Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ocenianie w szkole

Polecane posty

Gość gość

Zastanawia mnie, czy nauczyciel może obniżyć ocenę z pracy domowej z przyrody tylko dlatego, że uczeń pisze niestarannie. Jak myślicie? Moim zdaniem liczy się wiedza, a nie to czy uczeń napisał ładnie czy brzydko. No chyba że nauczyciel nie może rozczytać, ale o tym nie piszę.

Gość gość
ja uczę w szkole. nie obniżam oceny z racji brzydkiego pisma, ale z treści zawartej w pracy. natomiast jak uczeń wręcza mi prace z pismem "jak kura pazurem" jest mi zwyczajnie przykro ale też już inaczej patrzę na takiego ucznia. oddawanie pracy pisanej na kolanie to zwykły brak kultury.

Gość gość
Nie, za niestaranne pismo nie powinien dziecku obniżyć oceny, ALE! Jeśli dziecko odwaliło pierdołę zamiast zadania, wyglądało ono jak napisane na kolanie i mimo, że dało się odczytać, pismo było niechlujne - nauczyciel może obniżyć ocenę. Ocenia się wiedzę ORAZ DRUGORZĘDNIE podejście ucznia do przedmiotu :)

Gość gość
A co jeśli dziecko nie potrafi się skupić na pisaniu starannie, bo jest nadpobudliwe? Przecież to nie ocena kaligrafii czy jak to się tam nazywało. Nie każdy potrafi ładnie pisać, ale to nie znaczy że jest głąbem i można go karać za niestaranne pisanie.

Gość gość
ja jak chodziłam do podstawówki to miałam w klasie kolegę który miał problem z pisaniem nauczycielka ciągle mu zwracała uwagę aż pewnego razu kazała mu pisać drukowanymi literami i potem było ok