Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak to jest z rozliczeniem za zalegly urlop?

Polecane posty

Gość gość

Mam umowe na 2 lata na pelen etat. Przepracowalam juz 1.5 roku czy moge rozliczyc za pierwszy rok nie wykorzystany urlop? Wykorzystalam tylko tydzien. Czy rozliczyc sie moge tylko po zakonczeniu umowy dopiero?

Gość gość
A kadry w firmie masz? ...

Gość gość
Urlop za każdy rok trzeba wykorzystywać. Nie rozumiem jak przez 1,5 roku wykorzystałeś tylko tydzień urlopu?? Przecież kadrowe powinny tego pilnować, a jakby PIP wpadła to kara z 5 tysięcy dla firmy za nieprzestrzeganie przepisów KP! Każdy pracownik musi mieć w roku min 14 dni kalendarzowych ciągłego urlopu wypoczynkowego..

Gość gość
Maja jakas ksiegowa ale jakos jak widac sie nie zainteresowala. Dlatego pytam czy mam prawo rozliczyc moj urlop juz czy dopiero po skonczeniu umowy. Jezeli mam prawo juz to ide i maja mnie rozliczyc i tyle :)

Gość gość
Halo no ktos odpowie mi konkretnie?

Gość gość
Twoje pytanie poddaje w wątpliwość całą moją wiedzę o KP. Poważnie, jest tak kosmiczne, że zaczynam się zastanawiać czy może ja o czymś nie wiem, albo nie zaktualizowałam wiedzy na jakiś temat?? Zgodnie z moją wiedzą pracownikowi przysługuje okreslona ilość dni urlopu w ciągu roku i w ciągu roku powinien wszystkie te dni wykorzystać - ew do (teraz jest chyba) września następnego roku. Nigdy nie słyszałam o kumulacji urlopów ze względu na czas określony na jaki zawarta jest umowa. Czy gdybyś miała umowę na 5 lat to urlop przysługiwałby Ci dopiero po 5 latach w sumie 130 dni roboczych? Nie sądzę

Gość inaccessible89
Twój urlop za zeszly rok powinien być wykorzystany, ew. rozliczony do marca tego roku. Jeśli tak nie zostało zrobione, to coś jest spieprzone albo jest jakiś przekręt. Powinnaś go wykorzystać albo dostać ekwiwalent.

Gość gość
Nie wypłaca się ekwiwalentu za urlop,ma być wykorzystany( według k.p),jedynym wyjątkiem jest zakończenie umowy, wtedy na świadectwie pracy musi być ujęte że, wypłacono ekwiwalent za zaległy urlop. Innym przypadkiem jest dogadanie się z pracodawcą( choć to jest wbrew przepisom k.p). Twój pewnie nawet nie wie że, masz zaległy urlop, bo inaczej już by to dawno załatwił w obawie przed potencjalną kontrolą. Powinieneś porozmawiać z szefem i dogadać się w tej sprawie.

Gość gość
Aaa i no ok czyli rozliczyc moge :). Dzieki za pomoc