Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy dobrze karmię moje dziecko?

Polecane posty

Gość gość

Syn ma 8miesięcy. Jego menu: Ok 4 pierś Ok 6 pierś Ok 8 kawałek bułki lub chlebek Ok 12 obiadek mały słoiczek + słoiczek jabłuszka bo do tej pory nie lubił obiadów bez jabłuszka Ok 15 duży słoiczek owoców Ok 17 kaszka 150ml O 19 mm zageszczone kleikiem Budzi sie w nocy na pierś. Myślę nad tym żeby o 19 dac mu pierś a mm zagęszone ok 23, może wiecej pospi w nocy. Do picia dostaje wodę, bardzo lubi ją pić. Czasami dam mu herbatniki lub chrupki kukurydziane. Waży ok 10 kg.

Gość gość
Beznadzieja. A gdzie pełnowartościowe posiłki ? Śniadanie ? Kawałek bułki to śniadanie ? Bez kolacji, to nic dziwnego że w nocy jest głodny. A gdzie mięso, warzywa ? Owoce ? Dajesz tylko słoiki ? Gdzie kasza jaglana, ryż, jabłka, banany, zupa warzywna ? O 12 "obiad" i potem do wieczora żadnego konkretnego posiłku. Gdzie oliwa z oliwek i inne tłuszcze ? Przestań karmić dziecko kleikiem i słoikiem, a zacznij gotować pełnowartościowe posiłki.

Gość gość
Troche kiepsko to wyglada

Gość gość
Jest dobrze

Gość gość
A czemuż ty napychasz to biedne dziecko co 2-3 godziny??? Moja ma prawie 8,5 miesiąca, je: - rano ok. 4 pierś. - ok. 8 kaszka - w południe obiad - staramy się BLW, ale różnie to wychodzi ;) - ok. 16 podwieczorek (podobnie jak obiad - BLW ale więcej owoców) - ok. 20 kaszka W nocy budzi się raz-dwa razy, dostaje wodę jeśli chce pić, i szybko zasypia znowu. Waży ok. 9,5 kg.

Gość gość
Autorko jak dla mnie to możesz spróbować dawać dziecku coś więcej. Znaczy na śniadanie kromka chlebka z serkiem szynka powidła różne takie. I spróbuj warzyw gatowanych samych daj do spróbowania do obiadki słoiczka np fasolkę szparagowa tak żeby dziecko samo mogło w raczce trzymać jak teraz nie bedzie jadł warzyw to potem będzie ciezko

Gość gość
Zacznij gotować, jak gotowanego nie chce jeść.

Gość gość
Nie napycham, chce jeść to mu daje. Co ma głodny chodzić?

Gość gość
Przecież w sloiczkach sa warzywa, tłuszcz, mięso i owoce. Jak nie chce domowych obiadów to co mam mu dawać? Pisze pani ze kolacji nie dostaje, więc co mam mu dać? Kaszka to nie kolacja? Na śniadanie bułka źle, więc co?

Gość gość
Mamo dziewczynki 8,5 m-ca, mala dostaje piers raz na dobe rano? Jak Twoja laktacja? Ja zanim karmilam to regularnie co 6-8 godzin, później już przed samym odstaweniem rano i wieczorem. Ja karmilam zupełnie inaczej, nie dawalam nigdy mm, za to gotowalam sama konkretne obiadki z krolikiem, cielęciną, czasami indykiem, dużo warzyw, czasami jakiś deser gotowy jogurt albo cos z hipp, duzo owoców, musow, soczkow takich wlasnej roboty/scierane na różne sposoby owoce/.

Gość gość
Pytam, bo chcę się dowiedzieć jak zdrowo karmić syna. Co mogę dawać na obiad? Jak zrobić obiad żeby syn jadł? Ile powinien zjeść?

Gość gość
mój w tym wieku jadł tak (butlowy od urodzenia) 6 nutramigen 10 płatki owsiane/jaglane/amsrantus na wodzie w owocami i odrobina oliwy z oliwek 14 obiad albo zupka albo drugie danie np ziemniaki z pulpetami z królika z sosem z pomidorów lub brokułów 18 podwieczorek - kisiel lub galaretka z owocami lub gotowane warzywa-warzywa brał w łapkę i sam jadł (a pierwszy ząb pojawił się jak miał 9,5 miesiąca-dziaslami dziecko świetnie sobie z warzywami gotowanymi radzi). 22 kolacja-nutramigen z kleikiem ryżowym.

Gość gość
gość dziś napychasz... w tym wieku karmienie co 2 godziny to już prosta droga do rozwalania metabolizmu (witaj, cukrzyco). Czemu np. tych owoców nie podasz jako deseru po obiedzie? Czemu tej kaszki czy obiadu nie dasz w takiej ilości, żeby 2 godziny później dziecko nie było głodne? sama też non stop ruszasz szczęką i jesz?

Gość gość
Dostaje tyle ile chce. Mam go zmusić żeby zjadal więcej na raz? 150-200ml kaszki to mało? Duży słoiczek obiadu to za mało? Nie dam mu owoców zaraz po obiedzie bo nie zje. Ty tez zaraz po obedzie zjadasz jakiś owoc? Obiad to główny posiłek, wiec żołądek jest pełny. Nie dałabym rady wcisnąć nic po obiedzie to czemu dziecku mam wciskać. Nie chce - nie je, chce- je, proste.

Gość gość
Lepiej zjeść mniej a częściej.

Gość gość
Poza tym nie dostaje jeść co 2 godz. Wszystko jest napisane około. Rano pierś, śniadanie i obiad zawsze o przybliżonej godzinie ktora podalam a później różnie bywa.