Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kto jest pazerny ja czy moja siostra?

Polecane posty

Gość gość

Hej, mam problem, Otóż dostałam stypendium rektora na uczelni. Siostra pomogła mi zaliczyć 1 egzamin na 4.5. Z przedmiotu, przez który ona sama nie mogła składać o stypendium bo jej obniżyło średnią. Resztę, tj, 20 ocen zdobyłam własną ciężką pracą. Wkurzała się o to strasznie, było jej przykro i wgl. Kasy nie chciała. Mama też mówiła, żebym nie dawała i sama powiedziała mojej siostrze, że jej da, żeby dała mi spokój. Teraz, kiedy już dostaje stypendium, mama stwierdziła, że powinnam oddać siostrze połowę. Czyli 2tys z kawałkiem. Siostra uznała, że to byłoby sprawiedliwe. Ale dla mnie nie jest! Jeszcze się wyżywa, że zrobiłam na jej krzywdzie, że jestem złodziejką i pazerna. Dla mnie to jest niesprawiedliwe bo pomogła mi w 1 egzaminie.. Zaproponowałam jej, że mogę kupić rzecz jako równowagę za tą ocenę. Ale ona się upiera, że nie, że ma być połowa. Że bez niej nie miałabym NIC. I teraz pytanie. Kto jest pazerny? Ja czy ona? Słusznie chce połowę mojego stypendium?

Gość gość
Uważam ,że siostrze należy się tylko prezent lub jednorazowo jakaś kwota z twojego stypendium tytułem podziękowania i nic więcej.Stypendium jest twoje a siostra niech się przyłoży i może ty jej też pomóż z innego przedmiotu i niech się stara o stypendium dla siebie. No może jeszcze będzie chciała część twojego wynagrodzenia za przyszłą twoją pracę? To niepoważne i niczym nieuzasadnione roszczenia.

Gość gość
Tak samo uważam.. To już po prostu przesada. studiujemy akurat co innego, i jej nie pomogę w niczym. Oceny miała bardzo dobre, ale mniej przedmiotów i dlatego tak jej ta 3 obniżyła. Miała też więcej materiału niż ja i trudniejszy. Chodzi o logikę. Akurat trafił nam się taki sam przedmiot.