Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Chodzenie z małym dzieckiem do kościoła to klasyczna indoktrynacja religijna

Polecane posty

Gość gość

tacy ludzie to sekciarze

Gość gość
ch w d kosciolowi niech pozdychaja... Je.b.a... kler, sekciaze, lapowkarze wciskajacy ludziom ciemnote od małego. Wiara to najgorsze zlo tego swiata a ksieza to najgorsi łajdacy.

Gość gość
Według nie powinno być prawnie zabronione. Jednak w społeczeństwie indoktrynowanym od wieków to nie przejdzie. Wyprane w dzieciństwie mózgi nie będą funkcjonować normalnie w dorosłym życiu. Tylko nielicznym się to udaje. /dlatego zabobony religijne trzymają się i będą się trzymać mocno jeszcze przed długi, długi czas.

Gość gość
Bardzo słabo 0/10 Albo idiotka, która sama sobie odpowiada.

Gość gość
przecież ona ma racje, małemu dziecko wpaja się na silę religijnosc, nienawiść, dwulicowość, nie zapomnę jak mnie matka niemal siłą zaciągała na mszę, nie chciałam iść to mnie ciągnęła ręką za bluzkę, darła się na korytarzu że mam zakładać buty, bluzke i wychodzić bo mi ''pasem strzeli zaraz'' no i ulegałam, szłam jak na ścięcie, męczyłam się strasznie w tym kościele, czuje niechęć do kk, nieznoszę kleru, ich podłości, manipulowania prostym ludem, to obrzydliwe wtrącanie się w politykę, obrażanie ludzi którzy mają czelność żyć inaczej niż kler chce, wyzywanie od dewiantów, zboczeńców, wrogów państwa, wrogów chrześcijaństwa - takie teksty wali proboszcz w mojej parafii, pytanie najwazniejsze - co współczesny kosciol katolicki ma wspolnego z chrześcijaństwem ? niewiele

Gość gość
Ludzie czaicie ? U mnie w parafii ksiądz po kazdej mszy wyczytuje ten dal tyle ten dal tyle ten na kosciol ten na costam. Rozumiecie to? Taka manipulacja zeby jeden przed 2 dał więcej, ścierwa, gnojki, na stos z nimi

Gość gość
U mnie w parafii pod koniec kazdej mszy ksiadz wyczytuje ile kto dł na kosciol ile kto dal na to na tamto i ludzie sie chca pozabijac kto da wiecej, w zyciu nie dalem zlotowki i nie dam omijam kosciol szerokim lunkiem i jestem niewiezacy, gardze kosiolem i wiara

Gość gość
Bzdura to jest autorko. Mnóstwo ludzi wychowanych w żelaznej wierze to w wieku dorosłym nie praktykuje wcale, praktykuje od święta lub praktykuje naginając zasady wiary do swojego życia. Także o jakim ty praniu mózgu mówisz. Czy ktoś chodzi do kościoła czy nie chodzi to jeśli jest myślącym człowiekiem to zadaje sobie fundamentalne pytania dlaczego człowiek się rodzi skoro potem cierpi i umiera. Naukowcy nie odpowiedzą ci nigdy na takie pytania

Gość gość
Życie na tym polega, pierw sie rodzisz cierpisz i umierasz tylko dlatego żeby przekazać cechy nowemu pokoleniu potrzebne do ewolucji. Życie to powrzechne zjawisko w kosmosie najwyższy stopień ewolucji planety to nie wiem gdzie ty sie dopatrujesz jakiegos boga, nawet zwykly czlowiek to umie wytlumaczyc nie tylko naukowiec, natomast wierza tylko ludzie ślepi, słabi, bez wyobrazni ze spranym mozgiem od malenkości

Gość gość
My co niedzielę chodzimy z dziećmi do kościoła ,dzieci miały po kilka dni jak braliśmy je do kościoła w wózku, dzięki temu od początku wiedzą jak się zachować w kościele .Niektórzy ludzie zaczynają brać dzieci do kościoła jak mają po kilka lat... Wtedy dzieciaki kompletnie nie wiedzą jak się w kościele zachować. Akurat dzisiaj zostałam z 3 letnią córeczką w domu bo jest bardzo silny wiatr i deszcz a mąż ze starszymi dziećmi poszedł do kościoła. Ja pójdę na 12:00.

Gość gość
do gość dziś - no jak za darmo tyle pieniędzy dostaniesz no to zgroza, że nie poszłaś

Gość gość
Żeby kogoś zindokrtynować trzeba o wiele więcej niż pójść do kościoła, zwłaszcza z dzieckiem małym, które i tak wszystko przyjmi e naturalnie.

Gość gość
Dzieci nie powinno sie brać wogóle do kościoła i nie powinno sie też tam chodzić w przeciwieństwie wspierasz największa mafie na świecie, a sam wierzysz w coś czego niema czy to jest normalne?? Ale widze że lubicie żyć w kłamstwie łudzić sie że będzie jakieś niebo to tamto fajnie by było ale zejdźmy na ziemie przestańmy bujać w obłokach jest 21 wiek a nie jesień sredniowiecza.

Gość gość
wiesz co autorko wole żeby one były w indoktrynowanej sekcie , niż mają same sobie wyrabiać światopogląd , że nie ma nad nimi żadnej siły wyższej , Boga niczego Tylko one są Bogami MOGĄ pić , ćpać , palić rżnąć się na potęgę i skrobać Bo po co im msza święta , Boże Narodzenie i w ogóle ( naturalnie to jest sarkazm ) Jakby nie było kościoła to ludzie by nie czuli wobec siebie już żadnej wspólnoty taka jest prawda Więc nie zabrania się dzieciom do kościoła :-)

Gość gość
10 24 jakbym miała taki pogląd na nasz olbrzymi świat , życie i wszystko z gównem począwszy jak ty że nie ma nic , to bym wziełą linkę i się powiesiła ;-)

Gość gość
gość 10:24 to nie autorka to ja i jestem facetem jak coś, troche masz racji z tym ćpaniem itd jedyna pozytywna strona tej szopki ale sądze że odpowiednio wychowane dziecko i bez kościoła będzie jeszcze lepsze. Nauczyć miłości do zwierzątek np. I ogólnie do drugiego czlowieka. Jak dziecko zwierze będzie traktowało nie gożej jak rodziców i tak samo kochało psa jak rodzine to uwierz mi nie wyrośnie na zlego czlowieka.

Gość gość
w kościele nie ma żadnej wspolnoty, nie spotkałam bardziej podłych ludzi niż \\mocno\\ wierzacy katolicy i jehowici, jedni drugich warci, wariaci i pomyleńcy, mam po sąsiedzku taką mocno wierzącą, zakonnicą moglaby byc a jest tak podłą nienawistną babą ze szok, wszystko na pokaz, dla kosciola by dala sobie cycki urżnąć a idz do niej po pomoc...nie pomoze i cię obgada przed sąsiadami, zaraz bedą o twoich problemach wiedziec w mięsnym i u fryzjera,, moja mama tego doświadczyła, wyżaliła się suce i miesiąc potem fryzjerka osiedlowa wiedziała o jej problemach zdrowotnych i finansowych, katolickie bydło do piekła trafi bo powtarzam ze z chrzescijanstwem te dziwisze rydzyki hozery i inne ścierwa nie mają nic wpsolnego, nie wiem po co to to zyje, powinno się spalić na placu defilad i dac przyklad reszcie kleru

Gość gość
gość dziś Słaba psychika, ty musisz sie sama okłamywać zeby sie nie powiesić zamiast czerpać z życia na tej pieknej planecie. Dążyć tego zeby zrezygnować z pracy mieć 100% wolnego czasu, nie mieć obowiązków tylko same przyjemności, zwiedzać ogladać podziwiac nasz świat. Olbrzymi świat? A gdzie kosmos ? Ten świat to tylko pyłek. Idąc moim tokim myślenia to też nie jest dobre, bo na mnie pracuja inni ktorzy teraz maja prze... zamiast mnie hehe ale jak sie mózgu nie ma to tak jest i musi być

Gość gość
kościół pochwala bycie dwulicowym chamem bo potem możesz odkupić swoje grzeczy i zbydlęcenie za rzucenie kasy na tacę, śmieszna organizacja tak jak islam, bo islam to bardziej system religijno polityczny a katolicyzm to zwyczajna przeżarta przez masonerie korporacja, struktury korporacyjne, a teraz szydło straszydlo wymyslilo żeby importować pomnik wojtyły z Bretanii bo francuskie władze nakazały usunięcie krzyża z pomnika, straszydło pieprzy że to walka z chrzescijanstwem buhahaha, ciemnota spod krakowa nie wie ze we francji od 1905 roku jest rozdział religii od panstwa i zakaz umieszczania w miejscu publicznym symboli religijnych, neich za swoje pieniadze kupi ten pomnik i postawi synowi księdzu pod kosciolem a nie za nasze podatki bedzie pomniki kupowala, byl rzad złodziei z po a teraz rzad p****anców kurskich i suskich

Gość gość
a gość dziś [10:34 to sama prawda, ludzie mocno wierzący to najgorszy typ człowieka i są hadrowaci, podporządkują tak dziecko i staną sie jego autorytetem do końca zycia i dalej będzie robiło to samo co jego poprzednik, poco ta ewolucja nasza pare miliardów lat, pierw bakterie sie meczyly zeby przekazac cechy potomstwu, potem coraz nowsze i bardziej rozbudowane organizmy, ale czlowiek nie, musi sobie cos ubzdurac jakiegos boga wymyslić i przekazuje z pokolenia na pokolenie swiat robi sie coraz bardziej beznadziejny dlatego, wiara wszystko zniszczy a ze swiata zostana tylko zgliszcza jeśli nie wyplenimy tego cholerstwa

Gość gość
Mój syn ma 8 lat. nie jest ochrzczony a my mamy slub cywilny. W kościele syn był parę razy : ślub mojej siostry jak mial 4 lata; my też bylismy ale calutki czas siedzielismy, zero modlenia spiewania klękania itd. syn byl na pogrzebie prababci jak mial 6 lat; W 2016 roku zwiedzil Sagrada Familia w Barcelonie (baaaardoz zachwycony), więc cele turystyczne/kulturalne nie religijne, a w tym roku tak samo zwiedzil z nami słynną katedrę w Mediolanie. wie co to religia, nie tylko chrzescijańska, póki co nie interesuej go to. podobobają mu się ilustracje/posągi buddysjkie i hinduskie (nie mylić z islamem!).

Gość gość
"zy ktoś chodzi do kościoła czy nie chodzi to jeśli jest myślącym człowiekiem to zadaje sobie fundamentalne pytania dlaczego człowiek się rodzi skoro potem cierpi i umiera. Naukowcy nie odpowiedzą ci nigdy na takie pytania" xxx Nikt nie zna odpowiedzi na takie pytania. A te pytania od zawsze nurtują ludzi. Dlatego też, zawsze znajdowała się grupa osób, szamanów, oszustów, szaleńców, którzy twierdzili, że znają odpowiedź. Jeśli ci ludzie mieli trochę sprytu i przebiegłości ciemny lud kupował opowiadane przez nich bajki. Na tych samych zasadach kościół katolicki jest dziś taką potęgą. Jedno jest pewne. Przyjdą czasy, kiedy już nikt nie będzie wierzył Jezusa, tak jak dziś nikt nie wierzy w Thora czy Zeusa. Dzisiejszą religię wyprze inna, właśnie z tego powodu, że ludzie nigdy nie będą chcieli uwierzyć, że ich życie zwyczajnie nie ma sensu i to, że cierpią nikogo (żadnego boga) to nie interesuje i do niczego nie jest to potrzebne. Ludzie nigdy nie będą chcieli uwierzyć, że w rzeczywistości nie są nikim specjalnym, lepszym od mrówek, pająków czy szczurów, a śmierć kończy ich istnienie.

Gość gość
"Bzdura to jest autorko. Mnóstwo ludzi wychowanych w żelaznej wierze to w wieku dorosłym nie praktykuje wcale, praktykuje od święta lub praktykuje naginając zasady wiary do swojego życia. " xxx No właśnie. Praktykują od święta. W szczególności biorą śluby kościelne, chrzczą dzieci i posyłają je do komunii i na religię. A ich dzieci robią dokładnie to samo. I tak to właśnie wygląda. Całkowite wyzwolenie się od zabobony jest baaaardzo trudne.

Gość gość
ja jednak wole moim dzieciakom tłumaczyć że jest Bóg czyli siła wyższa nad nami i to ona jest światłem i sensem życia , nie ma odpowiedzi na różne pytania np. dlaczego franek umarł na raka przecież miał 5 lat , czy On się bał skoro tam nie ma nic to znaczy że nasze życie nie znaczy nic ? Jesteśmy tylko białkiem , które ma tu jakiś czas na egzystencje musimy jeść , pić , srać i umrzeć i to wszystko noc więcej Naprawdę wolicie tłumaczyć to dzieciakom ? Każdy powinien się popatrzeć najpierw na siebie piszecie tu takie straszne rzeczy , że katole to tacy sracy , to Ja pytam czym jesteście lepsi ? skoro tak samo obrzucacie łajnem i to publicznie na necie plujecie :-( naprawdę wszyscy 'katole ' sa tacy straszni hmmm ciekawe .

Gość gość
gość dziś Rozumiem, że gdybyś nie wierzyła w Boga, to byś piła, ćpała i puszczała się na potęgę, bo taka Twoja natura? I tylko wiara w Boga Cię przed tym chroni. No ładną wizytówkę sobie wystawiłaś :-)

Gość gość
dla ciebie Bóg to zabobon dla kogoś to ŚWIATŁO - ŚWIATŁOŚCI :-)

Gość gość
"Jakby nie było kościoła to ludzie by nie czuli wobec siebie już żadnej wspólnoty taka jest prawda Więc nie zabrania się dzieciom do kościoła usmiech.gif" xxx Jest dokładnie odwrotnie. Kościół dzieli a nie łączy. Zobacz jaka jest wspólnota np. pomiędzy muzułmanami a chrześcijanami. Gdyby nie kościół nie było by problemów, że ktoś wierzy w Allaha a ktoś inny w Jahwe. Nie byłoby wojen religijnych i prześladować ze względu na wyznawaną wiarę.

Gość gość
gość 12 ; 00 , ale błyskotliwa yntelygentna odpowiedz pierwsza klasa szkoły podstawowe czyli czytamy i staramy się zrozumieć tekst , ale fakt jak to w nauczaniu początkowym zdarzają się i debile takie jak ty które nie potrafią pewnych rzeczy pojąć . To może namaszczę ci to inaczej , a nóż coś zrozumiesz (chociaż wątpię ) niekiedy jest tak że człowiek właśnie pije , pali , ćpa i w pewnym momencie jak już sięga dna i na nim jest chory , samotny , opuszczony w 90 % takich przypadków jest to osoba nie wierząca nie praktykująca i nie znająca Boga przeżywa swego rodzaju przebudzenie i bardzo często Ci ludzie uważają , że to właśnie siła wyższa ich uzdrowiła i BÓG stają się bardzo religijni , odzyskują sens w życiu itd. itp. Z dziećmi natomiast jest tak , że można pokazać takiemu nastolatkowi że różaniec może być fajniejszy niż podpalenie bezdomnego dla zabawy i nagranie tego na telefon komórkowy . Ale o czym tu dyskutować i z kim jak wy i tak przetwarzacie tekst pisany na własną modłę :-o jak wy podstawówkę ukończyłyście co niektórzy ech

Gość gość
12 03 mylisz religie z fanatyzmem :-)

Gość gość
gość dziś Wolisz dzieciaka oszukiwać, opowiadać mu bajki i pchać w szpony organizacji, która szuka łatwego zarobku oszukując ludzi i wzbudzając w nich WIECZNE poczucie winy? Wolisz mówić dziecku, że jest obarczone grzechem pierworodnym tylko dlatego, że się urodziło i jak nie będzie postępowało tak jak mu organizacja kk każe to pójdzie do piekła albo będzie cierpiało męki w czyścu? Czy zastraszanie (piekłem) jest dla dziecka dobre?