Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Elina123

Nie dostałam zastrzyku immunoglobuliny - duży problem?

Polecane posty

Gość Elina123

Moja sytuacja jest następująca:
W styczniu 2016r pierwsza moja ciąża została usunięta w 5tyg, nie dostałam po niej zastrzyku immunoglobuliny. Ja mam krew Rh - ,a mąż Rh+. W przyszłym tygodniu idę zrobić odczyn Coombsa.
Ale zanim dostanę wyniki chce się dowiedzieć jak bardzo zła jest ta sytuacja? Chcemy starać się o dziecko i zastanawiam się czy ciąża będzie bardzo zagrożona przez to, że nie dostałam zastrzyku?
Jeśli odczyn wyjdzie dodatni to jak można radzić sobie z tym problemem?

Gość Gość

W tych czasach to nie problem.Zastrzyk podaję się również kobietą w ciąży.

Gość Elina123

Czyli w drugiej ciąży, dostanę zastrzyk i uchroni to dziecko przed zagrożeniami mimo, że po usunięciu pierwszej ciąży zastrzyku nie dostałam i mogło dość to wytworzenia przeciwciał?

Bo sądziłam że jeśli już doszło do konfliktu (wymieszania krwi z różnym Rh) i nie podano mi immunoglobuliny to następna ciąża będzie bardzo zagrożona i już tutaj zastrzyk nie działa, bo już we krwi mam te przeciwciała. 

A czy brak tego zastrzyku może powodować teraz problem z zajęciem w ciążę?

Gość Ggggggggggg

Tamta ciąża to już historia, teraz zrób p/c i zobaczysz czy coś wyjdzie. Jeśli pc anty-D nie będzie to dostaniesz zastrzyk w 28-32 tyg ciąży a potem po porodzie, jeśli dziecko będzie RhD +. Jeśli pc anty-D jednsk  będą to zastrzyku już nie dostaniesz i wtedy ciąża może być zagrożona.