Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Hospicjum domowe

Polecane posty

Gość gość

Na czym polega hospicjum domowe. Jestem opiekunem medycznym, szukam pracy i znalazłem ofertę zatytułowaną w ten sposób. Co to jest?

to sa usługi medyczne oferowane w domu pacjenta pacjenta chorego terminalnie, czyli nieuleczalnie, który nie nadaje się do leczenia szpitalnego z hospicjum przyjeżdża do takiego pacjenta pielęgniarka i lekarz lekarz bada, przepisuje leki, kroplówki itd pielęgniarka zakłada wkłucia (wenflony), pomaga w pielęgnacji, ale bardziej uczy, jak co przy chorym zrobić, niż to robi nie spotkałam się z tym, żeby z hospicjum przyjeżdżał opiekun medyczny, ale pewnie też by się przydał, np. przy zakładaniu pampersa czy higienie pacjenta

Gość gość
Czyli w skrócie jak wygląda praca opiekuna medycznego w hospicjum domowym? W ogloszeniu było wyraźnie napisane "opiekun medyczny". Czyli zastrzyki leki, idt. nie należą do kwestii opiekuna medycznego?

Gość gość
aha czyli bardziej bym przyjeżdżał jako pomoc pielęgniarkom

u mnie nigdy opiekun nie był, żadne z hospicjów, do których dzwoniłam, nie oferowało opiekuna medycznego lekarz przychodził oddzielnie i robił swoje, pielęgniarka oddzielnie i robiła swoje plus jeszcze miałam pielęgniarki z przychodni i z opieki nocnej i świątecznej w weekendy

w zasadzie czynności opiekuna medycznego wykonuje rodzina chorego, odłączanie kroplówki czy przełączanie na inną, zmiana opatrunków, mycie, zmiana pampersów, masaże drenujące itd. - nikt z "opieki medycznej" tego nie robił