Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Na fali tematow o Autyzmie Reakcja niemowlecia 8 mies. na imie

Polecane posty

Gość gość

Moj temat nie jest prowokacja. Sporo tu ostatnio bylo takich tematow, zaczelam czytac, no i wsiaklam.... Mam synka 8 miesiecy (skonczone 3 dni temu) i zaczelam mu sie uwazniej przygladac. Mam wrazenie, ze zrobil sie bardziej marudny i placzliwy, wiekszosc czasu raczkuje za mna i chce byc na rekach, kurdys byl taki pogodny smieszek a teraz ciezej go rozsmieszyc... Jest bardziej powazny niz kiedys. No i reakcja na imie - nie zawsze jest. Ciezko mi stwierdzic czy on zna to swoje imie czy tylko przypadkowo sie odwracal na dzwiek glosu.... W ogole nie ma zadnych umiejetnosci typu nasladowanie, papa itp, nie wskazuje palcem,interesuja go szczegoly, paproszki na dywanie, dziwnie macha rekoma. Jedynie ladnie gaworzy. Sprawnie raczkuje ale jeszcze nie siedzi:-( Czy juz sie martwic i zapisywac na doagnozy? Czy moze osrodek wczesnej interwencji?

Gość gość
Proponuję abyś najpierw siebie przebadała, bo dziecko jest zdrowe, tylko matce na dekiel wali.

Gość gość
Nie, ja pytam powaznie...

Gość gość
W ogole nie ma zadnych umiejetnosci typu nasladowanie, papa itp, nie wskazuje palcem,interesuja go szczegoly, paproszki na dywanie, dziwnie macha rekoma. Jedynie ladnie gaworzy. Sprawnie raczkuje ale jeszcze nie siedzismutas.gif x w sam raz na 8 miesięcy, chciałabyś, żeby już robił pa pa i wskazywał palcem? hmm moje robi to dopiero po skończeniu 1 roku, 13 mies. a rozwija się świetnie...dziecko rozwija się skokowo, może opanować kilka umiejętności w krótkim odstępie czasu.

Gość gość
Mam wrażenie że wam odbija wszystkim matkom.

Gość gość
8msc ma robic papa i nasladlowac? Lecz sie. Dziecko sie dobrze rozwija moja corka w aieku 8-9msc wszystkie paprochy z dywanu zbierala.

Gość gość
Odpisuję całkiem poważnie. Przeczytaj najpierw jakie są normy rozwojowe dla dziecka 8 miesięcznego, kiedy powinien robić papa i wskazywać palcem, a dopiero później czytaj o chorobach. Chyba, że chcesz aby 8 miesięczniak osiągał normy się dziecka ok 13-14 miesięcznego.

Gość gość
Roczne dziecko ma prawo tego nie umieć, a co dopiero 8-miesięczne. Martwić się możesz jak będzie miał 1,5 i nie będzie pokazywał palcem. Piszę to jako mama autystycznego dziecka. Mój syn w wieku 8 miesięcy jeszcze dobrze nie siedział, o gestykulacji nawet nie myślałam. Autyzm to cały zestaw braków w komunikacji. Twoje dziecko jest jeszcze za małe by stwierdzić cokolwiek, wyluzuj.

Gość gość
Co Wy ostatnio z tym "papa" i autyzmem? Nie robi papa, skubie paproszek, ma w nosie, że go wołają, bo akurat jest coś ciekawszego niż spanikowana matka, która nerwowo po raz enty woła Staaasiuuuu...a co ma robić w wieku 8 miesięcy? Grać na konsoli jedną ręką, drugą pisać pracę doktorską, lewą nogą strzelać bramkę, a prawą kopać z obrotu? No weź się ogarnij :)

Gość gość
Ok,dziewczyny, czyli jesli moj synek w wieku 8 m-cy wybiorczo reaguje na imie, interesuje sie paprochami, metkami, dziurkami i z pogodnego malucha stal sie jeczacym maruda, chcacym przebywac non stop na rekach, nie musze sie jeszcze martwic.....? Prosze o powazne odpowiedzi.

Gość gość
No i mam wrazenie ze kiedys byl bardziej kontaktowy, non stop nas zaczepial a teraz to jego trzeba zaczepiac i do tego jest czesto niezadowolony.

Gość gość
interesuje sie paprochami, metkami, dziurkami x dokładnie tak, paproszki to było jedyne czym sie moja córka w tym wieku interesowała, jak nie było paproszków szukała metek, supełków i nitek, które mogłaby oderwać i spożyć :) Dziecko w tym wieku poznaje świat organoleptycznie...Marudność może wynikać np. z ząbkowania. W tym czasie może wychodzić kilka ząbków na raz. Sprawdź dziąsła czy nie są nabrzmiałe. Może już mieć tzw lęk separacyjny, też mniej więcej przypada na ten okres...Dwa miesiące i przejdzie a dziecko zacznie interesować sie innymi rzeczami. U mnie paproszki były na pierwszym miejscu do roku. Zaczeła chodzić mając 14 mies. A jeśli nadal masz wątpliwości, po prostu udaj się do lekarza, może co innego mu dolega czy boli...podejrzenia o autyzm odstaw tymczasem na bok. Z tego co piszesz, dziecko zachowuje sie normalnie.

Gość gość
Poważnie? * miesięczne dziecko i nie chodzi, nie mówi, nie śpiewa? Tabliczki mnożenia tez nie zna? Na pewno chore. Szkoda słów.

Gość gość
8 miesięczne ta miało być

Gość gość
Czy Wam naprawdę ryje na dekiel. Niedlugo będą szukac autyzmu bo noworodek spi bez przerwy 3 godziny. Wezcie jedna z drugą ksiazke o rozwoju niemowląt, przeczytajcie o zachowaniach, osiagnieciach ktorr dziecko powinno(ale nie musi) osiagbac dla danego wieku, dodajcie skoki rozwojowe, leki separacyjne itd, ba to wszystko wezcie 15% poprawki na to ze kazde dziecko ma wlasne tempo rozwoju w stosunku dontego co madrzy psychologowie tam napisali - a dopiero pozniej szukajcie znamion autyzmu.