Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Moze ktoras z Was miala ten problem z dzieckiem i pomoze...cuchnace gazy u 4latk

Polecane posty

Gość gość

Mamy, moje dziecko ma prawie 4 lata i od kilku mies puszcza baaardzo smierdzace gazy. Doslownie jak pierdnnie to smrod roznosi sie w calym pokoju. Juz nie wiem co robic. Mieszkam w uk i tutaj nikt nie widzi w tym problemu ale przeciez to nie jest normalne... Jesli chodzi o diete to wszyscy jemy to samo i nikt oprocz niego nie pierdzi. Nie jemy zadnych sztucznych gotowych rzeczy, gazowanych napojow- gotuje codziennie, zawsze sa warzywa i owoce. Nie skarzy sie na zadne dolegliwosci typu bol brzucha, kupy wygladaja normalnie i sa 1-2/dziennie. Chce pojechac do PL i zrobic mu jakies badania tylko kompletnie nie wiem gdzie zaczac.... moze ktoras z Was miala podobny problem z dzieckiem i mnie ukierunkuje....

Gość gość
zapomnialam dodac- w rodzinie nikt nie ma zadnych alergii pokarmowych

Gość gość
Może po owocach... Ja tylko rano na czczo mogę zjeść owoce, wtedy jest ok. Jak jem w ciągu dnia to tez mam straszne gazy po jablkach szczególnie

Gość gość
Niestety nie owoce, bo kiedys juz ktos mi dal taka sugestie i odstawilam mu na tydzien- baki takie same :/

Zazwyczaj jest tak, kiedy zjemy cos czego nasz organizm nie trawi, to zalega w jelitach i gnije, stad mogą być te gazy, tylko pytanie jakie jedzenie nie jest trawione przez Twoje dziecko, moze zwróć uwagę na słodycze, jest tam mnóstwo chemii. Ja mam tak po czekoladzie, jak pojem sa gazy bardzo śmierdzące.

Gość gość
Może jeszcze ktoś się wypowie

Gość gość
Zacznij od pediatry,badan kalu,potem alergolog,gastrolog.Nie wiem co to może być,ja miałam ze swoją wówczas dwulatka tez problemy z robieniem kupy,pediatra upierała sie,ze to zaparcia nawykowe,wypróbowałam chyba wszystkie dostępne środki,zmiana diety,czopki były juz codziennością,potem lewatywy przez ktore dziecko nabawiło sie panicznego strachu przed robieniem kupy.Dopiero po zjechaniu całej Polski trafiłam na lekarza który po wykonaniu całej serii badan odkrył ze to wada ostatniego odcinka jelita.Operacja i problem zniknął.

Gość gość
Przebadaj na pasożyty i drogą eliminacji sprawdź jedzenie. To co tobie nie szkodzi, może szkodzić dziecku. Czasem to może być tylko przyprawa.

Gość gość
Śmierdzące gazy są produkowane przez bakterie w przewodzie pokarmowym. Nie są związane z żadną chorobą. Często przyczyną jest zaczynająca się nietolerancja laktozy. Ilość enzymów jest za mała i laktoza jest obrabiana przez bakterie. Zmniejsz drastycznie ilość mleka i jego przetworów. Za gazy może być odpowiedzialna niestrawiona skrobia z ziemniaków, kukurydzy, ale też pszenica. Często przyczyną są makarony, pszenne bułki. Również po jajkach gazy śmierdzą. Musisz eliminować po kolei każdy produkt i sprawdzać, czy jest poprawa. Zacznij od mleka. Pomaga bardzo dokładne przeżuwanie pokarmów, ale weź wytłumacz dziecku, żeby kawałków nie połykało, ewentualnie herbatki ziołowe, z miętą, cynamonem tymiankiem. Paradoksalnie może pomóc czosnek i dodawanie do potraw kopru imbiru i majeranku.

Gość gość
Dziekuje zwlaszcza za ostatnia wypowiedz. Nastepne co i tak chcialam na jakis czas wyeliminowac to gluten, choc latwo pewnie nie bedzie. Tylko zastanawiam sie na jak dlugo wywalic go z jadlospisu zeby widziec czy to powod czy nie... tydzien wystarczy czy to za krotko??

Gość gość
Wiesz może to mało pocieszające, ale wiele dziec****erdzi. Pracuję w oddziale szkno-przedszkolnym i smród jest okropny, w kółko wietrze. Wcześniej w szkole takich problemów nie było, odkąd mam mlodsze dzieci jest problem. Rozmawiałam z pediatra, bo obserwowalam co dzieci jedzą i nie zlapalam zaleznosci i pediatra powiedziała, że jeszcze układ pokarmowy jest niedojrzaly i nie jest to patologią. Moja przyjaciółka ma bliźnięta i mówi, że wozi do przedszkola z otwartym oknem w aucie, bo nie dojechalaby... oczywiście ważna jest dieta i pewnie są jakieś choroby odpowiedzialne za gazy, ale też wiele zdrowych przedszkolaków puszcza baki. Jeżeli Twojemu dziecku nic nie dolega, kupy są bez zarzutu i nie ma objawów choroby to nie szukaj jej, większość dzieci wyrasta, w wieku szkolnym nikt mi nie zasmradzal klasy.

Gość gość
Jest taki grzyb w jelitach, nazywa się Candida. Poczytaj o nim i zrób badania w tym kierunku.

Gość gość
Lamblia, choroba przedszkolaków zbadaj kupę dziecka