałam od kilku lekarzy, że szyjka jak już się skróciła to się nie wydłuży, jak już to się bardziej nie skróci. Co do badania szyjki: najlepiej jakby to robił ten sam lekarz i ocenił ją i na fotelu i przez usg. Zaś przy badaniu usg jedna uwaga: jak lekarz naciska głowicą zbyt mocno na szyjkę w czasie badania to ona się może "fikcyjnie wydłużyć", czyli widać, że jest dłuższa niż jest naprawdę. Autorko: fajnie, że nowy pomiar masz lepszy, ale i tak zrób posiewy i uważaj na razie na siebie i zrób kontrolę w najbliższym czasie. lepiej 3 razy sprawdzić niż potem żałować.