Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Już nie wiem co jest gorsze...

Polecane posty

Gość gość

Obserwuje tutaj tematy odnośnie imion i już nie wiem co jest gorsze... Rodzice chcący dać dziecku na imię Gniewosz czy Ci od Octavia... z jednej skrajności w drugą. Stanisława vs. Aurora Ludzie są też normalne imiona po środku, nie krzywdzie tak dzieci. Wam się to podoba a im w przyszłości może niekoniecznie...

Gość gość
Imię dużo znaczy. Ja swoje sobie przyniosłam sama .

Gość gość
Gniewosz gorszy :D

Gość gość
Gniewosz się na mnie jeszcze?

Gość gość
22.19 nie, nie gniewom :D

Gość gość
Skad ta pewność, jakim imieniem skrzywdzi sie dziecko? To, co bedzie krzywda wg jednego, podoba sie drugiemu i na odwrót. To rodzice wybieraja imię- więc, idac dalej, moznaby powiedzic, ze dziecko jest skrzywdzone faktem posiadania takich a nie innych rodzicow - i co odstrzelic ich ?

Gość gość
Dla mnie Aurora to fajne imię akurat albo Aurelia

Gość gość
Oczywiście masz rację, autorko tematu. Ale doceńmy ile takie imiona ułatwiają. Słyszysz i już wiesz z kim masz do czynienia: rozumowania jakich lotów możesz się po dziecku spodziewać i z jakiego dziecko pochodzi środowiska. Jednocześnie imiona szlachetne, klasyczne, pozostają wyróżnikiem dzieci z tych wyższych - pod względem intelektualnym i wzorców kulturalnych - klas społecznych , jako poniekąd... zarezerwowane. :D Ja swego czasu próbowałam edukować, apelować do rozsądku. Ale to było pozbawione sensu. Z czasem uświadomiłam sobie że stygmatyzacja imionami przez własnych rodziców jest zjawiskiem koniecznym biologicznie (rozumiesz: gmin ma pozostać gminem i nazywać te swoje córki Nicolami i synków Alanami, oraz słuchać disco polo) i dlatego próby przeciwstawienia się to walka z wiatrakami. (Wzmiankuję o imieniu Alan, jednak taki Gniewko to tylko druga strona tego samego medalu.)

Gość gość
gość dziś żyłka ci nie pękła od tego "intelektualnego" wysiłku? :o

Gość gość
Ha ha ha .ej ty z 2.14 wez kółko i jebnij sie w czółko. Gniewosz a nie Gniewko. Zreszta jedno i drugie pięnkne polski imię.

Gość mama__Adasia
A ja z innej beczki.... mieszkam juz dobrych kilka lat za granica i jeszcze w zyciu nie slyszalam zeby ludzie sie dziwili imionom dzieci. Jesli ktos nazwie dziecko, reszta przyjmuje to do wiadomosci i tyle. A uwierzcie, ze o ile w Polsce sa jakies zasady co do imion, tak w Anglii mozecie sobie nazwac dziecko jak wam sie podoba. Mialam do czynienia z ludzmi ktorzy mieli na imie River (chlopiec), Vouge (dziewczynka), i wiele nietypowych ktorych nie chce mi sie przytaczac. A ile razy jestem w PL zawsze slysze jakies glupie komentarze - nawet wsrod mojej rodziny i znajomych ze ktos tak czy owak nazwal dziecko. Tak jakby ludzie wlasnego zycia nie mieli.