Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pogromczynipluskwiaków

Po czym poznać, że masz w domu pluskwę

Polecane posty

Gość Pogromczynipluskwiaków

Mieliśmy w domu pluskwę. JEDNĄ. Gdyby nie szybka reakcja, pewnie teraz byłaby to już inwazja. Piszę więc,bo może komuś się przyda wiedza jak takiej inwazji zapobiec. 1. Pluskwy biorą się Z ZEWNĄTRZ. Jak nie miałeś pluskwy w domu a nagle masz, to znaczy, że skądś się to przywlekło. U mnie podejrzenia są 2: sąsiad z dołu, albo ja sama podróżując dużo złapałam pasażera w pociągu lub hotelu. To logiczne źródło pojedynczej pluskwy. Jeśli nagle macie ich pełno, to źródło będzie inne - np. nowy mebel (tak, nawet taki prosto z salonu). 2. OBJAWY czyli po czym poznać że w naszym łóżku jest pluskwa - coś Was gryzie w nocy. Budzicie się i macie na ciele pojedynczy swędzący bąbelek. Czasami pluskwa, jeśli ma dość czasu, robi 2-3 ugryzienia w jednej linii lub w linii trójkąta (zabijcie, ale nie wiem dlaczego - ale rzeczywiście tak jest. Dopiero gdy na ręce zauważyłam 3 ugryzienia w linii doszłam do tego, co mnie atakuje). Bąbelki są mniejsze niż ugryzienia komara, swędzą podobno różnie - zależnie od wrażliwości, mnie swędzą mniej niż ugryzienie komara, za to dłużej się to utrzymuje. 3. Bąbelek/bąbelki pojawiają się raz na tydzień/2x na tydzień (przypominam - mówię o moim przypadku, czyli JEDNEJ pluskwie. Jak jest więcej, bąbelki będą częściej, bo pluskwa żywi się co 3-4 dni. ) 4. Należy rozebrać łóżko na częśc****erwsze. jeśli stoicie na progu inwazji i macie JEDNĄ pluskwę to nie znajdziecie nic, co wg internetu powinniście znaleźć przy pełnej inwazji - nie zauważycie żadnych odchodów, żadnych plamek. W przypadku JEDNEJ pluskwy szukamy po prostu samej pluskwy. Pluskwa będzie się chować logicznie - blisko źródła pokarmu. Moje ugryzienia były na rękach - szczególnie dokładnie przeszukałam więc górną część łóżka, i znalazłam pluskwę na wezgłowiu, poniżej linii wzroku czyli na wysokości materaca. Szukamy w każdym zakamarku, świecimy sobie latarką. 5. Pluskwa ma kilka mm, jest płaska i jajowata/okrągła. Najedzona jest ciemnobrązowa. Zgniatamy i wywalamy do WC. Możemy zrobić zdjęcie, żeby w razie czego pokazać komuś, kto się na tym zna. Pluskwa raczej nie ucieka, tylko myśli, że jej nie widać i nieruchomo siedzi. 6. Jeśli to była jedna pluskwa, to pozbyliście się problemu. Modlić się tylko trzeba, żeby nie była to samica która zdążyła złożyć jajeczka. Po odczekaniu kilku tygodni bez ugryzienia możecie założyć, że problem został rozwiązany. Uwaga końcowa - razem z powrotem naszych rodaków z UK gdzie pluskwy są plagą rośnie w PL poziom zagrożenia tym dziadostwem. Bądźcie czujni, żebyście dali radę działać natychmiast, tak jak mi się udało. Pluskwa może Wam wsiąść do torby (pluskwy nie siedzą raczej na człowieku, to nie to samo co pchły czy wszy) w pociągu, hotelu, kinie, teatrze. Może też przyleźć od sąsiada, choć to rzadszy podobno przypadek. Bądźcie czujni na dziwne ugryzienia na Waszym ciele. Tyle.

Gość pawel45
Mnie też kiedyś nieźle pogryzły - na szczęście bez jakichś większych konsekwencji, ale kilka dni nieźle bolało. Kolejna podróż już zdecydowanie lepiej, bo wcześniej się zapoznałem z info z Wikipedii, trochę sam popróbowałem, poczytałem też na necie, m.in. ten artykuł trafiłem http://ddd-kowal.pl/blog/dezynsekcja/pluskwy-w-podrozy/ Wydaje mi się, że ciężko jest ich się ogólnie pozbyć, ale zabezpieczyć się przed nimi to już inna sprawa.

Gość ante_lobortis_ultricies
Srapierz Robocop Wsuwa Małe Kremówki

Gość nulla_vestibulum_id
Bapiesz Leszek Miller Karcił Malutkie Padalce Kardynała

Gość amet_Phasellus_ut
Srapierz Józef Oleksy Żarł Małe Kremówki

W domowych warunkach sprawdzają się podobno orzechy gdyż nie lubią tego zapachu. Gorzej kiedy za późno zareagujemy i jest ich w domu już zbyt dużo, wtedy musimy już raczej niestety skorzystać z firmy się tym zajmującej. Ja we Wrocławiu skorzystałem z https://dezpest.pl/uslugi/zwalczanie-pluskwy/ i sprawnie im poszło także mogę polecić.

Gość gość
Czy pluskwy mogą być w WC?

Gość gość
Niektorzy uzywaja tzw ,,pluskwy" do podsluchu.