Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ewkakow12

Własna działalność gospodarcza jak zaczynałyście?

Polecane posty

Gość ewkakow12

Hej. Może jest tutaj ktoś kto prowadzi własną firmę, małą, dużą, nie ważne. Napiszcie jak zaczynałyście/liście, jakie trudności, skąd pomoc, czy była to na początku tylko swoja firma, czy też etat,a firma po godzinach? Chcę założyć własną działalność. Mam dość pracy na etacie, zresztą straszą nas zwolnieniami. Ale nie mam zbyt dużo oszczędności (tu liczę na jakąś dotację, ale czy dla pracujących jest coś takiego?). Zanim przejdę się po urzędach chcę Was prosić o opinie i rady. Nie ukrywam, że prace na etacie chce zachować, bo jaka jest, ale mam kasę co miesiąc na koncie. Mieszkamy z mężem w wynajmowanym mieszkaniu, więc na rzucenie pracy i zaczynanie swojego biznesu z myślą "jakoś to będzie" nie mogę sobie pozwolić, wiadomo koszty życia, koszty prowadzenia firmy, mąż nie zarabia kokosów, przeciętnie. Wolałabym dotację. Doradźcie jak zaczynać, gdzie iść z pytaniem o dotację. Chcę założyć sklep z produktami naturalnymi, miody, herbaty, BIO żywność, to jest teraz na topie. Znalazłam niedrogi lokal pod wynajem. Tylko nie wiem co z formalnościami. Pomocy

Gość gość
w ogóle nie zaczynały. Myślisz, że tu trafisz na businesswoman? haha Same spasione roszczeniowe baby albo po 50 depresjach i 10 próbach samobójczych.

Gość ewkakow12
Bez przesady

Gość gość
O dotacje możesz zapytać w urzędzie pracy. Jeśli kupisz kasę ( polecam taką, która ma wbudowaną pamięć ) to możesz odliczyć 700 zł od VATu ( składasz VAT-R w skarbówce. Chyba jest na to tydzień od zaplombowania.

Gość gość
A może sklep internetowy?

Gość ewkakow12
Dzięki za rade, czyli za kasę mogę odliczyć? Nie myślałam o sklepie internetowym, może raczej jako dodatek do stacjonarnego... nie wiem Liczę na jakaą dotacje z projektów, musze poszukać. Musza mieć coś dla pracujących, nie tlyko bezrobotni chca otwierać działalnosć

Gość gość
Tak, ale tylko 700 zł. Dobra kasa to ok. 2000zł. Warto zainwestować w czytnik kodów.

Gość gość
Nie chcę Cię zmarwtić ale nigdy nie słyszałam o dotacjach dla pracujących

Gość ewkakow12
No cóż, liczę się z kosztami, trochę oszczędnosci mam, ale to za mało A ktoś słyszał o inkubatorach przedsiębiorczości? koleżanak mówi, zeby tam popytać

Gość ewkakow12
Na poczatek chyba nie trzeba kasy fiskalnej. W sklepach z odzieżą używaną tak wpisywali do zeszytu na poczatku utarg...

Gość Mata9
no dotacje sa raczej dla bezrobotnych.. chyba ze o czymś nie wiem. ale przy nowej działalności koniecznie fajna nazwa firmy więc zostawiam ci podpowiadajkę jak wybrać http://nazwadlafirmy.com/ :)

Gość gość
też bym chciala coś otworzyc, ale nie wiem jak sie za to zabrać ;/ pracuje w sklepie medycznym, ale wolalabym w swoim, ewentualnie otworzyc swój gabinet masazu. Co myslicie?

Gość gość
Fajną sprawą przy sprzedaży wysyłkowej jest pakowanie towarów i oklejanie taśmą z logo firmy. Ja taką zamawiam u www.przybysz-folie.pl.

Hmm a czym się interesujesz? Myślałaś o założeniu jakiegoś sklepu internetowego? Może w tym kierunku? Tylko prawda jest taka, ze teraz jest dużo sklepów internetowych :( Ale może pomyślisz o czymś swoim? oryginalnym? Sama ostatnio złożyłam wniosek w projekcie i czkam na wyniki. Tutaj masz wzór na konkurencje: http://www.signum.org.pl/oferta/nasza-specjalizacja-czyli-szczegoly-programow-unijnych/popw-14/ Spróbuj, może się uda! :) Powodzenia

Gość gość
No o wielu aspektach trzeba pomyśleć, sporo tego jest. Ja na przykład na początek zaczęłam w ogóle od biznesplanu, poczytałam na ten temat, na przykład taki artykuł https://6krokow.pl/jak-napisac-biznesplan/ i bardzo mi to pomogło ruszyć :)

Gość gość
Ja wybrałam usługi z firmy www.zgrzewaniezfolii.pl. Zamawiam u nich folie pakowne z nadrukiem. Super sposób na reklamę, a koszt minimalny. Materiały bardzo dobrej jakości. Zawsze przemiła obsługa i fachowe doradztwo.

Gość Ala1234567
Ja zaczęłam swoją przygodę dzięki znajomemu który skłonił mnie do założenia konta na stronie http://nplink.net/2mQPprPy. Strona ta to program partnerski, dzięki któremu możemy promować/sprzedawać czyjś produkt otrzymując od tego prowizję w wysokości od 30 do 40% . Jest to bardzo dużo, wychodzi ładna miesięczna pensja. Możemy promować na funpage, blogu lub utworzyć stronę internetową/sklep i tam sprzedawać produkukt. Ja w ten sposób zarobiłam na własny biznes.

Gość Anastazja Wojdyga
Mój tata sprzedał sklep,który miał na własność za 130 tysięcy.Samochód ciężarowy już miał ( do przewożenia folii do produkcji ociepleń w szybach do samochodów typu mercedes, porsche itd- mam nadzieję że nic nie przekręciłam) .Założył firmę transportową.Jakie trzeba spełniać warunki, to przeczytajcie sobie bo lista jest dłuuuuga.Generalnie nie potrzebował się jakoś strasznie reklamować,bo i bez tego telefony sie urywały,ale chciał sobie stworzyć stronę www. Taką profesjonalną. I tą przysługę zrobiła dla niego agencja Proformat z Wrocławia. Strona jest responsywna,działa na wszystkich urządzeniach mobilnych.Strona świetnie się prezentuje i wygląda profesjonalnie ;)

Gość gość
własny biznes zaczynałam z wielkim trudem jednak bardzo w początkach pomogło mi biuro http://rachmistrzowie.pl/pl ponieważ pomogli mi uzyskać dotację na rozwój firmy

Gość gość
Ja dostałam taką poradę od znajomego, żeby od razu zastrzec sobie nazwę firmy. I Tobie tez radze się tym zająć już na samym początku działalności, żeby póżniej nie było jakichś niepotrzebnych zupełnie problemów :) jakzastrzecnazwefirmy.pl/jak-zastrzec-nazwe-firmy/

Gość martamusielak
czy ktoś wie jak zastrzec znak towarowy?

Gość OliviaWicka
Pierwsze co to najpierw pomysł. Potem realizacja, poprzez inwestycje itd. Potem jak sie firma juz rozkręci, to wtedy warto stworzyć strone firmy, taką wizytówkę. Bardzo polecam tutaj agencję interaktywną Proformat, która tworzy profesjonalne strony www ;) https://www.proformat.pl