Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość makama

Tomografia głowy u dziecka z powodu Anizokori nierówność źrenic

Polecane posty

Gość makama

Hej. Może są tu jakieś mamy których dzieci miały TK głowy? Strasznie się boję tego badania :( W dodatku ma być ono w narkozie i kontrastem. Córka ma 3 latka i wykonane ma być z powodu nierównych źrenic. Żadnych niepokojących objawów oprócz tych źrenic nie ma. Okulista także zaleciła badanie obrazowe głowy. Obawiam się go z powodu bardzo dużej dawki promieni. Chciałam rezonans wykonać prywatnie ale robi to tylko kilka palcówek w PL i nigdzie nie ma miejsca przez najbliższe 2 msc. :/

Gość gość
To rezonans czy tomografia? Bo piszesz raz tak raz tak... Moje dziecko miało rezonans w znieczuleniu ogólnym jak miało 5 dni, potem operacje jak miało 3 dni. Wydaje mi się ze z takim maluchem ciężej bo nie wytłumaczysz dlaczego nie może ileś godzin jeść czy pic. Natomiast ostatnio 4 latkowi bez problemu wytłumaczyłam przed zabiegiem znieczulenie i przeszliśmy bez problemu znieczulenie, zabieg i nawet ból po. Tylko Ty nie okazuj strachu bo dziecko to poczuje. To tylko badanie, nie panikuj.

Gość gość
*3 miesiące nie 3 dni

Gość makama
Napisałam że chciałam wykonać rezonans ale nie ma nigdzie miejsca nawet prywatnie. Wiem jak wygląda rezonans i procedury. Chodzi mi o tomografię głowy. Okropnie boje się tego napromieniowania. :(

Gość gość
Jednorazowa tomografia nie zrobi dziecku krzywdy. Gdyby sie to powtarzalo i musialo byc wykonywane czesto wtedy moznaby sie zastanawiac. Ale jedna tomografia to nie ma sie co zastanawiac skoro lelarze wskazuja ze trzeba ja wykonac.

Gość gość
Moja corka ma anizokorie , zauwazylam to po urodzeniu i wystarczylo usg przez ciemiaczkowe . Wszystko ok poprostu taka jej uroda.

Gość makama
Moja córka na 100% nie miała tego od urodzenia. Anizokoria zaczęła od stycznia tego roku i to pojawia się i znika raz ma raz nie ma raz różnica dużo większa raz mniejsza . Jesteśmy już po TK z kontrastem. Miała badanie robione w szpitalu dziecięcym na sprzęcie od Wośp. Wyniki prawidłowe chociaż okulista zaleciła rezonans ale później napisała na wypisie że zaleca gdyby się pojawiało częściej lub stale. Obyło się bez narkozy i tu plus bo anastazjolodzy się spóźnili a pani wykonująca badania była tak miła że pokazała małej jak to będzie wyglądało i stwierdziła że jest rozsądna i poleży. Trzymałam ją za rączkę i bardzo dzielnie leżała i wykonane było bez narkozy. Tylko z kontrastem to chyba 2 razy miała skanowaną główkę. Ogólnie strasznie się boje żeby nic jej się w przyszłości nie zrobiło od tego promieniowania :( Gdyby tak neurolog nie naciskała że miesiąc to za długo byśmy zrobili rezonans. Smutne to że w PL nawet prywatnie są takie długie terminy jeśli chodzi o dzieci :(

Gość gość
Moja córka też ma anizokorie. Była badana okulistyczne, przez neurologa oraz miała robione usg przezczaszkowe. Wyszło wszystko ok

Gość gość
tylko usg to do zarośnięcia ciemiączka :/