Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak wziąć siostrę z domu dziecka

Polecane posty

Gość gość

Mam 24 lata, ona 11. Siedzi tam od roku. Matka jest alkocholiczką, żyje z facetem robi awantury,przemoc, wyzwiska są na porządku dziennym. Z niego nie zrezygnuje bo nie raz przez drzwi slyszalam 'wole ciebie od córki' czyli od tej z domu dziecka. Ona nawet ma problem żeby ją odwiedzić, nie wspominając o braku pracy i pieniędzy. Ale prawa rodzicielskie nadal ma. Ja sie chce od niej wyprowadzić ale póki co też nie mam za co. Czy ktoś się orientuje od czego zacząć, od razu do sądu, czy do wychowawcy w domu dziecka, nie mam pojęcia o takich sprawach

Gość gość
Porozmawiaj o tym najpierw w domu dziecka, oni wskaza Ci mozliwosci. Dacie rade :), alkoholizm to koszmarny nalog.

Gość gość
musisz napisać do sądu pismo o urlopowanie siostry, ale nie może to być to samo środowisko z którego została siostra zabrana najpierw pisz o urlopowanie na weekendy później można rozszerzyć o święta, wakacje i ferie o ile wszystko będzie ok przyjdzie kurator do Ciebie na wywiad, sprawdzi Twoje warunki mieszkaniowe itp i jeżeli będzie ok sąd powinien wydać pozwolenie

Gość gość
jeżeli nadal mieszkasz z matką od której zabrano małą to uwierz że nie dostaniesz siostry tam jeżeli dziecko zostało umieszczone w placówce to Twojej matce sąd musiał albo ograniczyć prawa albo je odebrać całkowicie zabranie dziecka do placówki następuje najczęściej w trakcie rozprawy sądowej jawnej chyba, że jest to sprawa nagła i życie dziecka jest zagrożone jeżeli nic się nie poprawi placówka może wystąpić do sądu o alimenty od matki i sąd takie alimenty zasądzi, jeżeli matka przyjdzie na rozprawę to może wynegocjować kwotę nawet do symbolicznych 50 zł, a jeżeli nie przyjdzie sąd zasądzi tyle ile chce placówka -często 500 zł i wtedy komornik zajmie się ściąganiem tych zobowiązań.....

Gość gość
Niestety, skoro mieszkasz z matką to nic z tego :-/ Dąż do samodzielności. Nie zostawiaj siostry samej, odwiedzaj, interesuj się jej życiem, pomagaj, rozmawiaj.