Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Linux Pan

Wkrótce zakładam jednoosobową działalność gospodarczą i wiecie co?

Polecane posty

Gość Linux Pan

Pół grosza nie wydam na coś co mogę mieć za darmo. Zamiast Windowsa Professional zainstaluję Linux Debian Universal Operating System. Zamiast pakietu Microsoft Office zainstaluję pakiet Open Office bądź LibreOffice. Zamiast programu graficznego Adobe Photoshop zainstaluję program graficzny GIMP. Zamiast trójwymiarowego programu inżynierskiego Alibre Design zainstaluję w pełni darmowy inżynierski pakiet do modelowania 3D o nazwie FreeCAD z modułem Assembly do złożeń. Programu antywirusowego instalować nie muszę bo na Linuksa nie ma wirusów. Chociaż teoretycznie są z wirusami na Linuksa jest trochę jak z Yeti. Wszyscy słyszeli, że Yeti niby istnieje ale nikt go nigdy nie widział. Podsumowując. Każdy płatny program ma swój darmowy odpowiednik więc nie wiem czemu miałbym przepłacać.

Gość gość
A co zamiast Płatnika?

Gość MirekFajfus
grtrh

Gość gość
no i git niech ci się szczęści

Gość gość
A zamiast brownie w mojej restauracji będę podawał kupę uformowana w estetyczny kwadracik

Gość Linux Pan
@ gość dziś A co zamiast Płatnika? x Oczywiście darmowy Janosik :) Jeszcze raz powtarzam. KAŻDY płatny program, absolutnie KAŻDY, ma swój darmowy odpowiednik.

Gość Linux Pan
@ gość dziś no i git niech ci się szczęści x Dzięki :)

Gość gość
A jak będziesz przesyłał JPK?

Gość gość
Dużo w tym prawdy - poza niektórymi szczególnymi przypadkami naprawdę wiele można osiągnąć na bezpłatnym oprogramowaniu i nieraz się dziwię po co ludzie kupują ms office jeśli używają tylko edycji prostych tekstów.

Gość Linux Pan
@ gość dziś A jak będziesz przesyłał JPK? x Normalnie. Ministerstwo Finansów, a konkretnie Departament Informatyzacji wydał aplikację kliencką dla usługi JPK w wersji dla systemów Linux. Jest to wersja na razie 1.0 i została wydana konkretnie 13 stycznia 2017. Żyjecie wszyscy w świecie płatnych Windowsów, w przekonaniu, że wszystko jest płatne i to słono płatne, a tymczasem to Matrix. Rzeczywistość jest inna i zupełnie darmowa. Przynajmniej jeśli chodzi o systemy linuksowe.

Gość Linux Pan
@ gość dziś Dużo w tym prawdy - poza niektórymi szczególnymi przypadkami naprawdę wiele można osiągnąć na bezpłatnym oprogramowaniu i nieraz się dziwię po co ludzie kupują ms office jeśli używają tylko edycji prostych tekstów. x Otóż to! Święte słowa. Kupowanie psychicznie drogiego MS Office do napisania prostego tekściku który można by zredagować w notatniku przypomina bezsensownie kupowanie kosztownej lustrzanki i poprzestanie na jednym fabrycznie dodanym obiektywie. To po co przepłacać za możliwość wymiany obiektywów jeśli korzysta się tylko z jednego?

Gość Linux Pan
Więc czego przepłacacie?

Gość gość
bedziesz sprzedawal sznurowki :D

Nie. Chodzi o projektowanie inżynierskie CAD/CAM. Ostatnio duża robota przeszła mi koło nosa bo facet wymagał wystawienia faktury VAT a ja jeszcze nie mam firmy. Chyba czas się zarejestrować bo na dziko trafiają mi się tylko pomniejsze robótki

Gość katarzyna8902
A myślałaś już coś na temat JPK (Jednolity Plik Kontrolny)? Bo jeśli jesteś Vatowcem, to jest to Twój obowiązek. Zastanów się nad tym, abyś nie musiała płacić kary. Osobiście polecam Ci https://wfirma.pl/jpk W tym serwisie można się tym zająć.

Gość małki
zgadzam się, większość na pewno ma takie odpowiedniki często są one jednak okrojone. W wielu przypadkach to nie ma znaczenia, ale np ja korzystam z programu IronCAD i nie wyobrażam sobie go zamienić na coś bardziej okrojonego. I tak uważam, ze to dobra decyzja, bo mam go w licencji wieczystej.

Gość Kormoran

ja wykorzystuje IC-Woodlab, bo pozwala mi od razu otwierać pliki na maszynach CNC