Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Owulacja. Pilnie potrzebna rada!

Polecane posty

Gość gość

Czy jeśli owulacja miała miejsce wczoraj bądź w niedzielę to możliwe żeby na teście owulavyjnym pojawiła się jeszcze bladziutka kreska testowa? Czy raczej owulacja dopiero przede mną. Cykle mam 28 dniowe.

Gość gość
Który masz dzień cyklu, czy był skok temperatury, jak długą masz fazę lutealną?

Gość gość
Dziś mam 16 dc. Temp z racji na pracę nie mierze. Ostatnie trzy cykle miałam regulowane progesteronem i trwały 28 dni.

Gość gość
Up

Gość gość
Możliwe, że owulacja przed tobą - powtórz test dzisiaj po południu,.

Gość gość
A jeśli nadal będzie taka słaba druga kreska?

Gość gość
Testy owulacyjne tak naprawdę wykrywają poziom hormonu LH. Stężenie tego hormonu w książkowym cyklu wygląda mniej więcej jak na tym wykresie: http://www.clearblue.com/pl/images/preg_anim_2.jpg Czyli wtedy kiedy mamy owulację, poziom LH jest najwyższy i test wychodzi pozytywny. ALE nasze organizmy nie zawsze działają dokładnie jak w książkach :) Czasem poziom LH może wzrastać łagodniej, czyli kilka dni jest na wysokim poziomie i wtedy kilka dni wychodzą testy pozytywne. Może wzrastać falowo, czyli test wyjdzie poztywny, potem negatywny lub wątpliwy, potem znów pozytywny. Możemy mieć w cyklu nieudane podejście do owulacji, więc LH rośnie, test wyjdzie pozytywny ale owulacji nie było. Po kilku czy nawet kilkunastu dniach ciszy LH znów rośnie i sytuacja się powtarza. Sytuacje są różne, tak jak nasze ciała są różne. Testy owulacyjne mogą nam pomóc, ale nie są wyznacznikiem tego że owulacja była. Warto też wiedzieć że obserwacja śluzu i szyjki daje nam podobne info jak testy owulacyjne. Bo estrogeny powodują występowanie śluzu i zmiany szyjki, ale dopiero skok LH sprawia że śluz jest super płodny i szyjka miękka i otwarta. No i jeszcze kwestia odczytywania testów - trzeba pamiętać że tu jest inaczej niż z ciążowymi, test owulacyjny jest pozytywny tylko wtedy gdy ta druga kreska (testowa) jest ciemniejsza od kontrolnej. Wszystkie inne wynika są wątpliwe lub negatywne.

Gość gość
To znaczy że ta słabo widoczna kreska to nic innego jak wynik negatywny, bo testy owulacyjne nie działają na tej samej zasadzie co ciążowe? Dobrze zrozumiałam? I jeśli już do końca cyklu testy będą pokazywać takie kreski to znaczy że jestem.juz po owulacji i najprawdopodobniej ja przegapilam?

Gość gość
Tak

Gość gość
Up

Gość gość
Mi test wychodzi na dobe przed owulacja pozytywny,sprawdzane monitoringiem. Co organizm,to inna reakcja,wiec raczej jestes juz po

Gość gość
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy po tym jak po trzech regularnych cyklach zaprzestałam przyjmowania luteiny to czy mogę liczyć że ten cykl bez wspomagania luteina również będzie trwał 28 dni? ogólnie ujmując pytanie to czy po zaprzestaniu stosowania luteiny cykle są regularne jak wcześniej?

Gość gość
Up

Gość gość
Jeśli cykl będzie 28 dniowy, to jestes już po owu.