Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gmonikad

Rozwod i slub cywilny nowe zycie z prawdziwa miloscia

Polecane posty

Gość Gmonikad

Witam pisze w bardzo waznej sprawie. ....rozstalam sie z mezem ponad rok temu 15 list zaczyna sie sprawa rozwodowa ( slub cywilny nie mamy dzieci bez orzekania o winie ) jestem z nowym partnerem i chcemy wziasc slub cywilny jak najszybciej oboje z mezem nie chcemy zadnej apelacji czy cos takiego tylko szybkiego rozwodu. ....pytanie brzmi jak dlugo czekac na to uprawomocnienie ? Czy to jest 21 dni od sprawy rozwodowej czy od 15 list musimy czekac na wyrok potem 21 na uprawomocnienie od wyroku potem z moim partnerem zglosic sie do usc ze chcemy wziasc slub i czekac znowu 31 dni na slub ??? Czy te 21 dni liczy sie od dnia sprawy rozwodowej i czy jest jakis sposob na przysoieszenie slubu ? To jest bardzo wazne dla nas z pewnych przyczyn i nie nie jestem w ciazy nic z tym zwiazane po prostu zalezy nam na czasie z bardzo waznych przyczyn prosze o info !

Gość gość
21 dni od wyroku. Sprawę ślubu można załatwić tylko z orzeczeniem rozwodu na piśmie. Można czekać na list z sądu, lub iść do sekretariatu, uiścić stosowną opłatę i odebrać orzeczenie rozwodu.

Gość gość
Czyli wyrok moze byc po sprawie rozwodowej za jakies 2,3,6 tygodni a potem znowu czekac 21 dni na orzeczenie na pismie ?

Gość gość
A za mąż wyszłaś z jakiego powodu?

Gość gość
gość-dziś - jestem prawnikiem i odpowiem Ci. Po pierwsze- nie wiadomo, czy wyrok zapadnie zaraz po pierwszej rozprawie. Zwykle ( tak było dawniej- nie wiem czy teraz też) na początku sąd wyznaczał "posiedzenie pojednawcze" i o ile nie dało ono rezultatu- wyznaczał kolejną rozprawę NIE WCZEŚNIEJ, niż za 6 mies. Nie wiem, czy dalej tak jest. Wyrok zapada NA ROZPRAWIE i od jego ogłoszenia prawomocność liczy się 21 dni- licząc od dnia następnego po ogłoszeniu.