Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Idziecie jutro na groby odwalić pokazówę, jacy to wy jesteście rodzinni?

Polecane posty

Gość gość

etc., czy byliście sami, kiedy nikt nie widział?

Gość gość
Oczywiście. Ja byłam z mężem u dziadków moich i teścia w sobotę-posprzątać groby, bo akurat tymi grobami my się opiekujemy. Na co dzień jesteśmy tak przeciętnie raz w m-cu. Do dalszej rodziny wiadomo, że rzadziej się chodzi, ale 1 listopada to właśnie taka okazja, żeby również te inne groby odwiedzić. Z rodziną dalszą też jest okazja się spotkać, bo w tym kieracie nie ma kiedy. Jedynie właśnie na cmentarzu, albo przy okazji ślubów lub pogrzebów... Takie życie niestety...

Gość gość
Jutro nie idę na cmentarz, byłam dzisiaj, zapaliłam znicze, postawiłam świeże kwiaty. Na cmentarz udam się w środę 2 listopada w Dzień Zaduszny. Spokojnie odwiedzę groby rodziny, przyjaciół, znajomych, sąsiadów. Mniejsze zamieszanie i obejdzie się bez spotkań towarzyskich. 1 listopada nigdy nie odwiedzam grobów, nie lubię tych rodzinnych wizyt przy mogiłach, rozmów, słuchania plotek. Nie ma mowy o zadumie, wspomnieniu zmarłych - cmentarny festyn!

Gość gość
Na grób chodzę by się pomodlić, zanieść kwiaty, zapalnić znicz, dać na Msze za zmarłych. A nie by się pokazać. To jest tradycja. Ty jak jej nie szanujesz to przebierz się za trupa z siekierą w głowie i idź odwiedź sąsiadów i żebraj o kasę czy cukierki

Gość gość
A ty autorze ,idziesz jutro na grrobing ? ;-D:-D:-D

Gość gość
Jutro jest święto radości - wszystkich świętych. Dzień zaduszny jest 2 listopada i to jest dzień zadumy.

Gość gość
Ja też nie idę jutro, na msze za zmarłych nie daję, bo co zmarłym nasza modlitwa pomoże? Oni już mają to, na co zasłużyli. Pójdę 2 listopada. Powspominam, otrę łzę i nadal będę cieszyć się życiem.