Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jakie zakąski na sylwestra?

Polecane posty

Gość gość

Podpowiedzcie coś, nie mam pomysłu. Coś co nie wymaga dużo czasu i umiejętności.

Gość gość
Chipsy i paluszki

Gość gość
Gotowe ciasto francuskie, a na jego bazie tarteletki, paluchy, tarty wytrawne. Tartinki wszelkiego rodzaju, koreczki.

Gość gość
minimozarella z pomidorkami i bazylią (koreczki),melon lub szparagi zawiniete w szynkę szwarcwaldzka,grzanki z salsą z pomidorow i zoltego sera,,kielbaski zawijane w ciasto francuskie,bulki z pieczarkami,salatki z majonezem (wszystko z puszek),salatka owocowa (mix owocow) jako deser,

Gość gość
Domowa pizza z ciasta francuskiego, jakies ulepszone tosty z piekarnika albo grilla elektycznego, tatar. Ja w tym roku ide na latwizne i zamawiam pizze bo spedzamy Sylwka we Trojke a ja jestem w ciazy lezacej.

Gość gość
gość dziś Melon i szparagi w STYCZNIU??? Zwariowałaś? :O A do tego szajs z puszek... no "super" menu... :O

Gość gość
Koreczki ser kabanos papryka, jajka na twardo z pastella, galaretka z rodzynkami, bananem, lodami i bita śmietana, tosty z swrem

Gość gość
gościu z 18.07-melony są cały rok dostępne w marketach a szparagi oczywiście te marynowane w słoikach.Produkty z puszek na szybkie sałatki? proszę bardzo -groszek konserwowy,pieczarki marynowane ,seler konserwowy,pomidory w oliwie ,czosnek marynowany,fasolka czerwona ,kukurydza -ico w tym takiego dziwnego?Owoce z puszki czy ze słoika na szybką sałatkę owocową-brzoskwinie,gruszki ,śliwki,ananas -jeszcze wymieniać? autorka prosilao coś prostego i szybkiego do zrobienia a nie o jadłospis dla rocznego alergika.

Gość gość
gość dziś Wszystko jest dostępne, ale tylko głupi taki bezsmakowy plastik - melony, truskawki, pomidory etc. poza sezonem nie mają ani smaku, ani zapachu. Szparagi poza sezonem ewentualnie mrożone, ale te też już się do świeżych nie umywają. A konserwowe są zwyczajnie paskudne. Ale jak ktoś ma kubki smakowe zanihilowane przez wegetę i puszki, to różnicy pewnie nie widzi. Współczuję.

Gość gość
Tort kanapkowy (kupuje się okrągły chleb, kroi na 3-4 poziome warstwy, każdą przekłada jakąś pastą, a potem kroi się jak tort), pieczone kartofelki z piekarnika z sosem czosnkowym, sałatki na bazie makaronu (sycące), sałatka ryż+curry+kukurydza+ tuńczyk albo kurczak, owoce.

Gość gość
gość dziś a nie lepiej zamiast tej paćki z puszki, którą nazywasz groszkiem a która wygląda i smakuje jak już raz przeżuta dać chrupiący, soczysty groszek mrożony? A pieczarki świeże? Seler świeży korzeniowy (przecież to jest jesienno-zimowe warzywo, czemu nie wykorzystać, że jest na nie sezon tylko pchać tę konserwę?). A owoce na szybką sałatkę: mandarynki, kiwi, świeży ananas, liczi, kaki, jabłka, gruszki... a nie wypchane syropem glukozowo-fruktozowym puszki :O

Gość gość
Jeeeejjj każdy lubi co innego, nie musisz być wobec niej uszczypliwa. Ja w tym roku robię tartę na słono (ze szpinakiem i feta), tosty z ananasem i żółtym serem, salami z almette i ananasem i kieszonki z ciasta francuskiego z łososiem i serem kozim, A na słodko galaretka z żurawiną i bita śmietana i szarlotka. Sylwestra spędzamy w 7 ze znajomymi.

Gość gość
19:06 O przepraszam bardzo, ale świeże pomidory wcale nie są takie złe. Tylko trzeba je zostawić na wierzchu, nie w lodówce. Nie wiem co ty chcesz od marynowanych pieczarek skoro zasada jest ta sama co z ogorkami. Tak samo pomidory w oleju. To jest suszony pomidor, zalany olejem, więc całkiem inny produkt. Seler ze słoika ma też inny smak, niż swiezy. Groszek i kukurydzę również można kupić w słoiku. Sorry, ale w żywności w słoikach nie ma nic złego. To nie są gotowe dania, typu pulpety, gołąbki, tylko zwykłe pikle, które robi połowa Polek i zapasteryzowane warzywa.

Gość gość
Ja jutro robię jajka w majonezie z kawiorem, koreczki ogórek kiszony, ser kielbaska, oliwka, mam śledzie w oleju i czosnku w dzwonkach, słoik pieczarek, szynka, bułeczki w plasterkach, a na ciepło podam krokiety z barszczem i finito. Delikatnie obalimy przez cały wieczór butelkę wina przed tv. To mój ulubiony sposób spędzenia sylwestra.

Gość gość
Ja mam korpusy słone, teraz zastanawiam się czym je wypełnić, myślę o gęstym a la bolonese

Gość gość
Co to są korpusy słone?

Gość gość
Pewnie kruche babeczki na słono

Gość gość
"gość dziś gość dziś Wszystko jest dostępne, ale tylko głupi taki bezsmakowy plastik - melony, truskawki, pomidory etc. poza sezonem nie mają ani smaku, ani zapachu. Szparagi poza sezonem ewentualnie mrożone, ale te też już się do świeżych nie umywają. A konserwowe są zwyczajnie paskudne. Ale jak ktoś ma kubki smakowe zanihilowane przez wegetę i puszki, to różnicy pewnie nie widzi. Współczuję." Matkooo co za zasrana księżniczka . Dziewczyna odpowiedziała na pytanie a ty pojechałaś po niej byle tylko komuś dojebać, Jak juz jesteś taka "mundra" to rozumiem ze pomarańczy mandarynki , cytryny tez nie tykasz? wiesz ze te owoce zanim dotrą od Polski leżakują w chłodniach wypełnionych specjalnym gazem kilka miesięcy ? Wiesz ze banany ktore mamy w sklepach to odmiana paszowa ? takimi karmi sie zwierzęta w ciepłych krajach . Kiedy niby jest sezon na melony/arbuzy ? Głupia babo te które sa teraz w marketach sa z tego samo zbioru co letnie . Gówno wiesz a wielce sie wymądrzasz .

Gość gość
gość dziś Żal Ci d**e ściska bo ktos lubi cos innego ? Bierzesz pod uwagę, ze ktos może mieć inne zdanie czy liczy sie tylko twoja dupa?

Gość gość
Raaany, nawet o zakąskach nie można pogadać bez agresji... Rzucajcie propozycje zamiast toczyć boje :) Nie jestem autorką, ale też się zastanawiam nad menu na jutro.

Gość gość
Nie robię nic specjalnego. Chipsy, cola, ruski szampan. Na świeta szykowalam cuda na kiju, a w sylwestra stawiam na luz.

Gość gość
gość dziś Ależ może, miliony much jedzą góowno to i ona może :D

Gość gość
Koreczki z winogrona z serem. Robisz sobie twarożek, ale taki bardziej zmielony z czym tam chcesz. Szczypiorek, chrzan, rzodkiewka. Nawet takie gotowe coś jak Almette. Bierzesz plasterek szynki, smarujesz twarożkiem, zawijasz w rulonik, wiążesz szczypiorkiem. Jakbyś zapytała wczoraj, to mogłabyś zrobić rano dzisiaj galaretkę z kurczaka. Grzanki czosnkowe z bagietki. Wszelkiego rodzaju przekąski z ciasta francuskiego, albo wbij sobie w google przekąski roladki z tortilli.

Gość gość
Gościu z 19.11-jaki ty kupujesz groszek konserwowy ,że mowisz o pacce? I jeszcze jedno-w słoikach mam zrobione przez siebie brzoskwinie,morele ,gruszki ,jabłka i zaręczam,że nie ma w nich ani odrobiny wymienionego przez ciebie syropu.Szparagi w zalewie to zupelnie inny smak niż swieże(i własnie o taki chodzi) .Ogorki kiszone tez są zupelnie inne od tych prosto z grządki.Więc nie udawaj tej ,ktora pozjadała wszystkie rozumy.

Gość gość
Autorka prosi o przepisy ,ktore nie wymagają czasu i specjalnych umiejętności,.W przeciwnym razie podałabym jej przepis na wykwintny pasztet z confi żurawinowym,zupę cebulową na bialym winie i własnoręcznie ukręcone lody-oczywiście wszystko eco.

Gość gość
Może parówki? Szybko tanio i smacznie

Gość gość
Z tymi parowkami to dobry pomysł. Możesz kupić takie plastikowe mini kubeczki i do każdego nalać trochę keczupu, musztardy i majonezu. Palce lizac!

Gość gość
A parowek nie robisz? Można je serwować na zimno lub podgrzane w mikrofali. Do tego keczup musztarda majonez i masz 6 różnych zakąsek

Gość gość
Ja robię m.in. kanapeczki z serkiem i lososiem: twaróg biały+majonez albo gotowy puszysty smietankowy na spód/pumpernikiel u mnie/, szczypiorek, łosoś, grubomielony pieprz, koperek. Robię też śledzie, tatar, jajka faszerowane, koreczki z sera/niektóre też wędliny i owoców, sałatkę, na ciepło kisz ze szpinakiem, upieklam ciasto, mamy chipsy, cukierki, owoce i alkohol. Świętujemy w domu z najmlodszym dzieckiem, starsze na imprezy.