Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Polska to chory kraj, moja mama ma tylko 853 zł emerytury!

Polecane posty

Gość gość

A przeżyła ponad 20 lat w PRLu i wychowała dwójkę dzieci. Nie rozumiem, że do emerytury dolicza się tylko 3 lata wychowawczego. A później nas nie wychowywała?

Gość gość
A jak długo pracowała?

Gość gość
1,5 roku, ale później zajęła się wychowaniem mnie i mojego brata.

Gość gość
dobry zart. Nierobowi nic sie nie nalezy

Gość gość
To dużo jej dali, moja mama rownież wychowała dwoje dzieci ale całe życie pracowałam i emeryture ma niezłą.

Gość gość
Ale jak za to przeżyć, gdy mój tata ma 3 tysiące, a muszą utrzymać dom. Samo ogrzewanie zimą kosztuje ich około tysiąca.

Gość gość
A czego się twoja mama spodziewała za tak krótki okres pracy, niech sprzedadzą dom kupią małe mieszkanie to sobie poradzą z taką emeryturą.

Gość gość
Już niedługo PIS wprowadzi pomoc dla takich ludzi jak twoja mama, 500plus. Nie będzie źle;)

Gość gość
Ja mam 32 lata pracy i na dzień dzisiejszy mam wyliczone przez ZUS 850 zł BRUTTO !!! emerytury A JEŻELI dopracuje do 67 roku ( teraz zmienili do 65 roku czyli bedzie emerytura mniejsza ) 1100 zł brutto !!! Pracuję od 15 roku życia ! do 67 roku 52 lata pracy i emerytura wyliczona przez ZUS to 1100 zł BRUTTO czyli 800 zł netto HA HA HA ŚMIECHU WARTE 624 wypłaty x 1200 zł ( minimalny ZUS a nigdy minimalnej nie zarabiałem ) = 748 800 zł wpłacone minimalnie do ZUS pewnie z 1mln wpłacone i ŚMIECHU WARTA emerytura 800 zł na rękę

Gość gość
Ale moja mama wychowała 2 dzieci, które także pracują, więc dzięki niej będzie odłożone więcej.

Gość gość
No to niech dzieci ja utrzymuja. I czy mamusia i tatuś są upośledzeni, ze za dawanie d..., pranie, itp państwo nie płaci. Mógł jej tatuś opłacać składkę. A poza tym wychowywała was do czterdziestki.? Chyba po waszej 18-ce , nawet jak jesteście niesamodzielni czy głupawi to już mogła pracowac

Gość gość
Dzieci autorki pracują na swoje emerytury, a ja i tak się dziwie że tyle kasy jej dali, moi rodzice pracowali całe życie i emerytury mają niezłe tak ojciec jak i mama.

Gość gość
Myła sracze ?

Gość gość
Zaskaniacie sie dziecmi . Ja bezdzietna moge z********ac i dojezdzac po 1, 5 h do pracy w te i we wte tak ? Dobrze ze pracuje zagranica ufff...

Gość gość
Za 1,5 roku tyle? To chyba prowokacja, jesli uważasz, ze za 1,5 roku pracy to mała kwota. Wiadomo, ze lepsze emerytury maja ludzie, którzy pracowali w budżetówce, niższe Ci co u prywaciarzy, a podobno niskie, osoby, które prowadziły działalność. Słyszałam, ze emeryturę wylicza sie z 5 najwyższych dochodowo lat pracy, zna sie ktos i powie czy to prawda?

Gość gość
Nie no ludzie, prowo. Przeciez PRL skonczyl sie w 1989, wiec autorki matka żyjąc w PRL tylko przez 20 lat, powinna sie urodzić w 1969 roku, wiec teraz mając lat 48 juz jest na emeryturze? To ciekawa historyjka autorko:D No i tak kwota - jak na rzekome i jedyne 1,5 roku pracy to zawrotna wręcz kwota!

Gość gość
Ale kogo to interesuje? Trzeba bylo pracowac ! Miala na.to 40 lat. A wychowawcze masz do 4 roku zycia. Wiec co ci ma doliczyc?