Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Panowie lubicie skromne dziewczyny?

Polecane posty

Gość gość
02:19 Byłeś tam widziałeś? Radzę poczytać relacje z różnych źródeł (co ja robię od lat i co polecam). W oświeceniu mocno próbowano zdyskredytować średniowiecze, rozprowadzając często nieprawdziwe informacje na temat tej epoki.

Istnienie Boga... To już nauka. Kiedys myślano i uczono ze jest niebo gdzies w chmurach a piekło pod ziemia-nauka to obaliła i możemy gdybać o wielowymarowym swiecie. Kiedys uczono że bóg stworzył Adama a z jego zebra Ewę i umieścił ich w raju- tez nauka to obaliła. Mnóstwo jest przykładów. Religia jest teorią a nauka praktyka. Główna roznica. Nie obrażam ani nie chcę obalać twojej religii.

Czytałem dużo. Wojny krzyżowe, inkwizycja, a nawet bratobójcza wojna miedzy reformatorami. Nawet Henryk VIII (lub VI) odciął się od Watykanu i założył swój i tępił kościół chrzescijanski na rzecz anglikańskiego z powodu... Rozwodu z katarzyna aragońską bodajże. Inkwizycja bezkarnie mordowała setki tysięcy ludzi. Cortez wyrżnął inków jak psy dla złota za poparciem hiszpańskiej inkwizycji.

Gość gość
02:24 Nie zgadzam się. W Biblii nigdzie nie ma potwierdzenia na to, że niebo jest na górze, czy piekło na dole to po pierwsze. Po drugie nauka to teoria, tak samo jak wszystkie "fakty" naukowe, które po kilku latach są obalane. Jeszcze do 1980 roku wielu naukowców i lekarzy nie znieczulało noworodków podczas operacji, ponieważ uważali, że nie czują bólu. Takich przykładów jest wiele. Wiem, bo swego czasu czytałam sporo publikacji na ten temat. Wiara w naukę to też wiara, bo nigdy nie możesz być w 100% pewny, że te wszystkie "fakty" naukowe są prawdziwe. ;) Człowiek ma potrzeby transcendencji, jeśli nie wierzy w Boga, to bożkiem staje się coś innego. Dobrym przykładem jest tutaj kult jednostki w komunizmie, ale nie tylko, bo takich "bożków" we współczesnym świecie mamy wiele. ;)

Gość gość
02:27 Bo wiele osób podpinało się pod religię, żeby wykorzystywać ją do swoich podłych celów. Jakbyś znał Biblię to wiedziałbyś jak ma postępować wierzący człowiek. ;) To, że ktoś mówi, że jest wierzący, nie oznacza jeszcze, że to prawda. Liczą się czyny, a nie słowa. A niektórym czasem fajnie jest się podpiąć pod religię, żeby ludzie myśleli, że ta osoba jest dobrym człowiekiem, bo przecież nie kradnie, nie zabija, miłuje nieprzyjaciół. Jeśli tylko w teorii to mam dla niej złe informacje. ;)

Komunizm to największe paskudztwo. Religie mimo dobrych założeń stały się czymś złym. Teorie naukowe masz racje, zmieniają się jak przykład ze w latach 70-tych myślano ze najmniejszą cząstka materii jest nautron a teraz odkryto bozon higgsa. Religie cofają sie z rozwojem nauki i możesz mnie zabić ale to dobrze bo wolę widzieć ludzi leczonych niż tych nad którymi sie modlą. Gdyby instytucje religijne traktowały religię dosłownie żylibyśmy w utopii a żyjemy bliżej dystopii. Wolę pokładać nadzieję w to że ludzie z własnych odczuć będą dobrzy. Ważne jest w co kto wierzy? Wybuchają wojny o religię. Gdy będziemy dobrzy jako ludzkie istoty będziemy akceptować religię ale... Ale zawsze znajdują się fanatycy którzy mimo 5 przykazania chca zabijać muzułmanina i sa muzułmanie którzy wierzą ślepo w dżihad który no przepraszam ale nie ma racji bytu. Jeśli ktoś chce krzywdzić innych bo religia mu nakazuje to obowiązkowo powinien dostać kulkę.

Gość gość
Nie żylibyśmy w utopii jeśli rzeczywiście traktowano by religię na poważnie. Przecież Jezus nauczał, że trzeba oddzielać wiarę od rządu. Poczytaj Biblię, szczególnie Nowy Testament, a wtedy się przekonasz. Chrześcijaństwo wręcz przeciwnie, nie pozwala na uciskanie innych, islam to inna bajka. Polecam poczytać Nowy Testament, Stary, a potem Koran, wtedy będziesz wiedział, o czym piszę.

Czy kosciol podaza za biblia? Nie wiem. Chyba nie. Nie zabijaj-wszczynajmy wojny ze wszystkimi z krzyżem na sztandarze i wielkimi słowami ma ustach a prawda jest taka ze ktos chce się dorobic. Nie kradnij - ale dawaj 700zl za pogrzeb z hasłem"co łaska" to jest wyludzenie czyli na swój sposób kradzież. "prędzej bogacz przejdzie przez ucho igielne niż bogacz przez bramy niebios" widzialas całego szefa świadków jehowych lub kardynałow?:) Kościół a wartości które przekazuje to często 2 różne rzeczy. W innych religiach jest tak samo. Wierzący, gorliwi wierzący nie chcą władzy a jednak ktoś zarządza. Przykre to ale taka prawda. Spójrz na pakistan który jest bardzo radykalny, na arabie saudyjska czy wierzący ludzie tak się zachowują? Nie sadze... Z żydami troche inaczej bo to takie historyczne kozły ofiarne. Co złego to oni choć z tego co kojarzę to nie sa katolikami bo nie uznali Jezusa za mesjasza. Jakos nie wszczynali wojen jak chordy katoli i muzlumanow.

Gość gość
A komunizm to ateistyczny twór. ;)

Gość gość
02:46 Bo islam jest bardzo niebezpieczny, poczytaj Koran chłopie, to się przekonasz. Co do chrześcijaństwa, to są osoby, które podążają za Biblią, w kościele też, ale należy pamiętać, o czym wcześniej wspomniałam - nie każdy, kto deklaruje wiare, rzeczywiście postępuje zgodnie z jej zasadami. Ludzie w kościele to też ludzie. Nawet przy Jezusie był zdrajca, nie łudź się, że w kościele ich nie ma. Koloratka czy habit nie sprawia, że jesteś lepszym człowiekiem.

Tak tyle ze ci najbardziej ważni w kościele mieszają się do polityki. Stary testament jest... Jak to powiedziec bardzo apolityczny. To historia. Historie tworzą ludzie a historie religii tworzą ci co trzymają księgę i jak ją interpretują. Do wiary mi daleko a raczej wiarze do mnie daleko. Martwi mnie to że mimo podobnych filarów religii ludzie którzy sa wierzący łamią ich podstawowe prawa. To jest smutne. Sam fakt ze sie nie wyzywamy i nie chcemy świadczy o tym że wiara jest indywidualną sprawą a wartości mimo różnic mamy podobne.

Gość gość
02:46 Żydzi nie wszczynali wojen? :D Widzę, że oprócz nikłej wiedzy religijnej, masz też spore luki w wiedzy historycznej. To też nadrób, zanim zabierzesz się do dyskusji.

Gość gość
02:51 Znowu czegoś nie rozumiesz. Czytaj moje wypowiedzi uważnie, ze zrozumieniem. To, że ktoś jest ważny w kościele, nie oznacza że jest wierzący. Poczytaj Biblię to się dowiesz jak powinien postępować prawdziwy chrześcijanin.

Nie czytałem Koranu bo z szacunku dla religii nie moge. Niewiernemu nie wolno dotknąć Koranu. Mnie zaskakuje jak komunizm mógł dymac pół świata i że to w ogóle przeszło. Sam logistyczny problem jak zastraszyć taką ilość ludzi jest zatrważający. Wiem ze są osoby religijne ale w hierarchii kościoła ich nie widzę. Nie moge tu ibrac myśli w slowa tez wszczynali nawet nie tak dawno i do dziś sa wzajemne prowokacje Izrael palestyna. Mialem na myśli ze nie tyle co katole i muzułmanie.

Wiem jak powinien. Chce pokazać tylko jak za sprawą a bardziej pomocą wiary ludzie robią złe rzeczy. Najgorsze że ludzie im wierzą bardziej niż biblii.

Gość gość
Przecież Żydzi nie tylko w Palestynę są wmieszani... Przestań zasłaniać się szacunkiem, jak Ci muzułmanin odrąbie łeb to wtedy będziesz miał szacunek. :D Islam to parodia chrześcijaństwa, judaizmu i innych arabskich sekt. Zapoznaj się z Koranem, a nie bredzisz o jakimś szacunku, a prawda jest taka, że nie chce Ci się czytać. Co mnie dziwi, bo nie przeszkadza Ci, że siedzisz kilka godzin na czaterii, choć w tym czasie mógłbyś coś poczytać. ;)

Moje zdanie: Koran, stary i nowy testament i kazda inna religia powstały by nadać ludziom poczucie prawa, wspólnoty, wyższego dobra, etyki i wyjaśnić to czego nauka nie może. Później ludzie pełni uprzedzeń i chęci władzy użyli tego dla swoich interesów i oni (szukam dobrego słowa.... Mmmmm...) pokazali religię jako coś złego. I do dzis tak się dzieję i nie wyciągamy z tego lekcji.

Gość gość
03:02 No to źle myślisz, żeby móc wyrobić sobie na dany temat zdanie, trzeba najpierw poznać go dogłębnie, a ty sorry, ale nawet podstaw nie znasz, bo nigdy nie czytałeś tych ksiąg, a opierasz się na własnym widzimisie. Jak sięgniesz do tych książek, to zobaczysz, o czym mówię. Ja dyskusję uważam za zakończoną. Napisz jak przeczytasz. Inaczej mogłabym zacząć pisać tutaj po włosku, efekt byłby taki sam.

Czytałem o jakiejś amerykańskiej grupie ludzi z chrześcijańskiej organizacji którzy pomagali ludności cywilnej w... Iraku? Mimo że nie nakłaniali ich do zmiany religii uznano ich za wywrotowców i zamknięto w więzieniu i musieli ich ratować. Islam jest zły jak kazda inna religia, to jak jest niebezpieczny zależy od ludzi i podatności ludności na wpływy. Palestyna to ostatni przykład. Masz tez wojnę 7-dniowa, jom kippur i więcej w przeszłości. Mieli o tak mniej niż szaleńcy religijni z Europy i bliskiego wschodu. W Afryce całkiem jest problem z wojnami religijnymi. Religię sa pretekstem oczywiście a niewykształcony naród w to wierzy.

Jest coś takiego jak nowy ateizm. Banda naukowców z USA wpadła na pomysł by światopogląd ludzi oprzeć na etyce i nauce a religii nie tolerować - teoretycznie: Nawet ok ale to łamie jedno z podstawowych praw demokracji i inne takie. Ale do rzeczy obmyślili sobie że nie będzie religii i nie będzie problemu to nawet spora grupa ludzi. Sama koncepcja tego zaczęła się od Lukrecjusza w starożytnym Rzymie wzorując sie na nim i "irracjonalnych podstawach" religii no i filozofów typu Nietzsche stawiają mnóstwo argumentów obalających podstawy religii. Od wspomnianego irracjonalizmu, przez historie po obalenie tezy wolnej woli nie mają nic do gadania bo lobby religijne chce ich dławić w zarodku.

Gość gość
Nieodpowiedzialny nie można brać księgi rodzaju dosłownie. Ewa symbolizuje wszystkie kobiety, a Adam wszystkich żyjących wówczas mężczyzn. To samo jest z wężem. To symbol osobowego zła.

Gość gość
Dzien dobry. Ciekawa dyskusja. Moje pytanie - czy rozlam kosciola nie zaczal sie wlasnie przez to, ze katolity ksiege rodzaju interpretowali doslownie? Podobnie jak transformacje chleba w cialo?

Gość gość
Tak wracając do tematu - nie kazdy jest skromny z natury