Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pomocy!!! Usg w 16tyg ciazy

Polecane posty

Gość gość

Jestem w 16 tygodniu ciazy, moj lekarz prowadzacy na razie sprawdzil tylko przeziernosc karkowa i dlugosc dziecka (w 12t.c. odpowiadala 12tygodniowi, a przeziernosc byla w normie 1.6), a teraz w 16tygodniu dlugosc dziecka odpowiada 16t.c. a dl. kosci udowej odpowiada 17tygodniowi. Lekarz jednak nie mierzy glowki, brzuszka. Czy ja panikuje czy to konieczne? Ogolnie powiedzial, ze na dokladne pomiary przyjdzie czas za miesiac na usg polowkowym, wtedy zrobimy 4d.

Gość gość
Sluchalismy tez bicia serca dziecka, 150 uderzen na minute. Dopiero dzis doczytalam, ze robi sie dokladne pomiary czesci ciala dziecka.

Gość gość
dopiero na tym tzw. połówkowym tuż po 20 tc robi się dokładne pomiary narządów...na tym w 12 tc robi się przepływy, kość nosowa...

Gość gość
Panikujesz, ja mialal w 10tyg usg, 22 i 34

Gość gość
Ja usg miałam w 14tc a potem dopiero w 24tc. Lekarz wie co robi i co ma sprawdzać, spokojnie.

Gość gość
Panikujesz aż wstyd. Wyluzuj, bo ci żyła pięknie. Wszystko jest ok, nie masz powodów do zmartwień.

Gość gość
Panikujesz, ja też dokładnie pomiary miałam tylko na połówkowym i ok. 32 tc. Na każdym "zwykłym" usg tylko bicie serca, ewentualnie właśnie sprawdzanie długości ciemnienowo- siedzeniowej.

Gość gość
U mnie tez dokladne USG bylo tylko w 13, 21, 30 tc. I na moja wyrazna prosbe pozniej (jak panikowalam, ze dziecie rosnie za duze). U nas glowka byla o 2 tyg. "starsza" i kosc udowa tez, a brzuch odpowiadal wiekowi ciazy. Lekarz nie komentowal. Maluch urodzil sie zdrowy, proporcjonalny, wazyl ok 3300, wiec srednio duzy:) Panikujesz, bedzie dobrze!:)