Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

rock metal klasyka

Polecane posty

Gość gość

Czy muzyka klasyczna jest najlepsza pod względem jakości? Czy np dobry rock albo metal znacznie jej ustępują?

Gość gość
Zdecydowanie 2 :)

Gość gość
nie możesz porównywać, bo to inne rodzaje muzyki.

Gość gość
ale mi chodzi o właściwości czysto techniczne. Nie o to, co się bardziej podoba, ale o sam stopień skomplikowania, złożoności.

Gość gość
na równi - pomyśl o tym jakie umiejętności przedstawiają niektórzy gitarzyści, basiści czy perkusiści.

Gość gość
słucham wszystkich tych gatunków muzycznych, ale dla mnie dobra muzyka klasyczna jest najbardziej wartościowa z tego względu, że jest najbardziej złożona. Weżmy np finałową fugę z sonaty Hammerklavier albo Wielką Fugę (obie Beethovena), weźmy Parsifala albo Tristana wagnera, weźmy fugi albo mszę h-moll Bacha... to jest tak trudna muzyka, że wymaga lat morderczej pracy, żeby to zagrać. Żaden utwór metalowy czy rockowy nie jest nawet porównywalnie trudny do ww.

Gość gość
ale już Mozart, który pisal muzykę "rozrywkową", jest porównywalny

Gość gość
:) Mozart wbrew pozorom jest trudny. Chodziłem do szkoły muzycznej I i II stopnia ( nie żebym się chwalił):) i wiem ile trzeba, żeby zagrać dobrze sonatę Mozarta.

Gość gość
zresztą wielu muzyków rockowych metalowych jest samoukami, swoje ważne płyty nagrali często w bardzo młodym wieku. Natomiast żeby dobrze zagrać Chopina czy Liszta na fortepianie trzeba lat profesjonalnyc ćwiczeń. Tego nie da się zrobić tak, że uczymy się paru akordów, solówek i już możemy coś grać. Nie żebym deprecjonował rock czy metal, bo sam go lubię czasem posłuchać.

Gość gość
zabierze jeszcze ktoś głos w dyskusji?

Gość gość
nie widzę chętnych? szkoda, liczyłem na ciekawą wymianę zdań.