Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość JuliaKinga

Prowizja ze sprzedaży przez internet, a Fiskus

Polecane posty

Gość JuliaKinga

Witam, czy ktoś mi doradzi co powinnam zrobić żeby nie mieć problemów ze Skarbówką w przypadku sprzedaży przez internet. Sprawa wygląda tak - wystawiam na grupie towar z firmy X (producent), zgłasza się do mnie klient, udzielam mu niezbędnych informacji i wysyłam jego dane do firmy X. Firma X bezpośrednio wysyła towar do klienta, klient płaci za towar przy odbiorze, a ja po sfinalizowaniu transakcji (odbiorze) dostaję przelew z prowizją. Nie mam umowy z firmą X więc nie mogę wystawić rachunku. Zazwyczaj towaru fizycznie nie mam.

Gość gość
jesteś pośrednikiem, płacisz podatek od dochodu jak zwykle, tu od prowizji nie od sumy utargu bo tej nie dostajesz tylko firma która towar wysyła

Gość JuliaKinga
Dobra, tak mi się też wydawało. A gdzie powinnam ten dochód wpisać w jakim Picie? I ile tego podatku powinnam zapłacić?

Gość JuliaKinga
Wczoraj generalnie koleżanka mnie nastraszyła, że jak nie mam z producentem umowy, nie wystawiam im faktury na prowizję czy rachunku, ani nie mam działalności to będę mieć poważne problemy. To są małe zyski, rzędu 200-300 zł na miesiąc. Nie są warte jakiś wielkich problemów. Więc nie wiem czy wystarczy, że wykażę to w Picie, czy powinnam sama się złosić do Skarbówki z tą sprawa?

Gość JuliaKinga
UP

Gość JuliaKinga
UP