Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Przyszła mama 23

Zasiłek macierzyński jak to załatwić

Polecane posty

Gość Przyszła mama 23

Niedługo urodzę i chciałabym wiedzieć jak wygląda zalatwienie tego zasiłku od początku do końca czy ja osobiście muszę to załatwić czy może mąż będzie mógł,jakie dokumenty są potrzebne i na jakiej zasadzie jest to przyznawane

Gość gość
Idź do ZUS tam ci wszystko powiedzą, co musisz mieć itp

Gość Przyszła mama 23
No właśnie o to chodzi że raczej sama nie dam rady załatwić tego ze względu na mój stan to znaczy za dwa tygodnie mam termin a czy mąż bedzie mógł to załatwić czy koniecznościa jest bym osobiście poszła do ZUS?

Gość Przyszła mama 23
I jeszcze ciekawi mnie jak to jest z urlopem rodzicielskim? Ktoś może wytłumaczyć o co chodzi i na jakiej zasadzie jest przyznawany? I prosiłabym o konkretne odpowiedzi niż jak odsyłanie do zusu.

Gość gość
Myślę, że nie koniecznie ale można zadzwonić do nich i powiedzieć jak sytuacja wygląda. Możliwe, że twój podpis będzie potrzebny gdzieś. Już nie pamiętam jak to było dokładnie, rodziłam 3 lata temu, a przepisy co chwilę się zmieniają. Pamiętam, że pracodawca jeszcze musiał wniosek do ZUS złożyć.

Gość Przyszła mama 23
Pracodawca? Ale na jakiej zasadzie?

Gość gość
Dlatego piszę, że było to 3 lata temu. Aby dostać zasiłek macierzyński z ZUS pracodawca musiał wysyłać jakieś pismo, bo specjalnie sciagneli mnie do pracy, abym to podpisała.

Gość gość
Przede wszystkim to zależy od tego jaka jest Twoja sytuacja. Ja mam swoją DG i pobierałam zasiłek macierzyński z ZUS, z tego co pamiętam dokumenty trzeba im dostarczyć do 2 tygodni po porodzie, można przesłać, ale wtedy w razie jeśli coś jest nie tak nie masz możliwości poprawienia na miejscu, a to opóźnia cały proces. Pamiętaj, że ZUS ma 30 dni na wypłacenie pierwszych pieniędzy od chwili wydania decyzji o wypłacie zasiłku, a nie złożeniu dokumentów, więc jeśli musisz coś np. donieść, to ten czas przedłuża się. Generalnie sprawa zasiłku z ZUS wygląda analogicznie jak urlop macierzyński dla pracownicy. Inaczej liczy się kwotę, jaką będziesz dostawać, ale cała reszta, tj. wymiar czasowy jest taki sam. Urlop macierzyński trwa 20 tygodni, potem masz prawo wziąć dodatkowy urlop macierzyński 6 tygodni oraz urlop rodzicielski - 26 tygodni. Przy czym te dwa ostatnie okresy urlopowe przysługują także ojcu dziecka. Kwota zasiłku, jaki będzie wypłacany, zależy od długości zadeklarowanego urlopu. Możesz zadeklarować cały rok od razu, wówczas będziesz dostawać 80% wyliczonej podstawy wymiaru. W przeciwnym wypadku przez pierwsze 26 tyg. 100% podst. wymiaru, przez kolejne 26 tygodni 60% podstawy. To naprawdę nie jest nic skomplikowanego, i nie rozumiem dlaczego wzbraniasz się przed "odsyłaniem do ZUSu"? Nie mam na myśli ich strony, bo to rzeczywiście ciężko się czyta, ale polecam infolinię, tam wszystko Ci dokładnie wytłumaczą, i będą to wiadomości z pierwszej ręki, a nie od kogoś z forum kto może, a nie musi mówić prawdę.

Gość gość
Czego ty tu szukasz kobieto? Każdy ci powie co innego, w internecie. Ciężko Ci zadzwonić? Aż tak cię ciąża rozleniwila?