Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

menopauza w wieku 30 lat?

Polecane posty

Gość gość

Witam, być może to nie ten dział lecz tutaj znajdę najwięcej normalnych ludzi. blisko od pół roku nie mam okresu... zastanawiam się czy to już menopauza? czy to możliwe żeby tak szybko? u lekarza nie byłam, nie mam ostatnio czasu. w zasadzie nic się nie zmieniło. mam czasem zmienne nastroje, nie mam napadów gorąca choć czasem w nocy gorąco mi w łóżku ale ogólnie jestem zmarzluchem. jestem mamą jedynaczki, samodzielna. więcej dzieci nie planowałam bo i z kim ale zastanawia mnie ta kwestia. proszę o rady.

Gość gość
Idź do ginekologa.

Gość gość
Jestes samotna matka i od pol roku nie masz czasu isc do lekarza?? A zastanowilas sie co zrobi Twoja corka jak Ciebie zabraknie? Jesli z Twoim cialem dzieje sie cos dziwnego, to Twoim psim obowiazkiem jest leciec do lekarza. Natychmiast, a nie szukac rady na kafe.

Gość gość
Moja koleżanka nie ma okresu odkąd skonczyla 18 lat , miala ze trzy lata i nagle jej sie zatrzymal , lekarz powiedzial ze to dlatego ze ma niedowagę ale szczerze to nie wyglada jak kościotrup , po porostu jest wysoka ale ma tam troche cialka , podobno jeśli nie przytyje to jajniki obumrą i nie będzie miala nigdy dzieci , ale ona nie zamierza spaść sie jak swinia żeby dostać okresu , narazie nie ma instynktu macierzyńskiego bo ma 25 lat ale myślę ze kiedys będzie żałować, druga moja koleżanka jeszcze ze szkoly jak miala 19 lat przestala mieć okres , myslala ze jest w ciąży , okazali sie ze to torbiel na jajniku . Pisze to dlatego aby uzmyslowic ze brak okresu moze mieć wiele przyczyn

Gość gość
myślę że torbiele dają jakieś krwawe uplawy lub bolą gdziesbw okolicy jajnika. macie rację czas pójść do lekarza. w poniedziałek pójdę do gina bo jutro u córki jasełka i jak Boga kocham ostatnio miałam tak intensywny czas że naprawdę nie miałam czasu. czasem mam takie uplawy jak białko jajka i wtedy myślę że jajeczkuje czekam a tu nic od czerwca.

Gość gość
Sprawa zapewne hormonalna ale trzeba to zbadać

Gość gość
co powinnam zbadać w takim przypadku? co powinien zrobić lekarz? od zawsze miałam nieregularne cykle, myślę że mam za dużo testosteronu bo mam dużo owłosienia w miejscach gdzie kobiety z wysokim estrogenem nie mają tego... jakie badania są potrzebne przy nieregularnych cyklach? co powinien zlecić lekarz?

Gość gość
Nie pytaj na forum,tylko lekarza,bo jesteś chyba nienormalna!!!

Gość gość
Pewnie to "tylko" zaburzenia hormonalne, ale do końca nie wiadomo. Jako samotna matka powinnaś szczególniej o siebie dbać! Narządy rodne to nie tylko płodność...

Gość gość
Lekarz i badania, bo przyczyn może być wiele, aczkolwiek miałam sąsiadkę,'która w wieku bodaj 37 lat przeszła menopauze, a i czytałam kiedyś o'dziewczynie, ktora miała menopauze w wieku 20kilku:( Także jest to'możliwe.

Gość gość
Być może stres jest przyczyną... nie wiem w poniedziałek idę do lekarza już sobie przyzeklam, że pójdę

Gość gość
Moja kolezanka ma 36 lat i menopauze... Idz do lekarza

Gość gość
właściwie to niekiedy mam zawroty głowy a to jeden z objawów menopauzy. u gina będą pytać kiedy ostatnio miałam okres a ja nawet tego nie pamiętam. co ja odpowiem?a co do badań to po prostu chciałam zorientować się jakie badania powinien zlecić lekarz w takim przypadku bo na NFZ wiadomo jak czasem olewczo traktują pacjenta... oznaczyć hormony? czy usg? cyto to wiadomo że napewno ale resztę to nie wiem. gdybym wiedziała zawsze mogę podsunac mała sugestie lekarzowi.