Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Księgowa ktoś wytłumaczy mi to

Polecane posty

Gość gość

Chodzi o rozliczenie podatku . Pracuje w Holandii ale przez agencje polska za to z firmą holenderska mam kontrakt to gdzie mam się rozliczać? Ja myślę że w Holandii i w Polsce, w Holandii to się tym jakąś księgowa zajmie bo i tak chce żeby zadbała też o mój zwrot za ubezpieczenie zdrowotne z kolei w Polsce nie mam pojęcia jak mam to zrobić..potrzebuję na pewno PIT-ZG i czy muszę mieć też PIT0 ? Bo skoro nie pracowałam to pit 0 jakbym pracowała to bym potrzebowała pit36 czy jak to w końcu jest? Bo czytam w internecie i tak nie kumam

Gość gość
jesli pracowales ponad 183 dni poza PL to mozesz sie rozliczyc albo zagranica albo w PL - wtedy pit-36 wraz z zalacznikiem pit-zg. wtedy wlasnie bedziesz podlegac tylko ograniczonemu obowiazkowi podatkowemu tj bedziesz musial sie rozliczyc w PL z tego co zarobiles w naszym kraju przebywajac w nim mniej niz 183 dni

Gość gość
Pracuje ósmy miesiąc w Holandii...czyli co ? Mogę tylko w Holandii się rozliczyć i nie muszę w Polsce wykazywać tego?

Gość gość
no przeciez Polska nie moze z ciebie sciagnac drugi raz podatku, ktory zaplaciles zagranica. mamy z holandia umowe o unikaniu podwojnego opodatkowania. zarobki z hol wykazesz w zalaczniku PIT-ZG dla celow informacyjnych dla US,

Gość gość
ale mozesz sie tez w PL z tego rozliczyc i wtedy PL kusic cie bedzie preferencyjnymi warunkami rozliczenia dochodu uzyskanego zagranica. tam sie to oblicza wg specjalnego wzoru

Gość gość
Bardzo dziękuję za pomoc..co do tego że Polska nie może ściągnąć drugi raz podatku to właśnie dziwne rzeczy przeczytałam w internecie że mam obowiązek rozliczyć się również w Polsce ...później coś o tych 183 dniach przepracowanych za granicą czytałam i znowu że nie muszę i w pewnym momencie zglupialam ..właśnie wolałabym już w Holandii się rozliczyć skoro i tak będę musiała iść tam do księgowej i jej zapłacić aby mi zwrócili za ubezpieczenie zdrowotne które sobie co tydzień opłacam.. do końca kwietnia mam czas żeby się rozliczyć żeby mi do końca czerwca wypłacili zwrot jak to zrobię później to mają aż 5 lat na to żeby mi to wypłacić... zdążę to zrobić do końca kwietnia jeśli pójdę do księgowej dopiero 18 kwietnia bo wtedy będę w Holandii? I druga sprawa bo to akurat dla mnie ciekawostka że Polska ma podpisana umowe o unikaniu podwójnego opodatkowania czy w Niemczech tak samo jest ? I jeszcze pytanie bo koleżanka z kolei pracowała w Polsce w danym roku i teraz w holandii też 8 miesięcy to ona już raczej żeby nie kombinować powinna rozliczyć się w Polsce od razu ze wszystkiego czyli pit-ZG i pit 36 ?

Gość gość
a w sumie dobrze mowisz - rozliczyc w PL obowiazek - w takim sensie ze w pit zg wpiszesz dochody zagraniczne ale nalezny podatek bedzie 0, 00 zl (przynajmniej wg mojej wiedzy tak rozlicza sie dochody osiagniete w Niemczech). pit-36 chyba podobnie sie wypelni. po to zeby wiedzieli ze sie tam rozliczylas. jeslibys chciala sie w PL z tego rozliczyc to oni ci to tam wylicza ze specjalnego wzoru - inaczej sie oblicza np dla Belgii, inaczej dla Holandii, aha i wtedy nie moze byc podatek uiszczany w PL od zagranicznych dochodow wyzszy niżli ten , który ściągniętoby od ciebie w państwie w którym pracowalas.