Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Drzemki niemowlaka. co robię źle?

Polecane posty

Gość gość

Moja córeczka ma 2,5 miesiąca. Tak jak na noc udaje mi się ją położyć do łóżeczka, tak w ciągu dnia po 2 tygodniach prób poddalam się i mała zasypia gdzie popadnie. Przeważnie w salonie na kanapie. Dodatkowo nie ma stałych godzin drzemek i tak po prostu pada, przeważnie przy piersi. Jak to u was wygląda? Jak ja przestawić na łóżeczko i ustalić jakiś harmonogram dnia

Gość gość
Wiesz co? Z doświadczenia (jestem mamą dwójki dzieci, już przedszkolaków): możesz próbować ustalić jakiś harmonogram, ale z grubsza, raczej na zasadzie rytuałów, bardziej tych wieczornych (dbanie o kąpiel, przygaszone światło, coś, co konkretnie będzie się kojarzyło ze spaniem na noc). Ale w przypadku tak maleńkiego dziecka - ciesz się macierzyństwem, olej takie drobiazgi jak zasypianie na kanapie :) Uwierz mi, że w ciągu kolejnych 2 miesięcy to się zmieni sto razy :) Rób raz na jakiś czas próby, kładź malucha w łóżeczku (ale wg mnie przekładanie w trakcie spania jest bez sensu), ale naprawdę bez spiny. Przyjdzie na wszystko czas ;) Powodzenia! I gratuluję takiego maluszka :P Te kilkumiesięczne są naaaaaajcudowniejsze :D :P

Gość gość
Tak małe dziecko nie musi chodzić spać jak w zegarku zwłaszcza karmione piersią. O ile przy mm trzeba karmić co 3 godz to karmiac piersią robisz to "na żądanie ". Na łóżeczko przyjdzie czas. Ważne żeby Pory spacerów, kąpieli, były regularne a to że dziecko w ciągu dnia nieba po zawsze o jednej porze też ci się unormuje z czasem. Wraz z wzrostem dzidziusia zmieniają się jego potrzeby. Także zapotrzebowanie na sen w ciągu dnia. Ośrodek śpi częściej. Nie odróżnia dnia od nocy. Inaczej jest z dzieckiem 3 miesięcznym A jeszcze inaczej z pół rocznym czy z roczniakiem. W końcu przykład moment ze będzie spać już tylko 2 razy w ciągu dnia A potem wystarczy jedna drzemka.

Gość gość
Ja jedynie dbałam o w miarę stały rytm dnia, kąpiel o tej samej porze, spacer o podobnej. Miałam to szczęście że maly szybko przesypiał noce, ale to też nie były stałe godziny, bywało że zaraz po kąpieli padł, a bywało że 3 godz. po. Karminenie u nas akurat było regularne, co 2,5- 3 godz. A mimo to też mi się nie udało ustalić trybu dnia i drzemek, dopiero jak mały miał pół roku to weszliśmy w jakieś tryby, regularnie dwie drzemki o mniej więcej stałych porach, spanie na noc też już w odpowiednim czasie.