Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nie radzę sobie z 1.5 rocznym dzieckiem.

Polecane posty

Gość gość

Witam. Mój syn ma 18 miesięcy. 2 tygodnie temu odstawiłam małego od piersi. Do czasu karmienia było wszystko super. Popil, zasypial. Po tygodniu od zakonczenia kp nie dopominal się już o pierś. Kolejny tydzień to jest histeria 1 dziennie trwająca do 2h, bo nie chce spać. Mimo, że przewraca się o własne nogi . Wieczorem zanim zaśnie drze się przez dobre 2h. Nie płacze tylko się po prostu drze. To jest tak histeryczny ryk, że mi ręce opadają. Przez pierwsze 4 dni ni w zwracalam uwagi, myślałam że jednak się opamieta. Ale im dłużej to robi tym dostaje większej qrwicyyyyyy. Nie mam pomysłu jak mam go położyć spać bez takich histerii. W dzień to pogodny chłopiec. Żywy , uśmiechnięty. Jednak, gdy przychodzi czas spania to wcielony diabeł.

Gość gość
Najwyraźniej nie był gotowy na koniec karmienia piersią. Niestety, ale Ciebie nie pocieszę. Przed zakończeniem karmienia powinnaś nauczyć go zasypiać inaczej, wtulony w Ciebie, przy książkach.

Gość gość
Wyjdz z malym na spacer przed snem, zmeczy sie i powiniem spac.

Gość gość
gość dziś Wyjdz z malym na spacer przed snem, zmeczy sie i powiniem spac. X Chodzę. Czasem nawet o 20 wracamy do domu. Mały też jest zmęczony. Ale zaczyna płakać jak idziemy do pokoju spać. Przytulam. Czytam książkę. To on i tak szału dostaje. Kurczę już sama nie wiem. Jakby go że skory obdzierali.

Gość gość
gość dziś Najwyraźniej nie był gotowy na koniec karmienia piersią. Niestety, ale Ciebie nie pocieszę. Przed zakończeniem karmienia powinnaś nauczyć go zasypiać inaczej, wtulony w Ciebie, przy książkach X Masz rację. Mój błąd. Niestety po fakcie. Teraz muszę nauczyć jak...tylko ja sama nie wiem jak. Dzis włożyłam malego do łóżeczka i wyszłam. Boli mnie serce, ale przy tym aż piany dostaje. Wyl ponad 30 min i zasnął.

Gość gość
Dzis włożyłam malego do łóżeczka i wyszłam. Boli mnie serce, ale przy tym aż piany dostaje. Wyl ponad 30 min i zasnął. x Niestety, to było najgorsze co mogłaś zobić w tej sytuacji.

Gość gość
gość dziś Dzis włożyłam malego do łóżeczka i wyszłam. Boli mnie serce, ale przy tym aż piany dostaje. Wyl ponad 30 min i zasnął. x Niestety, to było najgorsze co mogłaś zobić w tej sytuacji. X To proszę napisz mi co... Co mam zrobić? Leżę obok małego ,dostaje histerii. Przytulam, to się wygina jeszcze bardziej. Jak mam go uspac? Po prostu czekać aż sam zaśnie na podłodze że zmęczenia?

Gość gość
Moje dziecko było identyczne po 6 miesiącu, z tym że ja w ogóle nie karmilam piersią. Istny mały diabelek. Co było powodem nie wiem. Na więcej dzieci nie mam ochoty. Nawet na miłość nie mam ochoty. Wszystkiego czego pragnę to chwili dla siebie i świętego spokoju :)

Gość gość
Ja ostatnio przestalam usypiać przy piersi córeczkę, ma prawie 1,5 roku. Śpiewam jej kołysanki, głaszcze ją po pleckach i tak mi zasypia po 15-30 minutach. W nocy jeszcze pije mleko, ale chociaż to zasypianie się udało :) Myślę, że ważne jest to, żeby nie czekać aż dziecko słania się ze zmęczenia, bo wtedy tylko się nakręca i jest coraz gorzej. Jak córa zaczyna ziewać i trze oczka to myjemy ząbki i kładę ją do łóżka.

Gość gość
Dziecko czuje Twoją q***icę i tak się nakręcacie. Potrzebujesz się wyciszyć, uspokoić. Jeśli nie są Ci znane sposoby na uwolnienie złości, to spróbuj wyobrazić sobie, że mały płacze bo np. cierpi. Wtedy zamiast złości może pojawić się współczucie :) Albo męża zaangażować w usypianie a Ty idziesz na spacer.

Gość gość
O której mały wstaje i ile śpi w ciągu dnia???

Gość gość
Łatwiej by poszło, gdybyś wyluzowala, bo dziecko wyczuwa Twoją (delikatnie mówiąc) irytację. Sądzę jednak, że w Twoim charakterze nie leżą pokłady cierpliwości i nie ma z czego czerpać. Tak też bywa. Skoro czytanie, przytulanie nie działa, to nie ma co się wysilać, tylko od razu po przyjściu do pokoju włączyć delikatne światło i położyć synka do łóżeczka. Usiąść obok, lub położyć się na swoim łóżku (jak spicie w jednym pokoju). Jak zacznie płakać, to wstać i znowu położyć. Nie mówić, nie wkurzać się, przyjąć za normę to, ze wstanie jeszcze mnóstwo razy i będzie histeria. Niektórzy po położeniu wychodzą z pokoju, ja nigdy nie wychodziłam, tylko kładłam się na łóżku obok. Pierwsze trzy dni, to były dwie godziny płaczu, później pięć minut, później dwie, a później wcale. Najważniejsze to uświadomić sobie, że ten płacz i histeria może trwać nawet dwie godziny i nastawić się na przetrwanie. Nie możesz się ugiac nawet wstajac po raz dwudziesty, bo wrócisz do punktu wyjścia.

Gość gość
Ale durne metody.. my. My z dwojgiem naszych dzieci spaliśmy w łóżku razem jakoś przez 17mcy i bez problemu od razu przeszły do swojego łóżka w innym pokoju. Nie rozumiem metod w stylu "niech ryczy do upadłego", dla mnie to barbarzyństwo :/ sorry ale widocznie dziecko potrzebuje bliskości lub za dużo śpi w dzień...

Gość gość
Moja corka tez ma 18 mcy i mamy to samo. Wczesniej nie bylo problemu ze spaniem a teraz wstaje o 7 czasem spi 1-2 g dziennie a czasem nic i wtedy jest najgorzej bo wieczorem sie przewraca ale nie pojdzie spac. Do lozeczka jak ja dam to jest darcie jakby ja ze skory obdzierali.nie zwracam uwagi czesto zasypia na dywanie i wtedy ja przenosze bo inne metody nie skutkuja. Mam nadzieje ze to sie zmieni.

Gość gość
Karmilam piersią synka dokładnie 18 miesięcy. Pominę fakt iż w nocy potrafił budzić się po 5 lub 6 razy do piersi. Bałam się jak to będzie jak się odstawimy od cyca... Właśnie to usypianie jest bardzo trudne. U nas sprawdziły się ręce i butelka z herbatą. Synek nie doil smoczka bo nie chciał. Każdy typ odrzucal, ale kiedy odstawilismy pierś wziął się za "dojenie " butelki a raczej jej smoczka. Początki nie były łatwe ale przyzwyczaił się. Dużo cierpliwości życzę.

Gość gość
gość wczoraj O której mały wstaje i ile śpi w ciągu dnia??? X Mały wstaje ok 7. Idzie spać ok 13-14 na 30min- Max 1h. Wieczorem Sajgon, bo z normalnej pory zrobiła się 23!

Gość gość
Macie rację. Nawalilam. Trudno. Jedna z mam napisała, że położę się w pokoju i będę odkładać małego, aż się nauczy. Cierpliwie. Boże. Jakoś to będzie. Pozdrawiam i dziękuję :-*

Gość gość
Mały ma za późno drzemkę!!! Powinien spać do południa wtedy pójdzie wieczorem szybciej spać

Gość gość
Zgadzam się z postem wyżej. Mały szaleje bo nie jest śpiący!!!!

Gość gość
Autorko ja proponuje co wieczor np po kapieli powtarzax w kolko to samo. Np " teraz kladziemy sie spac. przeczytamy książkę i posiedze z Toba dopoki nie zasniesz kochanie" czy cokolwiek tam sobie zaplanujesz. Wrzuć na luz i daj mu szczere ciepłe przytulaki. Mysmy tak robili. Z kapieli tata go mi podawal o ile byl w porze kąpieli w domu a nie w pracy. Ja go bralam na ręce i były jeszcze przytylasy cala trojka i szliśmy do pokoju, spał w swoim od dawna wiec tu sie nic nie zmieniło. Światło zapalone. Wchodził do lozeczka (takie małe jeszxze ale z wyjetymi szczebelkami), ja siadalam przed i on siedział zamna i patrztl na książkę która czytam. Wsztstko po lekku i bez pospiechy. Koniec ksiazki, odladalam na półkę, przytulam, buziak, zmienialam swiatlo na małe i siadalam obok lozeczka tak od strony główki i glaskalam go i zawsze cos szeptem mowilam mu jeszcze na dobranoc :-) Zawsze taki sam schemat i działało

Gość gość
Mały ma za późno drzemkę!!! Powinien spać do południa wtedy pójdzie wieczorem szybciej spać X O której? On absolutnie nie chce wcześniej spać. Gdy karmiłam go jeszcze 3 tyg temu piersią, wstawal o 7, drzemka od 11-13. Kolejna drzemka 17-18. O 20:30 spał na noc!

Gość gość
To nie ma nic wspólnego z kp. Daj mu mleko modyfikowane będzie spał jak zabity ;)

Gość gość
gość 2018.09.30 To nie ma nic wspólnego z kp. Daj mu mleko modyfikowane będzie spał jak zabity oczko.gif X Mleka modyfikowanego mój syn nie chciał pić. Czy to tani nan, czy drogi bebilon. Żadnego. Pluł równo. Jednak śpi! Normalnie 3 tygodnie minęły i histeria sama przeszła :-) mały dostaje mleko z kartonu 3.2 w dzień. W nocy nie pije nic, o dziwo śpi!! :-D także to był chyba bunt za zabranie cyca he

Gość gość
gratuluje, pewnie niezle Ci ulzylo:)