Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy są tu osoby wierzące i praktykujące i mogą polecić

Polecane posty

Gość gość

Mi jakieś forum katolickie? Potrzebuję z kimś porozmawiać..

Gość gość
Nikt nic? A może ktoś zetknął się z problemem antykoncepcji stosowanej z powodu zagrożenia życia przez ciążę?

Gość gość
Nie jestem katoliczką, ale tak na logikę to nie jest grzech, bo grzechem jest działanie na szkodę samego siebie i samobójstwa, więc chyba w celu uniknięcia śmierci można się zabezpieczać

Gość gość
gość dziś Ale gdzie tu jest problem? Nie chcesz dziecka, z jakiegokolwiek powodu, to stosujesz antykoncepcję. Normalne zachowanie.

Gość gość
gość dziś Zdziwiłabyś się, co katolicka ciemnota wpycha ludziom jako grzechy... Czytasz i nie wiesz, czy śmiać się czy płakać nad taką głupotą...

Gość gość
Tu autorka. Rozumiem, że mój problem jest dla Was to śmieszny i świadczy o katolickiej ciemnocie, ale wasze komentarze również nic nie wniosły.

Gość gość
gość dziś A czego się spodziewałaś? Mamy ci przyklasnąć "nie zabezpieczaj się i zabij siebie i dziecko"? Przykro mi, że jesteś tak zindoktrynowana, że nie umiesz samodzielnie o swoim życiu zadecydować.

Gość gość
22.45 nie prosiłam ani o przyklaskiwanie ani wyśmiewanie, ani o wasze zdanie w tej kwestii. Pytałam o forum katolickie i pytanie swoje kierowałam do osób wierzących i praktykujących, co wyraźnie zaznaczyłam w nagłówku. Czytanie ze zrozumieniem się kłania.

Gość gość
czyli nie potrafisz użyć mózgu na nawet do tego, żeby skorzystać z wyszukiwarki? coraz ciekawiej

Gość gość
Czas wrócić do podstawówki (wspomniane już przeze mnie czytanie że zrozumieniem). Napisałam, że chcę forum poleconego przez osobę wierzącą i praktykującą. Czy wg ciebie jest to tożsame z brakiem umiejętności korzystania z wyszukiwarki? I z czego wynika twoja potrzeba dokuczania innym?

Gość gość
pamiętaj, że osoby głęboko wierzące i praktykujące to są osoby chore psychicznie, bo normalna osoba to umie wypośrodkować co jest najlepsze

Gość gość
Kvrwa, wpisujesz w przeglądarkę i pojawi się zapewne niejedno forum, więc rusz łbem. A w ogóle to powinnaś juz spać, żeby nie zaspać jutro do kościółka. Klecha juz czeka na twoją mamone. No już, daj mężowi, wszak to obowiązek żony, i łóżeczka marsz.

Gość gość
Zapytam wprost: masz przykazanie "nie zabijaj", czyli nie powinnaś świadomie narażać swojego życia. A gdzie masz przykazanie "nie stosuj anty"?

Gość gość
kiedyś czytałam jakieś katolickie forum i tam był problem podobny do Twojego autorko. Niestety odpowiedzi były takie by szukać pomocy u lekarzy, nawet podawali dziewczynie namiary, więc nie było to jakieś głupie pisanie. Jednak ostatecznie napisali, że jeśli trzeba stosować antykoncepcję to żeby porozmawiać z ksiedzem i robić co trzeba, czyli chronić swoje życie.

Gość gość
W biblii unikanie zapłodnienia nie jest dobrze postrzegane można o tym bardzo dużo poczytać.

Gość gość
Musisz pewnie otrzymać dyspensę, znam osobiście kobietę, która takową otrzymała na aborcję, ale to był wyjatkowy przypadek.

Gość gość
Jest coś takiego jak pogotowie duchowe. Wpisz w google i zadzwoń. W katolickich małżeństwach, tych naprawdę wierzących, stosuje się NPR czyli Naturalne Planowanie Rodziny. w oparciu o objawy płodności wyznacza się czas płodny - i jesli nie możesz mieć dziecka - nie współżycjecie ze sobą w ten czas. Dziwię się trochę, ze o tym nie słyszałaś

Gość gość
23.07 współczuję ci, że na poparte logiką kulturalne odpieranie twoich ataków potrafisz reagować jedynie chamstwem. Pomodlę się za Ciebie, masz to jak w banku. Może kiedyś nauczysz się akceptować osoby o odmiennych poglądach, a przynajmniej ich nie atakować. 23.08 antykoncepcja podpada pod "nie cudzołóż" chociaż może się to wydawać nielogiczne 23.10 właśnie chciałabym porozmawiać bezpośrednio z taką osobą, która miała podobny dylemat moralny..

Gość gość
chyba nie doczytałaś:O autorka nie może być w ciąży, więc NPR jest wykluczone.

Gość gość
gość dziś W Biblii jest masa "ciekawych" rzeczy: "Księga Powtórzonego Prawa 21:18-21 Jeśli ktoś będzie miał syna nieposłusznego i krnąbrnego, nie słuchającego upomnień ojca ani matki, tak że nawet po upomnieniach jest im nieposłuszny, ojciec i matka pochwycą go, zaprowadzą do bramy, do starszych miasta, i powiedzą starszym miasta: «Oto nasz syn jest nieposłuszny i krnąbrny, nie słucha naszego upomnienia, oddaje się rozpuście i pijaństwu». Wtedy mężowie tego miasta będą kamienowali go, aż umrze. Usuniesz zło spośród siebie, a cały Izrael, słysząc o tym, ulęknie się." "Księga Powtórzonego Prawa 21:10-14 Jeśli wyruszysz na wojnę z wrogami, a wyda ich Pan, Bóg twój, w twoje ręce i weźmiesz jeńców, a ujrzysz między jeńcami kobietę o pięknym wyglądzie i pokochasz ją - możesz ją sobie wziąć za żonę i wprowadzić do swego domu. Ona ogoli swą głowę, obetnie paznokcie i zdejmie z siebie odzież branki. Zamieszkawszy w twym domu opłakiwać będzie swego ojca i matkę przez miesiąc. Potem pójdziesz do niej, zostaniesz jej mężem, a ona twoją żoną. Jeśli ci się przestanie podobać, odeślesz ją, gdzie zechce, nie sprzedasz jej za srebro ani nie obejdziesz się z nią jak z niewolnicą, ponieważ obcowałeś z nią wbrew jej woli." "Księga Powtórzonego Prawa 23:2 Nikt, kto ma zgniecione jądra lub odcięty członek, nie wejdzie do zgromadzenia Pana."

Gość gość
Jak nie może być w ciąży to niech zrezygnuje z przyjemności :D

Gość gość
23.20 w moim przypadku NOE jest zbyt ryzykowne. Zachodzące w ciążę ryzykuję życiem i osieroceniem dzieci, które już mam, w najlepszym razie utratą zdrowia.

Gość gość
NPR *

Gość gość
Doczytałam. Autorka nie może być w ciąży. No właśnie. Więc nie współżyje w czasie płodnym

Gość gość
Dlaczego ma rezygnować z przyjemności? Po to wymyślono NPR by z niej nie rezygnować i wyobraź sobie, że zadowolenie seksualne to nawet według tej opluwanej wiary katolickiej jedna z podstaw małżeństwa.

Gość gość
Ryzykowne? Dlaczego? Ryzyko jest takie samo jak przy antykoncepcji hormonalnej. ŻADNA antykoncepcja nie zabezpieczy Cię na 100%. A hormonalna jeszcze sharata Ci zdrowie - i też w sumie możesz osierocić resztę swoich dzieci

Gość gość
Tylko że nie każda kobieta może bezbłędnie określić czas płodny, ponadto zdarzają się dodatkowe owulacje i poczęcia w dniach teoretycznie niepłodnych. W obliczu zagrożenia życia to zbyt duże ryzyko.

Gość gość
gość dziś I jaka jest różnica między seksem w prezerwatywie a seksem w teoretycznie dzień niepłodny (teoretycznie, bo cykl może zaburzyć cała masa czynników i nieszczęście gotowe)? Bo jak dla mnie żadna.

Gość gość
A może autorka chce stosować antykoncepcję naturalną łącznie z mechaniczną np prezerwatywą dla większego bezpieczeństwa?