Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak często Wasi mężowie przejmują dziecko?

Polecane posty

Gość gość

Wiadomo, że zwykle jest tak że w tygodniu panowie pracują i większość opieki spada na kobiety ale czasem mają też przecież wolne. Jak często Wasi mężowie sami opiekują się dziećmi a Wy macie czas dla siebie, na leżenie i nic nie robienie, na pomalowanie paznokci, na ploty z koleżanką itp? (Nie chodzi mi o sytuacje typu mąż wziął dzieci na plac zabaw a ja ogarniałam chatę przez dwie godziny a potem gotowałam obiad)

Gość gość
U mnie w sumie rzadko, jesli weekend to razem jestesmy, no moze 1h na hubrydy rano w sobote jak sobie robie.

Gość gość
Codziennie :) syn ma 8 lat i to ojciec więcej się nim zajmuje bo ja pracuje na etacie a on jest na emeryturze

Gość gość
Jeśli tego potrzebuje. Raz na tydzień, bądź na dwa tygodnie. Mamy 2 letniego malca i 5letnią księżniczkę. Zabiera ich na basen, bądź do centrum handlowego (małpi gaj ). Czasem do teściowej. Abym miała cały dzień na nic nie robienie :-)) bo w soboty sprzatamy razem. On odkurza. Ja zmywam:-))

Gość gość
Opieka naprzemienna, oboje pracujemy. Jeśli jest trochę wolnego, a któreś potrzebuje wyjść, czy nawet wyjechać, nie ma problemu.

Gość gość
U mnie to raczej mąż wziął małą na rower/trampolinę/plac zabaw a ja gotowałam i sprzątałam. Nie ma tak że sobie leżę, ale też nie ma tak, że on leży i nic nie robi, a ja biorę dziecko. Jak wrócimy z pracy czy ja czy on to siedzimy razem, chyba że ja ogarniam dom to on sam z nią, albo on ogarnia ogród, garaż, samochód to ja z małą. Ewentualnie imprezy, typu ja wczoraj poszłam z koleżanką na kolację i ploty, on idzie za 2 tygodnie do kolegi na urodziny.Jak dziecko śpi to mamy 2-3h na siedzenie i nic nie robienie, no i wieczorem od 20 już co chcemy, bo śpi. Oboje pracujemy (ja krócej), dziecko prawie 3lata.

Gość gość
Raczej nie mam tak że w domu leżę i nic nie robię, tzn. teraz np mąż wyszedł z dziećmi, a ja niby siedzę przy komputerze, ale zaglądam co chwilę do obiadu.Przeważnie jedno przejmuje wyłączną opiekę jak drugie ma co robić- praca, nauka, obowiązki domowe, ja jeszcze szyję, tyle że to lubię i nie jest to dla mnie jakaś męczarnia, tylko mogę przy tym wyluzować. Wychodzimy jedynie w celach bardziej rozrywkowych, pojeździć na rowerze bez "ogonów", na piwo ze znajomymi, rzadko któreś z nas jedzie gdzieś na weekend samo, może 1-2 razy do roku. Leżymy i nic nie robimy wieczorami, jak dzieci śpią. Ogólnie po jego pracy (ja jeszcze na macierzyńskim z najmłodszym) dogagujemy się co które chce robić, co robimy razem, ile czasu potrzebujemy, i tak organizujemy resztę dnia. Ale bywa że jest tak zapracowany że jedynie zje obiad na kolację, posiedzi przy kąpieli dzieci i wieczorem nie ma na nic siły.

Gość gość
U mnie mąż zajmuje się głównie dzieckiem i gotowaniem, ja mu czasem pomagam. On pracuje w domu na 3/4 etatu a ja w delegacjach. On lubi gotować, ja nie znosze.

Gość gość
U nas na spanie i na drzemkach lezymy i czytamy internety lub oglądamy coś, relaks. Jak dziecko nie śpi to się wymieniamy a wtedy ja ogarniam dom, mąż kolo domu, jakieś naprawy.

Gość gość
Odpowiem inaczej- mój mąż aktywnie bierze udział w wychowywaniu naszego wspólnego dziecka. Równie mocno się w to angażuje.

Gość mężuś i tatko
Autorka to feministka-prowokatorka, albo bardzo młoda, niedoświadczona niunia, bazująca na stereotypach. "Faceci też mają czasem wolne". Widzisz, jak wynika z powyższych wypowiedzi kiedy w rodzinie jest małe dziecko to oboje rodzice mają mało wolnego i najczęściej dzielą między siebie obowiązki domowe i zajmowanie się dzieckiem. Oczywiście można (i trzeba) wypracować kompromisy. Moja żonka robi zakupy, lubi to i jest w tym świetna - promocje, superokazje - ja tak nie umiem. Ja w tym czasie biorę małą na spacer. I vice versa - ja zajmuję się ogrodem i samochodami - to mnie odpręża. Sprząta głównie żona. W zamian zajmuję się małą, kiedy ona idzie do kosmetyczki, albo na solarkę.

Gość gość
"kiedy w rodzinie jest małe dziecko to oboje rodzice mają mało wolnego i najczęściej dzielą między siebie obowiązki domowe i zajmowanie się dzieckiem"- święta racja. Teraz młodsze dziecko jest malutkie, i to ja się nim zajmuję przynajmniej 80% czasu od poniedziałku do piątku. Ale czasu wolnego, na rozrywki czy leniuchowanie czy hobby, każde z nas, tzn ja i mąż, ma tyle samo. Z tym że raczej przyjmujemy że np. chęć wyjścia na basen ma priorytet przed siedzeniem przy laptopie, bo oboje nazwajem mobilizujemy się do zdrowego trybu życia.