Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Filip200087

Pomoc w sprawie matury , z góry dziękuje.

Polecane posty

Pisałem interpretacje porównawczą wierszy Marii Pawlikowskiej ,,Obraz cnoty" i Zygmunta Herberta ,,Pan Cognito o cnocie".Nigdzie nie mogę znaleźć jak wygląda błąd kardynalny w interpretacji wierszy.Chodzi mi dokładnie ,że napisałem w połowie dobrze, (w skrócie) iż Herbert o cnocie wypowiadał się ,że została zatracona ,nie ma teraz takiego znaczenia jak kiedyś itp itd. rozpędziłem się i napisałem ,że wypowiada się o cnocie jako nudzie ,że prawdziwy mężczyzna powinien niekiedy łamać pewne granice.Prawdziwy mężczyzna popada czasem w uzależnienie,towarzyszy mu żądza rywalizacji itp.Sory za zapis ,pisałem to na szybko i wyszło trochę chaotycznie ,ale mam nadzieje ,że wiecie o co chodzi ;p (w skrócie :napisałem po części ,że Herbert uważa ,że facet/ogólnie człowiek powinien nie tylko być cnotliwy).

Gość gość
zwaliles. wybranie porownania dwoch wierszy mozna sie x2 wiecej wyłożyć :D

Znaczy ,wszystko inne opisałem dobrze , pierwszy wiersz zinterpretowałem też myśle w miarę bez błędnie ,w drugim się trochę rozpędziłem ,ale w połowie ponad połowie mam go dobrze .Chodzi głowie o to czy dołożenie czegos czego autor nie mial na myśli albo pomyłka w interpretacji to błąd rzeczowy czy kardynalny? Z tego co słyszałem to kardynalny jest za całkowity brak pojęcia o lekturze,ale jak to jest w przypadku wiersza?

Gość gość zawadiaka
Filip200087 - tu możesz dostać różne opinie, ale to i tak całkowicie bez znaczenia. Znaczenie będzie mieć tylko to, co zdecydują oceniający nauczyciele. Wiec nie zaprzątaj teraz sobie już tym głowy, bo to napisałeś. Skup się na tych egzaminach co przed tobą :)

Gość gość
Rzeczowy jest wtedy gdy pomylisz miejsce zdarzenia, zmienisz imie bohatera czy czas akcji. Kardynalny to tak za dopowiadanie, ale ciezko to okreslic czy egzaminator nie zinterpretuje tego jak ty. Sorry za moj polski. jestem dwujezyczna. :)