Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pierniczki proszę o pomoc bo chyba muszę wyrzucić i dziecku bardzo przykro

Polecane posty

Gość gość

Robiłam z synkiem po raz pierwszy w życiu pierniczki na miodzie, przepis sprawdzony wielokrotnie. Było to tydzień temu. Są twarde jak głaz. Zamknięte w metalowej puszce, włożyłam do nich skórkę z pomarańczy, a teraz w piątek kawałki jabłka, bo niby miały robić się miękkie. Dziś sprawdzamy, a mokre są tylko te, które przez przypadek stykały się z jabłkiem. Aż się rozleciały. Całą resztą z powodzeniem można kogoś zabić, takie są twarde. Jest dla nich jeszcze jakaś szansa, by były jadalne do świąt? Najbardziej żal mi synka, bo nie ma jeszcze 4 lat i ciężko mu wytłumaczyć, że tyle naszej pracy wyląduje w koszu.

Gość gość
Jeśli nie nadadzą się do zjedzenia, to może chociaż posłużą jako ozdoba, np. na choinkę, do stroika..

Gość gość
Co to znaczy ze robiłaś pierwszy raz przepis sprawdzony wielokrotnie? Przez kogo skoro pierwszy raz w zyciu robiłaś? Napisz przepis z jakiego skorzystaliście. Kiedy dokładnie piekliscie?

Gość gość
Przepis sprawdzony, bo dostałam go od mamy koleżanki, która piecze z niego od lat. Piekliśmy w sobotę, 4 grudnia. 60 dag mąki, 20 dag miodu, 20 dag cukru, 5 dag masła, 1 łyżeczka sody, 1/3 szklanki mleka, 1 jajko, przyprawa do pierników, sól.

Gość gość
Jest szansa, że jeszcze zmiękną.Mialam kiedyś taki przypadek.Zrobiłam tydzień przed świętami, a jadalne byly dopiero 2 tygodnie po świętach.Pierniczki bez nadzienia mogą leżeć nawet 3 miesięce i się nie psują.

Gość gość
Rowniez uwazam ze jest szansa na to ze zmiękną. Nie załamuj sie. Możesz zawsze zrobic kubek ciepłego kakao i moczyć pierniczki ;) zrobic lukier królewski i zjeść ;)

Gość gość
Wez je na choinke a zrob ciastka cynamonowe ktore mieknac nie musza a tez je mozna ozdobic.

Gość gość
Ok, dzięki za rady

Gość gość
Polukruj , powinny zmięknąć. Albo jak już ktos napisał zrob z nich dekoracje

Gość Edziaaaaaaaa
Ewentualnie jak jest bardzo źle to w*******l po kryjomu, a dziecku możesz ściemniać, że nic nie wiesz, albo nie wiem... Ktoś ukradł, bo takie dobre były, albo może że Mikołaj w nocy zjadł. Możesz też powiedziec prawde, ale nie ryzykowalabym

Gość gość
nie wiem czy one nie powinny być twarde teraz ,powinny leżeć i zmiękną tak gdzieś kiedyś czytałam.

Gość gość
Według mnie w tym przepisie jest za mało miodu i masła.Zadzwoń i dopytaj czy dały ci prawidłowy przepis