Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zwrot z podatku na dzieci?? Odliczenie dzieci czy tam ulga?? NIE CZAJE TEGO

Polecane posty

Gość gość

Czy któraś z Was odlicza dziecko od podatku? O co w tym chodzi? Mam córkę 8mcy więc rozumiem, że w tym roku muszę ją jakoś odliczyć tak? Moj brat, który ma czworo dzieci wziął "za nie" około 5tys zwrotu! Jak to możliwe skoro tylko on pracuje i kokosow nie zarabia.

Gość gość
Chyba max 1200 na jedno dziecko mozna odliczyc. Oj normalnie przy rozliczeniu wpisujesz pesele dzieci i tyle. Moj zarabia 2300zl na reke ,ja pracuje na czarno i dostalismy zwrotu 2700. Mamy 2 dzieci.

Gość gość
Ma 8 miesięcy to odliczasz 800zł.W programie pit ci automatycznie rozliczy gdy zaznaczysz.

Gość gość
Niecałe 93 zł za miesiąc dostaje się ulgi na dzieci.

Gość gość
To kwota zależy od wieku dziecka?

Gość gość
A to, że mało zarabia to nie ważne, nawet osoby z najniższą krajową mogą odliczyć tą kwotę.

Gość gość
11.06 Nie, wiek dziecka jest nieważny.

Gość gość
Dziecko ma 8 miesięcy to jak chcesz odliczyć 12 miesięcy :D nie było go na świecie. PO SKOŃCZENIU ROKU TO JUŻ NORMALNIE

Gość gość
Liczysz od tego miesiąca, w którym było na świecie w tamtym roku. Jak było np 4 miesiące to to niecałe 93 zł x4.

Gość gość
Ulgę prorodzinną odliczasz za każdy miesiąc życia dziecka w danym roku. Czyli jeśli w marcu twoje dziecko ma 8 miesięcy, tzn, że w dniu 31 grudnia 2017 miało ok 5 miesięcy, więc odliczasz 5 miesięcy. Co do twojego brata. Można, że tak powiem zaj/e/bać sobie swoje składki zdrowotne na poczet ulgi prorodzinnej, a jesli brakuje, to jeszcze swoje składki zus. I tym sposobem płacąc podatek w wysokości 3 tys, można mieć zwrot 5 tys. Wszyscy, którym nie starcza zapłaconego podatku tak robią, a potem płaczą, że nfz kasy nie ma i kolejki do lekarza. Ogólnie to chamstwo. 500+ na wszystkie dzieci, rodzinne, to powinno wystarczyć. Ale, żeby ciągnąć jeszcze z prorodzinnej, bo się wystarczającej kwoty podatku nie zapłaciło, to już jest szczyt.

Gość gość
trzeba bylo sie uczyc to byś wiedziała

Gość gość
Szczyt chamstwa to jest to ze politycy kradna!!!

Gość gość
11.25 dokładnie! I potem wychodzi na to że podatków nie płacą bo im panstwo wszystko zwraca , za lekarzy zdrowotnej nie placa a za darmo sie lecza, a nic do wspolnekj kasy nie dokladaja :o

Gość gość
Nie kumam!!! Czyli jeśli żona nie pracuje, a mąż tak i on ma najniższą krajową na umowie to jakim cudem wziął kasę na czwórkę dzieci? Nie odprowadzil nawet tyle podatku, aby tyle wziąć hmmmm

Gość gość
Najnizszej na pewno nie mogl miec. Moj M jak mial najnizsza to nawet na dzieci mu nie wyszlo ,bo malo podatku odprowadzal.

Gość gość
Moja sąsiadka chwalila sie ze wpisala ze jest samotna matka a mieszka z konkubentem. Teraz sie boi, ze ja jakos sprawdza. Twierdzi ze moga pytac nawet sasiadow o to

Gość gość
Mozesz odliczyc wszystko na dzieci nawet jezeli braknie Ci podatku to us zwraca wszystko .Zapytaj w skarbowce.

Gość gość
No właśnie nie trzeba odprowadzić na tyle podatku aby taką kasę wziąć...

Gość gość
15:38 czyli jeśli np. podatku mam odprowadzane 1,600, a odliczam dwoje dzieci i biorę około 2,300 to jakim cudem, bo u mnie tak właśnie rok temu było........ :p

Gość gość
Porazka jakas, powinniście po nogach całować ludzi bogatych bo oni płaca za waszych lekarzy, renty itp. pasozyty społeczne.

Gość gość
Jeśli nie ma się wystarczającej kwoty składek to i tak można dostać całość zwrotu. Wypełnia się dodatkowy dokument.

Gość gość
powiedzcie mi jak facet moze zarabiac najniższa krajowa albo ledwo ponad 2000zl? gdzie wyscie ich na smietniku znalazly czy co? 2000zl to moj maz zarabial lata temu bedac studentem bez wykształcenia

Gość gość
16:21 przykład, który ja podałam jest taki, że najniższa krajowa jest na papierze :) a dwa razy tyle jest do ręki. Dzięki temu pracodawca zachwycony, a i sami zainteresowani również bo 500+ itp...

Gość gość
Jak można dostać całość zwrotu nie mając wystarczających składek?! To się wyklucza...

Gość gość
nawet teraz sprawdzilam mam 1 dziecko corke. podatku mam cos ok 1045 i tyle zwrotu dostane gdybym jeszcze dodala ze skladek wyszlo by ok 2500zł ale tego nie robie.a Sprawdzilam gdybym miala jeszcze wiecej dzieci to za kazde dziecko dostaje 1125zł do zwrotu.

Gość gość
jak masz papierze najnizsza to wiesz jaka emeryturę dostaniesz? taka ze ci na zarcie nie starczy. tylko debil godzi sie na takie cos.

Gość gość
14:19, 15:38, 16:50 właśnie w taki sposób jak napisałam o 11:25. Ulga prorodzinna, to ulga podatkowa i nie powinno być tak, że państwo oddaje jeszcze składki zdrowotne, czy składki ZUS tego obywatela. Ci co mało zarabiają łapią się na 500+ na pierwsze dziecko, rodzinne i inne zasiłki, więc okradać samych siebie, a właściwie innych obywateli z wizyt u lekarza w przyzwoitych terminach nie muszą. Tak samo składki zusowskie, ciekawe komu to ZUS odliczy. Czy temu obywatelowi, który odliczał sobie wszystkie dzieci, kiedy podatku mu zabrakło, czy odliczy to wszystkim obywatelom. Jak dali 500+ to powinni wyrównania w uldze prorodzinnej wycofać. Ulga podatkowa, to nie zasiłek i powinno się maksymalnie odliczyć tylko tyle ile podatnik wpłacił.

Gość gość
16:58 nie! Odliczyć od składki zdrowotnej możesz tylko brakującą kwotę. Chyba, że masz dwoje i zapłacone ten 1000 to wtedy wiecej.

Gość gość
16:21 jak? W budżetówce np. Urzędy miasta i gminy, to nie tylko biurwy. To również służba zielona, konserwatorzy, ochrona itd.

Gość gość
Nie możesz odliczyć całego roku jeśli dziecko ma 8miesięcy. Jeśli urodziłaś w sierpniu to odliczasz od sierpnia(łącznie z tym miesiącem). Od tamtego roku można otrzymać całość na dziecko 1112zł nawet jeśli nie wystarcza podatku. Ja sama rozliczałam swojego (wtedy) partnera(teraz już męża) jako samotnego ojca a mieszkaliśmy razem.