Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Babcie i pierwsza kąpiel dziecka

Polecane posty

Gość gość

Dlaczego babcie chcą pierwszy raz kąpać nowe dziecko? Przez to że same jako mamy dały babciom kąpać ich dziec****erwszy raz czy przez to że chcą "pokazac"? Czy to jest zaspokojenia własnych egoistycznych potrzeb? Rozumiem przypadki gdy mama nie czuje sie dobrze czy boi sie czy co tam

Gość gość
pierwsza kapiel... co to wogole jest? przeciez dziecko myja w szpitalu...

Gość gość
pierwsza kupa i pierwsze wymiociny tez swietujecie???

Gość gość
Moja mama pomagała mi kąpać córkę, ale kiedyś poprosiłam teściową, żeby ona to zrobiła. Więcej już nie prosiłam. Teściowa złapała dziecko przedramieniem pod paszki, namydliła opłukała i wytarła. Trwało do dosłownie chwilę. My z mamą robiłyśmy z kąpania teatr. Chciałam dodać, że teściowa jest pielęgniarką na oddz, noworodków.

Gość gość
Pozwoliłam teściowej pierwszy raz ukąpać córkę, a co mi szkodziło. Kobiecina poczuła się potrzebna a ja miałam ukąpane dziecko:-)

Gość gość
Moja teściowa przez całą ciąże mówiła że jej mąż z babcią męża kapali go pierwszy raz i mówiłam ze jak nie będę mogła go kąpać z moim mężem to ona może. Przyjechała do nas do domu i pytała sie 3 razy czy może a powiedziałam nie bo dobrze sie czułam. Potem zaczęła mi mówić jak mam dbać i mówiła coś kompletnie innego jak pielęgniarka powiedziała (i lekarz później) ale już nic nie słucham co ona mówi bo nigdy nie ma racji patrząc na to co lekarz nam każe czy mówi. Dla niektóre mam, pierwszy kąpiel w domu jest tak samo ważne jak pierwsze słowo czy co tam. Jeżeli są w stanie, to chcą robić.

Gość gość
Bez przesady

Gość gość
Cos w tym jest bo moja tez chce przyjechać kąpać pierwszy raz

Gość gość
Ale właśnie o co chodzi z tym? Niektóre pisały że bez przesady itp ale jeżeli to nic wielkiego to po co babcie tak bardzo chcą właśnie pierwszy raz wykąpać dziecko? Dla mnie to moment sentymentalny bo to pierwsza rzecz która robiliśmy razem z mężem jako rodzice (oprócz jazdy że szpitala do domu)

Gość gość
Podobno wnuki kocha się bardziej niż własne dzieci to może dlatego

Gość gość
Karmienie należy do mamy, czasem i taty jeśli karmi się butelką, pierwsze noce, wstawanie, kołysanie, tulenie, masowanie brzuszka itd... Tak powstaje więź, babcie chcą czuć się potrzebne a dla wielu kobiet ten moment jest stresujący jeśli nigdy wcześniej nie opiekowały się maluszkiem. Pisałam o 15:33, teściowa ukapała po raz pierwszy nasza córeczkę. Potem urodziłam jeszcze dwóch chłopaków i teściowa nawet nie wspomniała że chciałaby ich kąpać. Poprostu przy pierwszym dziecku chciała być potrzebna a ja chciałam żeby wiedziała że potrzebna jest. Nie sądzę żeby miało to jakikolwiek wpływ na moja więź z córcią. Ale ja mam fajna teściową:-)

Gość gość
Moja teściowa też chciała kąpać nasze dziecko bo "nie umiecie i możecie zepsuć" do tej pory nie wiem o co jej chodziło.

Gość gość
Kazda mama i tata mają instynkt macierzynski i wiedzą doskonale jak mają zadbać o własne dziecko... Pisze to jako mama babcia i tesciowa.Nie rozumiem takiego narzucania sie młodym i wyrywanie wnuka z rak... Dla mbie to nie jest normalne i co sie dziwić młodym ze uciekają albo ograniczają kontakt przed rak nadgorliwymi babciami

Gość gość
Od takich czynności są rodzice.Zalezy takze jakie stosunki są w rodzinie(to bardzo wazne).Ja osobiście jestem przeciwna ale przez kłótnie muedzy mezem i mną a tesciami.

Gość gość
Mi pokazala siostra,okropnie sie balam,a jak odpadla pepowina omal zawalu nie dostalam! Tu chyba instynkt nie ma nic do rzeczy! Dziecko to zywa istota i nie ma marginesu bledu,nie mozna sprobowac jeszcze raz

Gość gośćsfhsjlzfxvbgdfgn
o k***a jakie durne kwoki:):):):):) Sorry weszłam przez przypadek z głównej. Serio to jest dla was ambicjonalny temat kto ma umyć dziecko???????? ktoś k***a musi - po chuj drążyć temat??? Myślę że dziecko ma to w 4 literach.

Gość gość
Podoba mi sie odpowiedź teściowej wyżej. Dla mnie to nie jest budowanie więzi. Moja babcia mnie Kapala podobno ale mało czasu spędziła że mną to nie czuje więzi z nią. Ja bym sie cieszyła jakbym sie pytała o pomoc a nie ze babcia czuje ze może wszystko bo jest babcia. Nigdy nie ma czasu a jak już z nią sie widujemy to sie zachowuje jakby mojej dziecko było sierote. Zaczęła też że to jej syn a to ona jest mama. Wyrywala go z rak, na siłę próbowała swoje teorie wcisnąć i też chciała kąpać dziecka. Teraz jeżeli jestem z dzieckiem to ona może bawić i tyle. Wszystkie inne obowiązki należą do mnie i do męża

Gość gość
Moja tesciowa nie nawiazalaby rzadnej więzi z moim synem podczas kąpieli bo on sie drze jak stara skarpeta w wannie

Gość gość
Ja tez nie pojmuje jak można wyrywac wnuka czy patrzec. Na niego jak chiena no ludzie co wy wyprawiacie!!! Ja mam jyz sędziwe lata ale nigdy przenigdy nikomu czy to było dziecko syna i synowej czy ciotki czy kuzynki nie wyjęłam i nie wyciagalam rak puki sami nie dali! To sprzeczne z naturą.Czas minął i teraz jest czas na spokój i swoje sorawy a przede wszystkim swoje życie! Młodzi dadzą sami radę ny daliśmy tak? No właśnie.

Gość gość
15.32- twoja teściowa bardzo dobrze wykazała dziecko. Robić teatr z kąpieli noworodkowi? CHore, dziecko starsze niech się w wannie pobawi, jak ma ochotę, a małe się myje, a nie urządza teatr

Gość gość
*wykapala

Gość gość
Co to znaczy ukąpać? :/ co za analfabetyzm

Gość gość
wczoraj Gdyby pielęgniarki robiły w szpitalu teatr z kąpania na oddziałach to ostatni noworodek byłby kąpany co trzeci dzień bo brakowałoby na to doby.

Gość gość
20:00 Moze i masz swoje lata,ale zeby takiego byka robic w prostym wyrazie 'hiena'????