Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zakrzepica niedługo przed porodem?

Polecane posty

Gość gość

Witam po krótce przedstawię moją historię. Mam 27 lat jestem w 36 tyg ciąży z trzecim dzieckiem. W żadnej ciąży nie miałam problemów teraz też nie. Od około 2 tyg utrzymuje się obrzęk prawej nogi nie jest jakiś wielki ale na tyle duży ze ludzie go zauważają. Przed ostatnia ciaza brałam tabletki anty mialam bardzo wysokie d dimery ponad 1000 norma do 600. Lekarz bagatelizuje sprawę wogole nic nie zleca pod kątem rutynowego sprawdzenia. Dodam że kilka osób zmarło na zator i mnie w rodzinie a mama miała zakrzepice żył głębokich w wieku 29 lat. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie? Czy lekarz ma rację a ja się niepotrzebnie martwię?

Gość gość
Ja bym poszła na usg tej nogi żeby sprawdzić przepływy w żyłach. Mi lekarz powiedział że dimery w zaawansowanej ciąży mają prawo być wysokie. A robiłaś inne badania z krwi związane z krzepkiwoscia oprócz dimerow?

Gość gość
Idź zrób usg żyły, nazywa się to bodajże dopler. Choruję na zakrzepice, zaczęło się od obrzęku, lepiej nie bagatelizuj sprawy.

Gość gość
kolejna hipochondryczka :o

Gość gość
Tak miałam jeszcze inne badania z krwi oprócz dimerow. Wszystko było albo lekko po za normą albo w górnej granicy świadcząc o zakrzepicy. Tylko dimery były mega wysoko. Internista się przejął ale mówił że to ginekolog musi wdrożyć leki zeby byly bezpieczne a on olal. Te wysokie dimery miałam przed ciąża więc to nie ciąża je podniosła. Pytanie do ostatniego wpisu gościa na jakiej podstawie tak uważasz? Albo nie umiesz czytać albo jest coś z tobą nie halo. Reszcie bardzo dziękuję za odpowiedzi

Gość gość
Gość 17.48 ty chyba nie wiesz kto to jest hipohondryk. Dziewczyna pisze że lekarz zbagatelizowal źle wyniki badań i pyta na forum. Ja Ci wyjaśnię hipohondryk jest wtedy kiedy laska by napisała mam dobre wyniki badań ale czuję ze coś nie tak pomóżcie lekarze się nie znają. Chyba masz deficyt szarych komórek

Gość gość
Jestem lekarzem kardiologiem i powiem Ci tylko tyle ze to może być bardzo niebezpieczne - w ciąży stężenie d-dimerow może być podwyższone ale nie powinno rosnąć istotnie- istotny wzrost może świadczyć o zakrzepicy. Poza tym musisz mieć koniecznie usg doppler kończyn dolnych i próbę uciskową. I to najlepiej powtórzone 3 razy w odp odstępach czasu. Nie bagatelizuj tego bo może się to skończyć zatorowoscia płucna a to może być śmiertelne

Gość gość
Poza tym jeśli masz taki niekorzystny wywiad rodzinny oraz nieprawidłowe wyniki nawet poza ciąża to po połogu powinnaś zrobić sobie badania w kierunku wrodzonych trombofilii - tylko tu może być niestety ciężko na NFZ bo Cię pewnie oleja a prywatnie to trochę kosztuje ale myśle ze watro zrobić skoro w rodzinie byly zgony.... to ja z postu wyżej;)

Gość gość
Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Niby jestem pod opieką kardiologa ale on twierdzi że za młodą jestem na takie choroby. W ekg 2 razy wyszły mi Stany przed zawalowe to lekarz mówi że od steru. A po holterze wyszła mi znacznie przyspieszona akcja serca. Mój najniższy puls to 103 i nie ważne czy w ciąży czy nie nie zmieniały się te wartości. Lekarz stwierdził że taki mój urok.

Gość gość
Nie wiem gdzie mieszkasz ale jak masz możliwość to udaj się do kardiologa pracującego w jakimś ośrodku klinicznym i najlepiej takiego Ok 40 lat - będzie miał aktualna wiedzę i poglądy to co piszesz na pewno wymaga badań i to pilnie.... szczerze ja bym z takim czymś pojechała na ostry dyżur i wymogła usg żył albo poszła prywatnie to jest teraz kluczowe badanie! Jeśli masz zator w nodze - mówiąc kolokwialnie- to może się on uruchomić przy porodzie a wtedy to już jest duży problem. Nie chce cię straszyć ale na prawdę zakrzepica jakakolwiek w ciąży to poważna rzecz

Gość gość
A czy masz może duszność, bardziej się męczysz? Inaczej niż w poprzednich ciążach?

Gość gość
Ogólnie to jestem czynnym sportowcem. Duszności miewam dość często. Natomiast zmęczenie tylko jak wchodzę po schodach jest to dla mnie lada wyczyn. Kondycję mam na prawdę dobra a po schodach zawsze sie meczylam. W zasadzie to teraz w ciąży od dwóch tyg doszedł jeden objaw tej spuchnietej prawej nogi cala reszta była już przed ciąża

Gość gość
Zrób usg jak wyjdzie dobrze to do porodu nic więcej bym nie robiła. A po połogu na spokojnie zaplanować diagnostykę - młody wiek nie wyklucza choroby!

Gość gość
Bardzo dziękuję Ci za rady. Jutro umowie się prywatnie na usg. A jeśli by coś wyszło to co Z porodem jak to jest

Gość gość
Jeśli potwierdzi się zakrzepica żył konczyn dolnych to musisz dostać heparynę w zastrzykach podskórnych i powinna ta terapia być kontynuowana tez po porodzie bo poród i połóg to tez czynnik zwiększający krzepliwość, teoretycznie na takim leczeniu można rodzic SN ale poród powinien być indukowany bo nie powinien nastąpić wcześniej już po 12h od ostatniego zastrzyku a nie jest możliwe takie przewidzenie porodu rozpoczynającego się spontanicznie. W praktyce często robią cesarkę planowa bo jest to łatwiejsze logistycznie choć operacja jest obarczona większym ryzykiem zakezepiwym niż poród sn

Gość gość
Ważne jest picie płynów bez cukru. Odstawić sól i odpowiednia dieta. Ważne jest by dla bezpieczeństwa zawsze przy każdym badaniu ginekologicznym cipki i by wspierał porody. Gdy jesteś sama to się nie liczą i zaniedbują nawet mogą zgwałcić jak ostatnio onkolog, urolog, ginekolog! !!! W normalnym cywilizowanym związku partnerka nie wstydzi się partnera podczas badań ginekologicznych cipki i porodzie.

Gość gość
Gość 20.28 czy jakiś lekarz Cię w******l? To już któryś wątek gdzie piszesz podobne rzeczy. Jak sobie z tym nie radzisz to do psychiatry i to szybko.

Gość gość
I jak tam autorko?

Gość gość
Autorko, czy w koncu włączyli Ci jakies leczenie? Teraz albo już po rozwiązaniu zrób badanie na trombofilię wrodzoną. Epizod zakrzepicy może wskazywać na to, ze masz uwarunkowane genetycznie skłonności do zakrzepów i co jakiś czas moga Ci się odnawiać. Jak lekarz zobaczy wynik takiego badania, to powinien zlecić Ci co najmniej na 3 miesiące heparynę+acard