Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Moja 16 miesieczna coreczka ma nadwage i ciagle tyje

Polecane posty

Gość gość

Witam, mam corke 16 miesiecy. Na 12 miesiecy wazyla 11.3kg przy wzroscie 75cm. Teraz ma 16 miesiecy i ma 83cm wzrostu i wazy okolo 12.5- 12.7 kg. Zaczela chodzic gdy miala 13 miesiecy. Jednak zamiast cos zgubic to przybiera. Juz pal licho w te kilogramy, ale po prostu po wygladzie widac ze jest coraz grubsza.

Gość gość
Moze przedstawie jej przykladowy jadlospis Okolo 7.00-7.30 - mleko zageszczane kaszka bez cukru, okolo 200 ml 9.30- jablko, kromka chleba, czasem plaster wedliny 12.30- kilka slupkow swiezego ogorka, pol bulki 15.30- troche ziemniakow z maslem, brokuly, troche gotowanego miesa drobiowego 19.00- mleko zageszczane kaszka okolo 200ml Do picia podaje wode, nieslodzone herbatki ziolowe, raz dziennie kubusia rozcienczonego w wodzie- okolo 120 ml. Niestety mieszkamy z babcia a ona zawsze cos wciska malej pomiedzy posilkami, np. Ciastka, biszkopta, kawalek jablka, kawalek paczka... Staram sie to ograniczac. Ale wychodzi na to ze mala codziennie zjada cos slodkiego....

Gość gość
Mamusie ile waza i mierza wasze pociechy?

Gość gość
Wiesz nic dziwnego b9 objętościowo je tyle co moja siostra ale ona ma 11 lat :)

Gość gość
Jeśli nie jest na nic chora to tyje od nadmiaru kalorii, obetnij trochę kalorie i obserwuj czy córka zaczęła chudnąć. Np. do tych ziemniaków nie dawaj masła, no i niech nie podjada u babci. Jeśli babcia tego nie rozumie to mów wprost co się dzieje, że córka tyje i niedługo będzie bardzo źle.

Gość gość
Najlepiej pogadać z lekarzem. Na pociechę powiem Ci ze mój pierwszy syn na rok ważył 12kg nie pamietam ile miał wzrostu. W każdym razie był ogólnie bardzo duży. Tez panikowałam ze bedzie grubas z niego. Gdzieś koło 2 urodzin wyglądał juz jak patyk. Jedzenie przestało go tak bardzo interesować. Wolał zabawę. Dzis ma 6 lat i jest wysoki i szcxupły.

Gość gość
Moja corka na roczek wazyla 12 kg. Byla chodzaca kulką. Teraz ma 4 lata i wazy 15 kg. I jecsjecst szczuplutka. Spokojnie, schudnie. Dbaj tylko zeby jadla zdrowe rzeczy. Dziecko tez nie moze byc glodne.

Gość gość
A co jedza wasze dzieciaki w zblizonym wieku?

Gość gość
Nie pozwol babce dawać nic pomiędzy i tyle. Niech zgadne, chleb bialy.i zwykla kajzera

Gość gość
Owszem, przytyła sporo w krótkim czasie, ale też dużo urosła. Nic dziwnego, że wydaje Ci się większa.

Gość gość
Również mam dziecko 16 miesięczne, ostatnio na bilansie mierzyła 81 cm i ważyła 10,6, wszystko w normie, a bałam się, że powiedzą, że zbyt drobna. Moim zdaniem Twój jadłospis jest dobry, problem może polegać wlasnie na tym, co i ile daje jej babcia do podjadania, ewentualnie można "zwalić" wszystko na geny. Mojr dziecko je często, ale ma szybką przemianę materii noo i wszędzie biegiem

Gość gość
Wg mnie wcale nie jest za duża ani za ciężka. Normalna dziewczynka.

Gość gość
Też uważam,że z lekka przesadzasz...i jak ktoś już napisał,kontroluj ewentualnie,co i le zjada od babci,no ale bez przesady i w druga stronę

Gość gość
Ogolnie wydaje mi sie ze dobrze ja karmie. Mala nigdy nie pila mleka w nocy, a wieczorne mleko wypija na okolo godzinke przed snem. Tylko ta babcia mnie wkurza.... Moze to tez dlatego ze moja corka woli raczej stacjonarne zabawy, np. Ukladanie klockow, ksiazeczki. Nie biega ciagle jak szalona.

Gość gość
Moja córka w tym wieku jadała następująco: 8.00 mleko około 200ml 10.00- 11.00 jogurt naturalny z owocami, ewentualnie jakiś serek 14.00 - 15.00 zupa albo drugie danie 18.00- 19.00 kaszka, jajecznica albo jakaś kanapka 21.00-22.00 mleko, około 200 ml Od czasu do czasu między posiłkami chrupki albo banan czy inny owoc. Słodycze sporadycznie. Ważyła jakieś 10kg przy wzroście 78cm.

Gość gość
Ona nie je duzo moim zdaniem. Pamietaj ze rosnie. Zadbaj wiec przede wszystkim o diete jakosciowa ( mniej weglowodanow). A co do babci to cos slodkiego codziennie to jest za duzo. Porozmawiaj z nia ze dziecko tyje etc i zeby sobie dala spokoj z tym dokarmianiem. Za wczesnie na paczki i ciastka dla takiego malucha.

Gość gość
Moze wam sie wydaje ze przesadzam. Ale ja widze ze malutka ma coraz bardziej pucolowate policzki, coraz pulchniejsze raczki. I nie tylko ja to widze, inni tez. Nawet po zdjeciach widac ze jest coraz bardziej pulchna. Przybrala 1.5 kilo w okolo 5 miesiecy, to chyba zbyt duzo. Za miesiac mamy bilans wiec wszystkiego sie dowiem

Gość gość
Twoja córka waży sporo, ale jest też wysoka. Moim zdaniem przesadzasz z tą nadwagą, aczkolwiek nie zaszkodzi przypilnować, żeby nie jadła zbyt często słodyczy. Bo przecież od słodyczy to nie tylko nadwaga, ale i zęby się psują.

Gość gość
Mój syn ma 15 miesiecy ,wazy 13.5 kg mierzy ok 83cm , moim zdaniem twoja coreczka wazy normalnie...

Gość gość
Przesadzasz. Dziecko dobrze wazy

Gość gość
Autorko dziecko przytylo ale tez uroslo az 8 cm.

Gość gość
Chyba przesadzasz. Moja córka 15msc ma 83 cm i warzy 12 kg. Wcale nie jest gruba a juz na pewno nie ma nadwagi.

Gość gość
Wg mnie też przesadzasz. Moja dwu latka waży 14 kg. Specjalnie wzięłam książeczkę małej żeby sprawdzić;) jak miała 17 MSC ważyła 12,8 i miała 81 cm;)moje dziecko jest wcześniakiem i widzę że pięknie nadrabiala z innymi dziećmi:) ja bym się nie martwiła. Swoją drogą co powiesz takiemu maluchowi, że nie dostanie posiłku a jak się nie naje to będzie marudne. Wybiega jak podrośnie;)

Gość gość
moja w wieku 16 mcy ważyła 8 kg i miała 74 cm... teraz waży 12 i ma 92 cm, ma 2,5 roku

Gość gość
Pilnujesz herbatki bez cukru a potem dajesz Kubusia? Popatrz na skład, ma dodatek cukru, zamień to na inny sok, odpowiedniejszy w tym wieku, bez cukru. Zachęcaj do biegania, wychodzcie dużo na dwór. A przede wszystkim kategorycznie zabron babci dokarmiania słodyczami, na szali jest zdrowie i przyszłe nawyki żywieniowe Twojego dziecka... Ja nie wiem co jest z tymi babciami, ostatnio mi się jedna starsza babka wręcz chwaliła, jak to, w tajemnicy przed córką, dawała rocznemu wnukowi czekoladę:/

Gość gość
Mój ma 13,5. Jak miał rok to 81cm i 10,3 kg. On dostaje tylko wodę do picia. Raz na jakiś czas dostaje jednego chrupka. Żadne dokarmianie, je tylko posiłki a dziś np ma tak 7- 200ml mleka, zageszczone kaszą bez cukru 10- kromka z twarogiem ze szczypiorekiem , kilka plasterek banany, I trochę mleka do popicia 12- indyk gotowany, marchewka, ryż, brokuły 15- kiwi z ryżem 19- butelka kaszki Żadne herbatki, soków, tylko woda I gotuję mu bez soli i bez cukru. Zakaz całkowity inni mają, nie wolno dokarmiac, jak chcą, to proszę bardzo jest zoo, niech tam jadą. Dziecko może i powinno mieć tłuszcz ale codziennie ziemniaki z masłem jest za dużo.

Gość gość
A moim zdaniem autorka nie przesadza moja córka od początku rosła bardzo intensywnie i tak jest do dziś (jakiś 9 cm na rok). Nigdy nie była pulchna, ale też nie typ chudziny. Powiedziałabym, że wygląda "normalnie", a jednak na roczek była sporo wyższa, bo miała już około 83cm, a ważyła tylko 9,6kg. To przecież aż 3 kg mniej niż córka autorki, która ten wzrost osiągnęła mając 16 miesięcy. Moje dziecko je od zawsze bardzo dużo i bardzo chętnie jednak jej waga nie jest niepokojąca. Autorko, tak dla własnego spokoju skontroluj jak stan tarczycy u Twojej córeczki i sprawdź poziom wit. D3, bo przy niedoborach niestety trudno jest zachować prawidłową wagę.

Gość gość
Jak jest zdrowa to tylko pozazdroscic a nie sie martwic. Chcialabym miec taki problem. Moja wiecznie chuda plus niejadek wszystkie badania ma dobre. 2lata za miesiac a ledwo 10kg

Gość gość
A ile ma wzrostu ta Twoja 2-latka niejadek, która waży 10kg?