Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Witaminy w ciąży a wielkość urodzonego dziecka.

Polecane posty

Gość gość

Czy to prawda że noworodki kobiet, które lykaly witaminy w ciąży są większe niż dzieci kobiet, które ograniczały się do brania kw foliowego i zdrowej diety?

Gość gość
klamstwo :p

Gość gość
tak to prawda

Gość gość
Nie, ja brałam dużo witamin zgodnie z zaleceniem lekarza. Całą ciążę kwas foliowy, wit d, jod, dha, w pewnym momencie podwójne żelazo, dziecko 3230.

Gość gość
Ja mam właśnie dylemat bo jestem w tej chwili w 20 tygodniu ciąży i dziecko według usg waży już 350 g. Zastanawiam się na ile to jest uwarunkowane genetycznie(tata dziecka ma 190cm), a na ile to może być np. Zasługa witamin. Słyszałam właśnie taki stereotyp że dzieci pędzone na witaminach są dużo większe... Zapytam o to lekarza na następnej wizycie ale obawiam się że przez to będę musiała mieć cesarke. Zastanawiam się czy jednak nie odstawić tych witamin i zostać na samym dha i kw foliowym.

Gość gość
cesarka lepsza niz porod naturalny

Gość gość
Ja w dwoch ciazach bralam kwas foliowy przez pierwsze 3mce, pozniej juz nic. Jadlam codziennie owoce i warzywa i stwierdzilam ze to wystarczy. Dzieci mialy 4100g i 4080g wiec prawie to samo (dwaj chlopcy). Tyle ze ja mam 180cm, maz 183cm. Dzieci dzis maja 4lata i 1 rok. Wagowo na 50centylu, wzrostem na 95. Wiec i bez itamin mozna duze dzieci urodzic ;)

Gość gość
brałam tylko kwas foliowy (całą ciążę w dawca 5mg czyli 10 krotnie większą przez całą ciążę) i magnez w ostatnim trymestrze. dziecko 4200g

Gość gość
A jak było u Was? Czy ten stereotyp się sprawdził? Bardzo boję się dochodzenia do siebie po cc, już wolę poród SN. Serio. No w szoku jestem że moja dzidzia taka wielka się zapowiada. Ja ledwie 160 cm. To co, mówicie żeby nie odstawiac tych witamin?

Gość gość
Ja brałam witaminy . Dwójka dzieci po 3700.

Gość gość
Nie brałam witamin, zdrowo sie zywilam. Syn 4100 no i dobrze, ze nie wiekszy, tym bardziej ,ze ja mala. :)

Gość gość
No ja mam 158 a moje dzieci ur sie- pierwsze w 39 tc 4200 i 60 cm a drugie w 36 tc 3900 i 58 cm... Witaminy bralam i w pierwszej i drugiej ciazy. Wyniki badan w ciazach mialam ksiazkowe. Moj maz ma 180 cm.

Gość gość
bzdura totalna, 4 miesiace temu urodzilam córcię, wszystko przebiegało wzorcowo, brałam witaminy, nie mogłam powstrzymać się od jedzenia, wręcz się obżerałam i nagle bach poród zaskoczył mnie w środku nocy w 37 tygodniu ciązy, dzieciątko miało 2950kg.

jesne ze nie prawda wielkość dziecka nie jest zależna od łykania witamin . witaminy jak najbardziej sa potrzebne w ciązy dla zdrowia matki i dziecka jeśli nie jadłąś witamin w ciązy to wielkiego halo nie ma . jedz teraz zeby uzupełnić witaminy polecam multiwitaminę z molecular project .

Gość gość
Nieprawda. Całą ciążę łykałam witaminy ciążowe a dziecko z wagą ur. 2650 (nie wcześniak)

Gość gość
NIE. To nieprawda. Piszę to jako matka dwójki dzieci powyżej 4kg o jednej płci. Przy pierwszym dużo witamin i minerałów, ponieważ bez tego sztywniały mi palce. Tak ściągało. Waga 4350g. Przy drugim tylko kwas foliowy i jedna paczuszka witamin przez całą ciążę, 60 szt chyba. To wszystko. Waga urodzeniowa 4520g. Wiem, że leki podtrzymujące ciążę, mogą spowodować większą wagę urodzeniową u dziecka i cukrzyca ciążowa.

Gość gość
A skąd niby maja wiedzieć? Ja brałam witaminy cała ciąże, dziecko urodzili się 2800. Niby małe sobie pomyślimy. Kłamstwo. Ok. A gdybym nie brała witamin w ciąży, to dziecko mogłoby się urodzić np 2600. Ale tego nie wiem, bo to czysta hipoteza, bo nie wiem tak naprawde ile miałoby dziecko gdybym nie brała witamin. Nie są rady powtórzyć eksperymentu na tym samym dziecku, prawda?

Gość gość
Dodam jeszcze, że mam 14 cm mniej niż gość 2018.04.04 , a dzieci prawie o pół kg większe. Zapomniałam wspomnieć o jednym. Waga urodzeniowa może mieć też podłoże genetyczne, głównie strona ojca. Tak jest u moich dzieci.

Gość gośćAlka38
Uważam że witaminy z Molecular Project są najlepsze i możecie same sprawdzić .Kiedyś brałam Solgara ale to nie to samo!@ Dziubka