Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zaburzenia integracji sensorycznej. Do jakiego specjalisty się udać ?

Polecane posty

Gość gość

Witam. Podejrzewam u swojego dziecka nieprawidłowości koordynacji ruchowej. Chłopczyk ma 4 lata ale stawia niepewnie kroki, jest lękliwy, boi się nawet rysować. Wcześniej myślałam że on po prostu taki jest ale ostatnio natknęłam się gdzieś na temat tej integracji sensorycznej, zaczęłam czytać objawy i wypisz wymaluj to moje dziecko tam było opisane. Martwię się bardzo o niego bo mam wrażenie że on się męczy przy rzeczach które dla innych dzieci są normalną atrakcją. Jest problem w tym że nie mam za bardzo pieniędzy na prywatne ośrodki. Czy można wpierw gdzieś szukać pomocy u zwykłego lekarza państwowego ? Ale nie wiem do jakiego specjalisty się udać.

A co na to Wasz pediatra? Powinien dać Ci skierowanie do Ośrodka Wczesnej Interwencji na NFZ. Jak nie chce to wymuś to na nim. A robiłaś badania neurologiczne?

Gość gość
A skąd jesteś?

Gość gość
Ale gdzie kolo Rzeszowa? Bliżej Rzeszowa czy innych mniejszych miast np.Sanoka?

Gość gość
Jest ogromny problem żeby zdiagnozować dziecko w ramach NFZ. A nigdzie już nie spotkałam typowej terapii zaburzeń si w ramach funduszu, chociaż mieszkam w dużym mieście. Zrób jak najszybciej diagnozę prywatnie, zakładam że w tym wieku mały chodzi do przedszkola- zgłoście się do waszej rejonowej ppp, tam dopytasz jeszcze bo a nuż jednak coś znajdziecie szybko, tanio albo darmowo. Jest szansa na uzyskanie orzeczenia o potrzebie wwr w tym wieku i wtedy przedszkole załatwi terapię. Naprawdę warto działać, u mojego widać na ile innych sfer "siadały" zaburzenia si właśnie.

Gość gość
Gdyby z Warszawy, to dałabym Ci namiary na specjalistów. Poproś pediatrę o skierowanie do neurologa dziecięcego.

Na NFZ można dużo zdziałać. Dużo zależy od lekarza pediatry. Dziwię się, że do tej pory nie zareagował.

Gość gość
A ja raczej spotykałam się z totalną niewiedzą u lekarzy odnośnie tego problemu. Niektórzy traktują to jak wymyślanie nowych schorzeń, inni wprost przyznają że to nowa dziedzina badań i sami nie są wykształceni w tym kierunku. Zresztą, który lekarz będzie sam sobie opłacał szkolenia si które nie są mu potrzebne w pracy zawodowej? Synek był u neurologów, psychiatrów, psychologów dziecięcych, jakiś czas miał zajęcia z psychologiem szkolnym (zespół szkolno-przedszkolny), u pediatry też bywał rzecz jasna, i tylko dwoje psychologów, z czego jeden u którego byliśmy prywatnie, zwróciło uwagę na to że potrzebna jest diagnoza integracji sensorycznej. Inni w ogóle nie znali tematu i nawet tego nie ukrywali.

Gość gość
Gościu z 12.19 Podasz namiary na Warszawę? Mam podobny problem z sześciolatkiem i kompletnie nie wiem,gdzie się udać.Problem ten dotyczył tez kiedyś moich starszych synów,ale nikt ,łącznie z poradnią ped-psych.nie potrafil postawić diagnozy i pomóc.nikt nie widział problemu,a problem był i jak się okazało w późniejszych latach coraz większy...no ale nie o tym Chciałabym chociaż młodszemu pomóc

Gość gość
Skierowanie do poradni rehabilitacyjnej tam konsultacja z lekarzem specjalista rehabilitacji i fizjoterapeuta i terapia- cwiczenia jak na NFZ. A jeśli prywatnie to zalecam dobrego fizjoterapeute dziecięcego bądź terapeutę integracji sensorycznej .

Gość gość
Witam tu autorka. Niestety jestem z małego miasteczka na południu, z Tarnowa

Gość gość
Gościu z 13:16 Poradnia Maluch na ul. Chrzanowskiego Praga Południe. Tam diagnozują i rehabilitują IS. Mają naprawdę świetnych specjalistów z CZD. Ja chodzę z dzieckiem na rehabilitację, ale z uwagi na ONM. W poczekalni spotykam się z matkami dzieci z różnymi problemami i wiadomo rozmawia się o problemach swoich dzieci.

Gość gość
tu autorka dziękuję za rzeczowe opisanie realiów osobie z 12:18 Wlaśnie mnie to przybija że NFZ jest przypuszczam taki że zajmuje się pewnie najcieższymi przypadkami takimi jak autystycy czy coś takiego, a mój syn z tego co obserwuje to intelektualnie jest normalny tylko ta jego motoryka mnie zastanawia w zasadzie już od roku jakiegoś tylko myślałam że to wynika z jego osobowości w sensie że jest charakterem nieśmiały ale jak czytam te objawy to to jest straszne prawie wszystko do niego pasuje. Syn nawet jak biegnie to stawia kroki w taki sposób jakby bał się że się przewróci i wygląda to tak jakby obawiał się słusznie jakby faktycznie lada chwila miał się przewrócić. Nauczył sie chodzić jak miał 16 miesięcy wiec raczej późno ale ten niepewny chód nigdy mu nie zniknął. Synek nie garnie się do zabaw ruchowych. Wyróżnia się spośród innych dzieci Wszystko wykonuje z obawą. Postanowiłam że nie zmarnuję już ani jednego miesiąca tych jego lat dzieciecych. Tylko te prywatne ośrodki z kolei traktują człowieka jak dojną krowe i to jest ten ból.

Gość gość
Zaburzenia SI im szybciej zdiagnozowane i podjęta zostanie terapia tym lepiej. Pracuje w przedszkolu, w którym prawie połowa dzieciaczków ma zaburzenia integracji sensorycznej. Część rodziców nie chce wcale współpracować a część wysłała dzieci do pani neurologopedki która dodatkowo specjalizuje się w terapii SI. Jeśli jest okazja na uzyskanie skierowań na NFZ to tym bardziej trzeba się tym szybko zainteresować. Ja ze swojej strony mogę polecic Centrum Terapii które również zajmuje się diagnozą i badaniem - http://neurostyk.pl/

Gość vverona
nie wiem skąd jesteś ale jeśli z Warszawy lub okolic to mogę Ci z własnego doświadczenia polecić ośrodek logos na targówku ( na osiedlu zielone zacisze ). prowadzą tam zajęcia z integracji sensorycznej, prowadzone są przez doświadczonych specjalistów, którzy mają świetne podejście do dzieci. Chodziliśmy tam z córką przez pół roku.

Gość gość
Dreamlab jest super, ale to Sopot