Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zagubionaibezradna

Czy psychoterapia działa? Chcę się zabić

Polecane posty

Gość zagubionaibezradna

Hej. Mam 25 lat i depresj****ardzo głęboką ale nie stwierdzoną. Żyję w ciągłym stresie bez przyczyny i ciągle płaczę. Nie wiem już co mam robić. Zastanawiam się, czy psychoterapia coś pomaga by być pewniejszą siebie, decyzyjną osobą. Sama już sobie z tym chyba nie poradzę. Ma ktoś jakieś doświadczenia, pomóżcie, błagam. Może kogoś polecacie z okolic Katowic

Gość gość
Oczywiści że pomaga , jak najszybciej poszukaj jakiegos terapeuty i idź do psychiatry , dostaniesz leki poprawiające nastrój ,

Gość zagubionaibezradna
Ale przecież na lekach musiałabym być cały czas. Chodzi mi o psychoterapie na czym to wgl polega i w jaki sposób i jakim cudem rozmowa może pomóc człowiekowi? Jakim cudem rozmowa działa... skoro z koleżanką np. nic nie pomaga...

Gość gość
Przede wszystkim musisz wiedzieć, gdzie leży źródło Twojej depresji, czy jest ono zewnętrzne, czy wewnętrzne. Czy powodem jest psychika, czy patologia organizmu. Jeśli to pierwsze, psychoterapia i wprowadzenie zmian w życiu będą pomocne (doraźnie dostaniesz leki, które na początku ułatwią Ci funkcjonowanie na codzień, po czym będziesz mogła z nich zrezygnować). Natomiast jeśli drugie - leki są niezbędne, oraz badania stwierdzające konkretną nieprawidłowość do leczenia. Co już teraz powinnaś zrobić, to wyeliminować stres, zadbać o relaks, dobry sen, częsty pobyt na słońcu oraz prawidłowo zbilansowaną dietę ukierunkowaną na wspieranie układu nerwowego :)

Gość gość
Nie bierz prochów na depresję, to oszustwo firm farmaceutycznych.

Gość gość
ćzęsto leki wystarczy brać tylko przez pewien czas. Nie bój sie leków, wiele jest naprawdę dobrych.

Gość gość
Gość 17:28 źle radzisz. Leki sa dla ludZi. Mam depresję i u mnie leki umożliwiają normalną egzystencje, pracę, funkcjonowanie w rodzinie. itd.

Gość zagubionaibezradna
Dziękuję wam jesteście naprawdę nieocenieni, że odpisujecie obcej osobie. Jestem wam za to bardzo wdzięczna, naprawdę. Może ktoś jeszcze się znajdzie, kto przeszedł przez to co ja teraz przechodzę i uczestniczył w psychoterapii?

Gość gość
17:28 We wskazanych przypadkach są niezbędne i konieczne. Ale zgadzam się, że obecnie się ich nadużywa, lekarz woli zapisać i ''mieć z głowy'', zamiast porządnie wybadać pacjenta i zdiagnozować. Poziomy neuroprzekaźników, hormonów i uszkodzone neurony można uregulować też naturalnymi sposobami, czyli ziołami i pożywieniem. Niemniej, jeśli organizm sam już ''nie wyrabia'', leki powinny zostać wdrożone.

Gość gość
A jaka psychoterapia Cię interesuje? Indywidualna, czy grupowa?

Gość gość
Jak coś to dostaniesz leki na początek. Nastawienie czyni cuda. Psychoterapia pomaga.

Gość gość
u ciebie indywidualna psychoterapia psychodynamiczna potrwa co najmniej 4 lata w innym nurcie moze szybciej a lekarstwa moga sporo pomoc

Gość Hxcx
Gdyby każda rozmowa z koleżanką przynosiła ulgę i uleczenie, to posada psychologa nie byłaby potrzebna. W prostych zmartwieniach wystarczy koleżanka, w poważnych specjalista. Nie musisz znać przyczyny depresji, aby iść po pomoc. Może właśnie to ciebie dręczy, bo nie wiesz co dokładnie jest przyczyną. Gdybyś znała źródło, to być może nawet sama byś się wyleczyla. Psycholog pomoże znaleźć przyczynę. Może jest zbyt wiele powodów i masz taki chaos w głowie, że nie wiesz za co się zabrać a jednocześnie masz poczucie, że ucieka ci czas, a walka jest nieskuteczna.

Gość gość
Proszę nie straszyć o 4 letniej terapii. Jeżeli to nie jest jakiś ciężki przypadek kliniczny, to i nawet kilka spotkań może pomóc.

Gość gość
Hxcx dziś Gdyby każda rozmowa z koleżanką przynosiła ulgę i uleczenie, to posada psychologa nie byłaby potrzebna. x Byłaby potrzebna, ponieważ tylko wykwalifikowany psychoterapeuta potrafi wyczuć pacjenta i indywidualnie tak pokierować rozmową i jego ścieżkami myślowymi, by temu łatwiej było uświadomić sobie i pogodzić się z dręczącymi go kwestiami. Też to przechodziłam, niestety samo znalezienie naprawdę dobrego i odpowiadającego sobie fachowca bywa wykańczające. Warto zweryfikować kilka opcji na początek.

Gość zagubionaibezradna
Dziękuję Wam. Jesteście super. Ja nie zganiam winy na ludzi chociaż bardzo mnie skrzywdzili. Ale to siedzi we mnie i to ja muszę nauczyć się rozmawiać ze sobą, polubić siebie i nie być ofiarą. Ile w waszym przypadku to trwało i jak wyglądała ta pierwsza wizyta? Na czym w ogóle to polega i jak szukać dobrego specjalisty? Chciałabym od razu trafić w dobre ręce. Pieniądze się znajdą.

Gość zagubionaibezradna
Jestem introwertyczką i chodzi mi o psychoterapię indywidualną oczywiście.... jak ja mam to wszystko ogarnąć...

Gość gość
zagubionaibezradna dziś Jestem introwertyczką i chodzi mi o psychoterapię indywidualną oczywiście.... jak ja mam to wszystko ogarnąć... x Jeśli jesteś z okolic Katowic to polecam Ci tych psychologów: http://www.betesda.com.pl/

Gość gość
zagubionaibezradna dziś Jestem introwertyczką i chodzi mi o psychoterapię indywidualną oczywiście.... jak ja mam to wszystko ogarnąć... x oprócz wyżej podanego linku polecam Ci dobrze przygotowaną, szczerą sp/owiedź z całego życia i A/dorację N/ajświętszego S/akramentu i codzienną m/odlitwę na Roozańcu o swoje uzdrowienie wówczas otrzymasz siłę i radość życia i prowadzenie z Nieba

Gość gość
odzywiac sie, wygadac awet anonimowo w necie. Mi nie pomogly zadne terapie, tylko wygadanie wnecie i grupy wsparca DDA i to, ze matka nie mogla miec na mnie jedynego wplywu psychicznie mnie katujac gdy tracilam prace i mnie w niej maltretowano.A z lekow sie wychodzi stopniowo i jak nie masz obok siebie zaufanej osoby to po lekcach sie na tyle odnosi nastroj, ze ludzie sobie zycie czasem odbieraja (bo maja w koncu do tego sile)

Gość gość
Psycholog chrześcijański, 50 minut - 80 zł :D

Gość gość
Wspierajmy się jak chrześcijanie, liczmy się jak żydzi.

Gość gość
Zostałam oszukana przez psycholożkę podającą się za chrześcijańską, która wysłuchała moich zwierzeń i płaczu (byłam wtedy w żałobie) a następnie sprzedała wszystko czego się dowiedziała, masonom z filii agory. Bardzo ostrzegam przed podobnymi oszustami, dokładnie sprawdzajcie kompetencje ludzi przed którymi otwieracie serce bo możecie trafić na skrajnie podłą świnię.

Gość gość
gość dziś Nie bredż nonsensów 🖐️

Gość gość
Dużo w życiu przeszłam wpadłam w naprawdę głęboka depresje i przeszłam terapie w Gliwicach „Osrodek Dąbrówka” najpierw musisz zapisać się do psychiatry na wizytę a później on i psycholog kwalifikują cię na terapie różnie się czeka ale naprawdę warto,trwa to 12 tygodni i codziennie dojezdzalam około 50 km w jedna stronę ale nie żałuje tylu fajnych ludzi tam poznałam ze nawet żal mi było odchodzić.Nie czekaj zapisuj się dasz rade

Gość gość
Mówię prawdę i będę ostrzegać przed takimi jak ona. Po co miałabym kłamać?

Gość gość
Rozmowa z kolezanka nie pomoze, bo laik ci narzuca swoja perspektywe. A terapeuta jest obiektywna osoba i do tego wyszkolona odpowiednio. A co dolekow, nie nie musialabys byc na nich caly czas, tylko do czasu wyzdrowienia, na ogol okolo roku

Gość gość
Terapia naprawdę dużo daje,wierz mi i uwierz w siebie,jak już dojdziesz do siebie to bedziesz dumna z siebie,tez mi było ciężko się zebrać nie widziałam sensu ale życie mamy jedno i najlepsze co mogłam zrobić to iść na terapie