Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość Wiki W

RENN Breslau miasto złota i miłości...

Polecane posty

Gość Wiki W

Niedawno przeczytałam powieść Krzysztofa Tokarza "RENN Breslau miasto złota i miłości".Jakbym sama była Ursulą, Polką z Breslau RENN zachwycił mnie i ujął od pierwszych stron. Jak zobaczyłam słowo Breslau- to bałam się, że będzie to kolejny historyczny kryminał i tyle. Jednym słowem nie moje klimaty. Chociaż książka RENN Breslau miasto złota i miłości nie jest kryminałem, to wątki kryminalne mocno dodają smaczku zręcznie opowiadanej historii. Kiedy na początku powieści jakaś tajemnicza postać strzelała do Renna już wiedziałam, że coś się za tym kryje. Główny bohater Edwin Renn jest dowódcą konwojów ze złotem, aktami niemieckich tajnych służb i innymi hiper tajnymi i cennymi przedmiotami. Złoto złotem, ale mnie osobiście nie ono ujęło.Najbardziej podobał mi się wątek potyczek Edwina Renna i jego kłopoty z kobietami, a raczej przez kobiety. Realistycznie pokazano zawiłości początków trudnej relacji damsko-męskiej, w trudnych czasach, pomiędzy oficerem sztabowym Wehrmachtu, a młodą Polką. Czytając Renna często miałam wrażenie, że jestem Ursulą, Polką z Breslau Nie mogło zabraknąć jak to w powieści o Breslau walk o Festung. No i mocne, ciekawe i niebanalne zakończenie. Ale moje pytanie jest inne. Hauptmann Edwin Renn mocno się zmienia dla swojej wybranki "Polki". Czy rzeczywiście miłość mogła by aż tak zmienić Niemca, że stał się po prostu ludzki?

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować