Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Shanerei

Szkoła, wyprowadzka po 18 r zycia ?

Polecane posty

Gość Shanerei

Otóż tak na razie jestem jeszcze w 1 klasie technikum. Teraz będę kończyła we wrześniu 17 lat a za rok 18. Mieszkam w domu z matką i bratem młodszym na jednym pokoju. Ciężko jest się czasami uczyć ponieważ mlodszy brat ma adhd i czasami wariuje, a matka miewa to czasem w d***e. Często miewam z nią konflikty po prostu mnie denerwuje, czasami ma do mnie problemy o coś mimo że nie pije, nie palę nie chodzę na imprezy bo przecież mam taką matkę że trzeba się pytać o coś z kilka razy lub przypominać lub gdy mam problem jakiś lub chciałabym pogadać o jakis temat to drze sie lub jest nerwowa lub mówi że pyskuje. Mam szczęście przynajmniej tak mówiła że teraz ostatni raz z nią jadę na wakacje bo rok temu były takie że potrafiła mnie wyzwać od dziwek, frajerek. A jak mam jakiś problem to już wolę się zwrócić do chłopaka lub siostry. Mam chłopaka w moim wieku chodzi razem ze mną do szkoły, jego mama akurat jest inna spokojniejsza mimo że no nie ma młodszych dzieci tylko jego I starszą córkę. Mam wybrane dni w tygodniu w które mogę wychodzić, przynajmniej ja sobie tak wybrałam. Nie pije i nie palę, jedynie co bym chciała więcej to chodzić na koncerty moich ulubionych wykonawców Ale to szczegół. Z chłopakiem będę w czerwcu dwa lata, raz mi zaproponował że jak skończę 18 lat to mogę się do niego wprowadzić że mama by się jego zgodziła. Zasmialam się bo gdzie pieniądze na niektóre wydatki? Ale teraz sprawa wygląda inaczej, matka robi się coraz co gorsza dla mnie przynajmniej mnie coraz bardziej denerwuje, jak chłopak po mnie przychodzi to udaje miła gada coś a pózniej wieczorem potrafi go obgadywac i się dziwi ze go nie zapraszam. Moje pytania brzmią tak: 1. Jeśli chciałabym się wprowadzić do niego po 18 r Życia to czy byłby to jakis problem? 2. Mama dostaje od państwa alimenty na mnie w wysokości bodajże 500 zł, czy jeśli bym się wprowadziła do chłopaka to mogłabym załatwić sądowo że alimenty mają mi przekazywać? Ponieważ słyszałam że do ukończenia edukacji alimenty się należą. Chciałabym dostać od was odpowiedzi na te dwa pytania bardzo proszę

Gość gość
Tak dlugo jak sie uczysz, studiujesz naleza ci sie alimenty. Dotad sa oczywiscie wyplacane matce jako opiekunce niepelnoletniego dziecka. To mozesz zmienic wraz z pelnoletnoscia. Postaw na swoja dobra edukacje i studia.

Gość Shanerei
A czyli mogę się wyprowadzić rodzic nie może mi zakazać?