Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak sobie radzic z bardzo duzym przyrostem wagi w ciazy?

Polecane posty

Gość gość

Drogie mamy, prosze o pomoc, bo jestem zalamana. Skonczylam 26 tydzien ciazy i przytylam juz 10 kg. Dodam, ze poltora roku temu bylam w pierwszej ciazy i przez cala ciaze przytylam rowne 9 kg, tydzien po porodzie wazylam tyle co przed ciaza. Nie wiem, z czego wynika ta roznica - jem sporo, ale tyle samo jadlam w pierwszej ciazy i bylo spoko, a teraz tyje jak szalona! (w ciagu ostatniego 1,5 miesiaca 5 kg). Jak wy kontrolujecie w ciazy przyrost wagi? Co jecie? Mnie pewnie gubia obfite kolacje, ale wcale nie jem jakos kosmicznie duzo. Dzisiaj rano na sniadanie ciasto (wiem, wiem), na drugie sniadanie mala kanapka z serkiem kanapkowym i makrela, na obiad piers z kurczaka, pol woreczka ryzu i karmelizowana marchewka. Na kolacje postaram sie dzis ograniczyc, ale wczoraj np byly 2 kanapki z wedliwa drobiowa, jogurt owocowy, 2 jablka i 2 mandarynki. Czy takie odzywianie powinno dawac takie kosmiczne przyrosty???

Gość gość
Wcale nie jesz dużo. Ja jem więcej. Jestem w 25tc i przytyłam na razie 4kg. Widocznie taka teraz w tej ciąży Twoja natura i przytyjesz dużo więcej niż ostatnio. Co do ciasta jako pierwszy posiłek BEZ KOMENTARZA. Natomiast makreli w ciąży nie można!

Gość gość
Ja jestem w 32 tygodniu i już 15 kg na plusie a wcale nie jem jakoś dużo. Ale od kilku tygodni przyrost wagi już nie jest taki szybki.

Gość gość
Tu autorka. Z tego co wiem markela jest wedzona na cieplo i mozna ja jesc. Czuje sie juz bardzo gruba i boje sie, ze skoncze na 20 kg na plusie pod koniec ciazy. Lekarz radzil mi, bym wyeliminowala w ogole cukry proste i bardzo ograniczyla tluszcze odzwierzece. Mowi, ze stosujac sie do tego jestem w stanie utrzymac te wage ktora mam juz do konca i zamierzam tak robic. Ogolnie masakra, jestem naprawde zalamana. Macie moze jakies rady/patenty na ograniczenie tycia? Pamietam, jak w pierwszej ciazy sie madrowalam, ze to chyba trzeba jesc za trzech zeby tyc nie wiadomo ile. Taaaak

Gość gość
u mnie 34 tydzień się zaczyna i +14kg, zawsze byłam szczupła a też nie jem jakoś kosmicznie dużo. W sumie nie wiem od czego zależy taki przyrost wagi... mam nadzieję, że po porodzie uda mi się szybko to zgubić

Gość gość
Właśnie słodkie najlepiej jeść rano, poczytaj debilko a nie gadasz. Jak już jeść coś słodkiego to najlepiej na śniadanie lub w pierwszej połowie dnia...

Gość gość
tu ja raz jeszcze z 34 tygodnia - autorko chciała bym cie uspokoić bo ja po 20 tyg właśnie też miałam taki skok wagi że w krótkim czasie sporo przybrałam ale po 30 tygodniu już mniej choć nadal to jest aż 14 kg... może później ci ta waga się trochę uspokoi

Gość gość
ja juz wam powiem, ze wrecz mam chec bardzo bardzo zwracac uwage na to, co jem, wazyc sie codziennie etc. ale wiem, ze to nie jest dobra droga. to pewnie bierze sie stad, ze przez dlugi czas w moim zyciu bylam gruba i odchudzalam sie pod kontrola dietetyka. wiem, ile mnie to kosztowalo wysilkow i wyrzeczen. jak mysle, ze po ciazy bede musiala zaczac wszystko od nowa robi mi sie slabo. slyszalam, ze wlasnie przy przyroscie wagi w okolicach 10 kg waga po ciazy jest na zero. latwo policzyc, ze przy zalozmy 20 do zrzucenia jest potem 10 kg. 10 kg!!! przeciez to sa z 2 rozmiary, masakra!

Gość gośćana
Ja też tylam na początku bardzo szybko. W 27 tc miałam + 8 kg i to było tylko i aż 0,5 kg ponad normę (w porównaniu do mojego wzrostu). Teraz jestem w 30 tc i nie wchodzę na wagę bo zwariuje. Pewnie też mam już + 10 kg. Każda ciąża jest inna. Jedne tyja mniej a inne więcej i niestety tak już jest. Sama widziałam ostatnio kobietę, która wyglądała na 7 msc a była extremalnie szczupła i nie miała zupełnie biustu! Znaczy miała ale to chyba była miseczka A lub max B. A mi się z B zrobiło D i jestem załamana :( Staram się jeść mało, dziś rano zjadłam dwie grzanki, paprykę i 3 jajka na twardo, a po południu serek waniliowy 450 g i kanapkę z dżemem. Czy to dużo? Czuję głód :( jednak powstrzymuje się od jedzenia...

Gość gość
Trzeba byc idiotka by sie glodzic w ciazy z troski o figure. Ja przytylam 18kg w 3 msc po porodzie waga wrocila do normy. Jesli sie nie obzeracie jak glupie to jedzcie normalnie ale nie wolno sie glodzic!

Gość gość
Ale czy ty przybrałaś na wadze czy przytyłaś ? Bo moja koleżanka przybraka 20 kg I wyszła ze szpitala waząc tyle co przed ciążą.

Gość gość
A nie lepiej zamiast 450g słodkiego waniliowego serka zjeść pieczone mięsko z warzywami?? jeśli jesz 2 posiłki to organizm na zapas kumuluje. Trzeba jeść 5 a w ciąży nawet 6 małych posiłków. A nie że niby mało ale dużo na raz.

Gość gość
Wiadomo ze tuz po porodzie waga spada - lozysko wody plodowe no i dziecko. Moje wazylo prawie 4kg. W szpitalu bylam tydz i wyszlam lzejsza o 11kg. Pozostale 7kg spadly same w ciagu 3 msc. W ciazy jadlam normalnie, ani sie nie obzeralam ani nie glodzilam.

Gość gość
3 jajka na twardo i 450 g serka to dużo! zwlaszcza że to nie tylko jajko i serek tylko jeszcze cos.

Gość gość
Tak samo zamiast kanapki z dżemem owoc i kanapka np białym serem

Gość gość
Bzdury piszecie. Jedna przytyje 12 i zejdzie jej 7 z porodem i za nic nie może zrzucić reszty. Ja np. przytyłam 20, po 6 mcach miałam 6 mniej niż przed ciążą i niedowagę ... nie mam ani rozstępów ani wiszącej skóry. A w ciążý w ogóle nie liczyłam kalorii. Na porodówce zjadłam 20 dkg czekoladowych cukierków na raz

Gość gość
na kolację 2 jabłka, 2 mandarynki (czyli 4 owoce!) jogurt owocowy i 2 kanapki?! To jest dużo moim zdaniem... zwłaszcza jak na noc i na jeden posiłek.

Gość gość
Autorko, jesli z natury jestes szczupła osoba, to nie martw sie az tak na zapas. Ja przytyłam w ciąży bardzo duzo, naprawdę duzo, a zeszło ze mną w ciagu paru miesiecy. Fakt, ze przy dziecku i nowościach, czasami nie miałam nawet ochoty wymyślać co zjeść, wiec żołądek znowu sie skurczył, ale tez nie katowałam sie dietami i ćwiczeniami. 10 kg w ciagu 26 tygodni to nie jest wcale tak duzo. Ale jesli chces rady, to powiem Ci, ze nawet jeden owoc powinnaś traktować jako osoby posiłek, wiec spróbuj rozłożyć te posiłki na kilka mniejszych. Tak powinno sie jesc. I jedz powoli - zwykle głodni jemy bardzo szybko i za duzo niz musimy.

Gość gość
To nic... Syn miał jelitówkę. Myślałam że mnie ominie, a właśnie mnie przeczyściło...To "to"?

Gość gość
Ja przytyłam 19 kg. Zrzucilam wszystko w przeciagu 6 msc. Pierwsze 9 kg ze mnie zeszlo tydzuen po porodzie. Mialam mnostwo zatrzymanej wody.